Keuzes tijdens je burn out: hóe dan? Tamarah weet raad

tamarahKeuzes maken tijdens je burn out, hoe dan? Het lijkt soms schier onmogelijk. Alleen al kiezen of je kaas of jam op je boterham wilt is iets waar je niet over wilt nadenken. Gelukkig heeft ervaringsdeskundige Tamarah, van Unplug Jezelf tips.

Mijn doel is dat jullie in mijn verhalen en ervaringen herkenning vinden. En dat je daarmee het gevoel hebt dat je niet alleen bent en vooral: Je bent NIET gek!

Ik lees tegenwoordig best veel over burn out, veel meer dan ik deed toen ik er zelf middenin zat. Ik heb nu heel vaak ‘o jaaaaa’ momenten. Dingetjes die ik allang vergeten was. Zo las ik laatst een tip bij Jong Burnout, dat als je niet weet wat je op je brood moet doen, dat je dan gewoon het eerste moet pakken wat je tegenkomt in de koelkast.
O jaaaa…

De hele dag keuzes
Ik heb zo vaak jankend voor de koelkast gestaan, of in de supermarkt omdat ik gewoon níet wist wat ik wilde eten. Verschrikkelijk! Dat je hoofd dus gewoon zo moe is en vol zit dat je dit soort kleine dingetjes niet aankan.

De hele dag door keuzes: online of de winkel, Snapchat of Instagram, fietsen of lopen?

We hebben in deze tijd veel te maken met keuzes. De hele dag door, ook. En dat is extra moeilijk als je een bur-out hebt, je focus ben je namelijk kwijt. Bestel ik online of ga ik naar de winkel? Wil ik Snapchat of Instagram? Koeiemelk of beter havermelk? Skype of Facetime? Pasta met garnalen of lekker oldskool met gehaktballen? Ga ik fietsen of lopen? Een skinnyjeans of een boyfriend?
Eeeeenzooooovooooort.
Ik heb serieus een dag gehad dat ik niet wist welk ondergoed ik aan wilde trekken en hierdoor bijna te laat kwam. Ik ben hier die dag twee uur mee bezig geweest!
Dan denk je dus echt dat je gek wordt. Helemaal toen m’n coach me hier bij de volgende afspraak om ging uitlachen.

Een paar tips:
– Schrijf een weekmenu voor jezelf. Om paniekaanvallen te voorkomen in de supermarkt, maar ook om de keuzes een beetje te minimaliseren. Of komen de paniekaanvallen juist door de keuzes…? Schrijf op wat je gaat eten, wanneer, en wat je hier voor nodig hebt. Doe dit uitgebreid. Het helpt ook nog eens om het zo op te schrijven volgens de route van de supermarkt.  Dus eerst groente en fruit, dan vlees, enz.

  • Werk met de tien-minuten regel. Dus tien minuten om te kiezen of je in bed blijft liggen of ga je opstaan? Daarna tien minuten om te ontbijten. Ga je je douchen en aankleden of ga je terug naar bed? Tien minuten! Als je je gaat aankleden, krijg je ook maar tien minuten om te beslissen wat je aantrekt. Lees hier een uitgebreid artikel van Jong Burnout over de 10-minuten regel.

  • Bij grotere keuzes kan je een lijstje maken met voors en tegens. Neem de tijd.

  • Luister naar je intuïtie! Vaak is het eerste wat in je opkomt ook de juiste keus.
    Werk dit niet tegen.

  • Bij tijwfel: pak, kies of doe het eerste wat in je opkomt. In de koelkast dus, maar ook met vragen zoals, ga ik fietsen op lopen? Je kan alles namelijk ook echt helemaal kapot overwegen! Do it! Je kan het!

  • Bij keuzes als ‘ga ik uit of blijf ik liever op de bank?’ is het belangrijk om naar je lijf te luisteren.  Hoe is je energie? Hoeveel kan je nog uitgeven van je energie? Luisteren naar je lichaam is – júist in deze fase – superbelangrijk!

LEES MEER: Helpt schrijven tegen stress? Catelijne probeert het uit…

Heb jij zelf nog tips? Praat verder over dit artikel op onze Facebookpagina!

 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist