HSP: dit zijn 7 x geweldige eigenschappen bij hoogsensitiviteit

HSP, in dit artikel las je al dat hoogsensitiviteit niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Edoch! Hoogsensitiviteit heeft ook geweldige kanten, die je eigenlijk iedereen zou gunnen…

1. Je leest door je hoogsensitiviteit tussen de regels door

Vaak hoeven mensen iets niet uit te spreken, jij ‘hoort’ tussen de regels door al bepaalde emoties, drijfveren of angsten. Daardoor voelen mensen dat ze bij jou zichzelf kunnen zijn, zonder veroordeeld te worden.

2. Je bent niet bang voor gevoelens

Je hebt er zelf immers zo veel en je hebt zo vaak met de gevoelens van anderen te maken, dat je wel iets kunt hebben. Als mensen iets met je delen, weten ze dat ze zich niet hoeven in te houden.  Zelf ben je ook niet bang voor je gevoelens.

3. Je hebt niet altijd woorden nodig

Er zijn voor iemand met hoogsensitiviteit niet altijd woorden nodig om de ander te begrijpen. Dat kan heel fijn zijn als iemand bepaalde gevoelens niet goed in woorden weet uit te drukken.

LEES OOK: HSP IS GEEN ONZIN, HET BESTAAT, KLAAR NOU…

4. Je kunt erg goed genieten

Je bent extra gevoelig voor kunst en muziek en andere vormen van schoonheid. Daarnaast kun je ook goed genieten van de kleine dingen die het leven zo mooi maken, die anderen vaak niet zien of bemerken.

5. Jij ziet wat anderen niet zien

Je hebt oog voor detail, jou vallen door je hoogsensitiviteit dingen op die anderen vaak over het hoofd zien. Dat zit hem niet alleen in of er iets in een ruimte is veranderd, maar ook in het waarnemen van de emoties van anderen. Anderen voelen zich door jou gekend.

6. Je bent niet bang voor stilte

Veel mensen vinden stilte om zich heen ongemakkelijk. Jij vindt het juist fijn als er soms even helemaal niks te horen of te zien of te doen is. Je hoeft dan ook niet altijd iets omhanden te hebben, jou kunnen ze prima even op een onbewoond eiland zetten, je vermaakt je uitstekend met dagdromen terwijl je naar de golven kijkt.

7. Jij denkt buiten de gebaande paden

Je hebt een grote innerlijke belevingswereld en bent gewend dingen ook van een andere kant te bekijken, omdat dat een vanzelfsprekendheid is. Je gevoeligheid (o.a. voor anderen) heeft je geleerd dat er zó veel mogelijkheden zijn om onderwerpen te benaderen, dat dat je tweede natuur is. Relatief veel mensen die hoogsensitief zijn komen in hun werk in de creatieve sector terecht of zijn pioniers op hun vakgebied, omdat ze het heel gewoon vinden om ontwikkelingen aan te voelen en out of the box te denken. Sterker nog: there is no box…

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte. 

LEES OOK: DEZE 9 x EIGENSCHAPPEN HERKEN JE ALS JE HOOGSENSITIEF BENT…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *