Zo ga je om met de (te hoge) verwachtingen van anderen

Echt moeilijk kan het zijn, verwachtingen van anderen. Soms lopen we er zelfs op stuk omdat we alleen maar bezig zijn met wat anderen van ons verwachten. Hoe ga je daarmee om?

1. Bedenk je eerst: wat zijn mijn verwachtingen van mezelf?

Ja, dit is een gewetensvraag. Meestal zijn we namelijk zó gefocust op wat de ánder van ons wil, dat we deze vraag skippen. En dat is gevaarlijk. Want als je alleen maar aan verwachtingen voldoet om een ander blij te maken, kan het dat je jezelf voorbijloopt. Helemaal als het je default staat is om zo te denken.

LEES OOK: WIL JIJ GROEIEN? LEER DAN BEPAALDE DINGEN IN JE LEVEN SNOEIEN…

2. Zorg voor management van verwachtingen

Verwachtingsmanagement klinkt misschien als een Japke-D achtige term – bekend van haar fantastische boeken over de kantoortuinjungle en alle taal die daarbij hoort -, maar ik bedoel: zorg dat duidelijk is wat anderen wel en niet van je kunnen verwachten in je doen en laten of verbaal. Als je dit namelijk niet doet, dan kunnen verwachtingen blijven sluimeren. Zelf trek ik bijvoorbeeld verjaardagen slecht. Lang heb ik me daartegen verzet, omdat ik vond dat het onzin was: anderen konden het toch wél, die smalltalk met mensen waarmee je als enige binding de gezamenlijke kennis aan een persoon hebt? Tot ik me realiseerde dat ik er zo veel weerstand tegen had, dat dat ook te merken moest zijn als ik weer eens in mezelf gekeerd in de hoek van de kamer op een feestje stond. Toen besloot ik er open over te worden. En hoewel niet iedereen heel blij was, was het niet zo rampzalig als ik had bedacht. Eigenlijk was het juist wel fijn dat er duidelijkheid was. Ik liet ze ook weten wat ze wél van me kunnen verwachten (bijvoorbeeld: een luisterend oor bij een vreselijke kl*tedag).

3. Wees niet bang om teleur te stellen

Een grote angst van veel mensen, is dat we een ander teleurstellen. Dat is namelijk een heel vervelend gevoel en vervelende gevoelens hebben we liever niet, dus schuiven we dat graag weg. Wat je je dan vaak niet realiseert, is dat voldoen aan andermans verwachtingen vaak een korte termijn opluchting geeft, maar als het om zwaarwegende dingen gaat (bijvoorbeeld je anders voordoen dan je bent) gaat het op de lange termijn juist ontzettend inhakken op je geluksgevoel en, niet te vergeten, eigenwaarde, omdat je jezelf te veel wegcijfert ten behoeve van de harmonie.

4. Hang je eigenwaarde niet op aan de reactie van de ander

Natuurlijk zul je niet altijd juichende reacties krijgen als je niet aan andermans verwachtingen kunt voldoen. Maar wat heel snel gebeurt, is dat je vervolgens een conclusie trekt over jezelf: ‘zie je, die persoon is boos/verdrietig, ik ben ook niet aardig/betrouwbaar/zorgzaam/goed genoeg.’ Dat laatste moet je zien te vermijden. Hoe een ander over jou denkt op basis van de grenzen die je stelt, ligt bij die persoon.

5. Geef je grens aan

Een grens aangeven is belangrijk. Uit liefde voor jezelf en zelfbehoud, maar ook omdat je op de lange termijn nooit jezelf kunt blijven overvragen om een ander te kunnen blijven pleasen. Als je niet kunt zijn zoals iemand wil dat je bent, kun je bijvoorbeeld ook liefdevol concluderen dat jullie gewoon heel verschillend zijn en dat dat oké is.

LEES DOOR: OVER VERWACHTINGEN GESPROKEN, HEB JIJ ZELF TE HOGE VERWACHTINGEN?

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *