Je burn out verzwijgen bij een sollicitatie? Jeroen legt uit

JeroenJe bent aan het solliciteren, maar door een burn out heb je een gat in je cv. Moet je dat melden? Jeroen Dallinga, advocaat bij DAPR | Dallinga Advocatenpraktijk, geeft antwoord.

Amy (33):
‘Ik heb in het verleden een burn out gehad. Daardoor was ik een tijd uit de running. Ben ik verplicht dit te melden in een sollicitatiegesprek of in mijn cv?’

Jeroen: Zoekend naar een baan probeer je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Solliciteren is voor een deel verkopen, je moet jezelf van je allerbeste kant te laten zien. Competenties benoemen, karaktereigenschappen aandikken, jezelf ophemelen en misschien we een beetje overdrijven, het gebeurt dagelijks tijdens sollicitatiegesprekken en het maken van een curriculum vitae (cv) en dat is niet erg. Pas wel op tijdens het solliciteren. Niet alles is geoorloofd.

Liegen mag niet
Liegen bijvoorbeeld, is uit den boze. Het noemen van opleidingen die je niet gevolgd hebt of functies die je niet vervuld hebt is een risico. Uiteraard kan bij ontdekking een pijnlijk gesprek niet meer voorkomen worden, maar veel erger: het liegen tijdens een sollicitatieprocedure kan worden gezien als grond voor ontslag. Vorig jaar leidde het liegen op een cv tot een rechtszaak bij de kantonrechter in Zwolle. Een medewerkster had op haar cv vermeld dat zij bij twee vorige werkgevers Hoofd Financiële Administratie was geweest en zij was mede op basis van dat cv aangenomen op de financiële afdeling van een grote onderneming. Na enige tijd begonnen er toch serieuze twijfels te bestaan over de capaciteiten van de medewerkster. Nadat er referenties werden ingewonnen, bleek  dat de werkervaring op het cv niet klopte. Bij beide eerdere werkgevers was de medewerkster geen hoofd van de financiële administratie geweest. Het opzettelijk verstrekken van onjuiste informatie was zodanig verwijtbaar dat ontslag zonder vergoeding volgde.

Soms is zwijgen het beste wat je kunt doen, ook tijdens een sollicitatiegesprek

Waar liegen niet is toegestaan mag zwijgen tijdens een sollicitatiegesprek wel. Soms is zwijgen zelfs het beste wat je kunt doen. Werkgevers mogen je alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Vragen over privézaken of de gezondheid van een kandidaat zijn niet geoorloofd. Dat vloeit voort uit de Algemene wet gelijke behandeling en de Wet op de medische keuringen. Verboden vragen over privézaken of de gezondheid zijn bijvoorbeeld vragen die betrekking hebben op iemands seksuele geaardheid, politieke voorkeur, een mogelijke kinderwens, ziekteverzuim bij vorige werkgevers en iemands medische geschiedenis. Gezondheidsvragen mogen wel gesteld worden tijdens een medische keuring, maar dan alleen als de mogelijkheid van een medische keuring in de vacature stond. Maar wat als een werkgever de verboden vragen wel stelt? Dan kan zwijgen de beste optie zijn.

Een sollicitant heeft geen meldingsplicht over ziektegeschiedenis

Een sollicitant heeft ook geen meldingsplicht als het gaat om een medische beperkingen of een ziektegeschiedenis. Een burn out hoeft dus ook niet vermeld te worden in een cv of tijdens een sollicitatiegesprek. Hierop bestaat één uitzondering. Van een sollicitant mag verwacht worden dat hij of zij een medische beperking niet verzwijgt als je weet dat deze beperking je ongeschikt maakt voor de betreffende functie. Voorbeelden uit de rechtspraak waarbij is geoordeeld dat een sollicitant uit eigen beweging melding had moeten maken van ziekte omdat de ziekte de uitoefening van de functie feitelijk in de weg stond zijn bijvoorbeeld een kelner met ernstige knieklachten, een secretaresse met een muisarm en een vrachtwagenchauffeur met epilepsie.

Strikt gescheiden
Zieke werknemers kunnen niet ontslagen worden omdat ze bij indiensttreding cruciale medische informatie verzwegen hebben voor de werkgever. Maar hierdoor kan wél het recht op loondoorbetaling bij ziekte verspeeld worden. Heb je in het verleden een burn out gehad en heb je daardoor een tijdje niet gewerkt? Dan ben je niet verplicht dat op je cv te vermelden of dat tijdens een sollicitatiegesprek te vertellen. Vragen over ziekte zijn privé. En anders dan je misschien verwacht, zijn werk en privé in het arbeidsrecht strikt gescheiden. Het verzwijgen van een burn out kan leiden tot een gat in je cv. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te voorkomen dat een werkgever niet direct de focus legt op een kortere of langere periode van inactiviteit. En bovendien hoeft een gat in een cv niet direct een obstakel te zijn, zeker niet als je er een positieve wending aan weet te geven.

Jeroen Dallinga is advocaat bij DAPR en adviseert en procedeert onder meer op het gebied van arbeidsrecht. Contact opnemen kan via www.dallinga-advocatenpraktijk.nl

Je partner is veranderd na zijn/haar burn out, en nu ben je bang dat je afknapt? Kaat geeft raad!

Heb jij verteld over je burn out tijdens een sollicitatieprocedure? Praat mee op Facebook!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist