Zo ga je om met (te hoge) verwachtingen van anderen

Echt moeilijk kan het zijn, verwachtingen van anderen. Soms lopen we er zelfs op stuk omdat we alleen maar bezig zijn met wat anderen van ons verwachten. Hoe ga je daarmee om?

1. Bedenk je eerst: wat zijn mijn verwachtingen van mezelf?

Ja, dit is een gewetensvraag. Meestal zijn we namelijk zó gefocust op wat de ánder van ons wil, dat we deze vraag skippen. En dat is gevaarlijk. Want als je alleen maar aan verwachtingen voldoet om een ander blij te maken, kan het dat je jezelf voorbijloopt. Helemaal als het je default staat is om zo te denken.

2. Zorg voor verwachtingsmanagement

Verwachtingsmanagement klinkt misschien als een Japke-D achtige term – bekend van haar fantastische boeken over de kantoortuinjungle en alle taal die daarbij hoort -, maar ik bedoel: zorg dat duidelijk is wat anderen wel en niet van je kunnen verwachten in je doen en laten of verbaal. Als je dit namelijk niet doet, dan kunnen verwachtingen blijven sluimeren. Zelf trek ik bijvoorbeeld verjaardagen slecht. Lang heb ik me daartegen verzet, omdat ik vond dat het onzin was. Tot ik me realiseerde dat ik er zo veel weerstand tegen had, dat dat ook te merken moest zijn als ik weer eens in mezelf gekeerd in de hoek van de kamer op een feestje stond. Toen besloot ik er open over te worden. En hoewel niet iedereen heel blij was, was het niet zo rampzalig als ik had bedacht. Eigenlijk was het juist wel fijn dat er duidelijkheid was. Ik liet ze ook weten wat ze wél van me kunnen verwachten (bijvoorbeeld dat ik zo iemand ben die naar je luistert en meedenkt als je er even goed doorheen zit).

3. Wees niet bang om teleur te stellen

Een grote angst van veel mensen, is dat we een ander teleurstellen. Dat is namelijk een heel vervelend gevoel en vervelende gevoelens hebben we liever niet, dus schuiven we dat graag weg. Wat je je dan vaak niet realiseert, is dat voldoen aan andermans verwachtingen vaak een korte termijn opluchting geeft, maar als het om zwaarwegende dingen gaat (bijvoorbeeld je anders voordoen dan je bent) gaat het op de lange termijn juist ontzettend inhakken op je geluksgevoel en, niet te vergeten, eigenwaarde, omdat je jezelf te veel wegcijfert ten behoeve van de harmonie.

4. Hang je eigenwaarde niet op aan de reactie van de ander

Natuurlijk zul je niet altijd juichende reacties krijgen als je niet aan andermans verwachtingen kunt voldoen. Maar wat heel snel gebeurt, is dat je vervolgens een conclusie trekt over jezelf: ‘zie je, die persoon is boos/verdrietig, ik ben ook niet aardig/betrouwbaar/zorgzaam/goed genoeg.’ Dat laatste moet je zien te vermijden. Hoe een ander over jou denkt op basis van de grenzen die je stelt, ligt bij die persoon.

5. Wees eerlijk, maar liefdevol

Een grens aangeven, of niet voldoen aan iemands verwachtingen, hoeft niet te betekenen dat je je vervolgens als een hork gedraagt. Je kunt bijvoorbeeld meedenken over een andere oplossing als het om een probleem gaat. Als je niet kunt zijn zoals iemand wil dat je bent, kun je bijvoorbeeld ook liefdevol concluderen dat jullie gewoon heel verschillend zijn en dat dat oké is.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte. 

LEES DOOR: OVER VERWACHTINGEN GESPROKEN, HEB JIJ ZELF TE HOGE VERWACHTINGEN?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *