Jij, je tribe en je burn out! Eh… hoe?

tamarahJe vrienden, dierbaren, familie, kortom: je tribe, voor hen is het ook best moeilijk, je burn out. Tamarah van Unplug Jezelf geeft je een aantal tips en tricks om wederzijdse teleurstellingen te voorkomen…

Enorm lastig: hoe je contacten omgaan met je burn out. Naast het feit dat je zelf amper weet wat er in je lijf gebeurt en het allemaal maar zelf aan het uitvogelen bent, heb je de mensen in je omgeving – je buddies, je familie, je geliefde… je TRIBE!

Je tribe, jóuw groep mensen, hebt samen al veel meegemaakt, maar dit is toch even andere koek. Je zit even in je eigen ei, afgezonderd van een ‘normaal’ leven. Vol met doktersafspraken. Yoga. Nieuwe voeding. Wandelen. En niemand die het echt snapt totdat je het zelf hebt meegemaakt.

Dit was voor mij misschien nog wel het pijnlijkst tijdens mijn burn out.

Je leert echt goed je tribe kennen. Burn out is gewoon iets ontzettend vaags, je kunt er je vinger niet op leggen.
Het is onzichtbaar. Als je een gebroken been zou hebben zou het een stuk makkelijker zijn. Dát kun je aantonen, het is fysiek zichtbaar. Burn out niet.

Een paar tips voor hoe jij er het beste mee om kunt gaan:

1. Heb geen verwachtingen
Geen kaartjes in de brievenbus met ‘beterschap’. Geen dagelijkse telefoontjes of appjes hoe het nu met je gaat. Dit zal na een maand wel afnemen. Au. De kunst is om geen verwachtingen te hebben. En dit is een proces, met verdriet, uiteraard.

2. Laat (soms) maar even los
Dan komt die ene vriendin eindelijk bij je langs en gaat dan alleen maar zitten vertellen over hoe het met háár gaat. Hoe fantastisch haar nieuwe baan is. Hoe leuk haar nieuwe lover is. Enzovoort. Dan gaat ze weg zonder dat jij hebt kunnen vertellen hoe het nu eigenlijk met jou gaat en jij bent totáál leeggezogen. En nu? Denk aan jezelf en spreek nu gewoon even niet meer af. Zet deze vriendschap even op een lager pitje. Laat soms ook (even) los.

3. Accepteren
Lang niet iedereen zal begrijpen wat er met je aan de hand is en jij zal het honderd keer opnieuw willen vertellen, want je wilt begrip. Accepteer dat je dit niet bij iedereen zult vinden.

4. Energiegevers
Ontdek wie of wat juist wel je energiegevers zijn en doe daar het meeste mee. Misschien een vriendin die ook een burn out heeft gehad. Of de nieuwe contacten die op je pad komen.

5. Niet alles kan
Je kunt nu eenmaal niet in een weekend drie verjaardagsfeestjes afgaan. En de volgende dag nog gaan lunchen met een andere vriendin. En dan ‘s avonds nóg een etentje. Niet alles kan en dat is prima. Zoek balans. Maak keuzes.

6. Geef grenzen aan
Ontdek je grenzen en: geef ze aan. Leg uit waarom je er niet bij bent of om negen uur ‘s avonds al naar huis gaat. Je bent ziek! Nee, geen griep. Erger…

Tamarah organiseert met Unplug Jezelf een burn out retreat op Ibiza, in mei 2017. Meer weten? Kijk hier (bij retreat)! Meepraten over je tribe tijdens burn out? Ga naar onze Facebookpagina!

LEES MEER: Heb jij een burn out? Laat dit dan even lezen aan je omgeving…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist