HSP: 9 x dingen die je zult herkennen als je hoogsensitief bent

HSP, oftewel Highly Sensitive Person? Ik ben er één, en heb er zodoende al mijn hele leven ervaring mee. Dat wil niet zeggen dat het altijd heel fijn is om te zijn. Hieronder deel ik een aantal dingen die je zeker zult herkennen als je zelf ook HSP, oftewel hoogsensitief, bent.

1. Met HSP voel je het als mensen zich anders voordoen

Als iemand vanbinnen anders is dan hij of zij vanbuiten laat zien, voel je dat als HSP meteen. Dat kan soms heel verwarrend zijn en zelfs fysiek ongemak opleveren: je kunt bijvoorbeeld buikpijn krijgen.

2. Je merkt door je HSP subtiele verschillen in een ruimte

Is er in de kamer iets gebeurd, dan weet je dat, ook al kom je later binnen.

3. Je pikt door je hoogsensitiviteit negatieve energie meteen op

Je pikt negatieve energie meteen op. Die is voor jou moeilijk weg te filteren. Dat kan van alles zijn: angst, woede, verdriet, pijn, innerlijke onrust, een innerlijk conflict van de ander… Het lijkt wel alsof er bij jou voelsprieten speciaal op dit soort emoties staan afgesteld.

4. Je vindt het soms moeilijk te bepalen of een emotie van jou is

Soms weet je niet of een emotie nou van jou is, of van iemand anders. Omdat je de gevoelens van anderen haarfijn voelt doordat je HSP bent, lijkt het soms alsof ze van jou zijn. Er zit geen filter tussen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je verdrietig van de supermarkt terugkomt, omdat je ergens gevoeld hebt dat de cassière diepongelukkig is. Soms weet je zelf niet waar je een bepaald gevoel vandaan hebt. Bij punt 1 noemde ik al dat het verwarrend kan zijn als iemands buitenkant en binnenkant niet ‘matchen’. Dan slurp je namelijk emoties op die je nog moeilijker kunt plaatsen…

5. Je bent door je HSP gevoeliger voor energieslurpende mensen

Bepaalde mensen slurpen je helemaal leeg. Als je te veel tijd met dit soort mensen doorbrengt, heb je nergens anders meer energie voor (misschien is het handig dit artikel over toxische types te lezen, en ook dit artikel over hoe je met dit soort mensen omgaat).

6. Je bent niet van de smalltalk

Feestjes en andere sociale gelegenheden kosten je soms veel energie. Je bent niet het type dat het makkelijk vindt om aan smalltalk te doen.

7. Je hebt meer tijd voor jezelf nodig

Je hebt meer tijd nodig dan de mensen om je heen die níet hoogsensitief zijn, om je op te laden. En dat doe je bij voorkeur in je eentje, iets wat anderen niet altijd begrijpen.

8. Je kunt erg gevoelig zijn voor bijvoorbeeld geluid

Harde geluiden, felle lampen en drukke gelegenheden slaan je soms van je balans. Sommige mensen met HSP zijn juist ook gevoelig voor de zachtere geluiden (misofonie), zoals smakken, het klikken van een pen of tikken met nagels op tafel.

9. Een kantoortuin is met hoogsensitiviteit niet jouw ding

Een kantoortuin, waar veel mensen in één openbare ruimte zitten, met alle bij jou binnenkomende informatie van dien (geluiden, energieën) vind je niet prettig om in te werken (sommige mensen die hoogsensitief zijn, hebben bijvoorbeeld ook last van misofonie, een enorme afkeer van zachte geluiden, zoals fluisteren, pengetik, eet- of typegeluiden).

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte. 

Morgen lees je over de voordelen van hoogsensitief zijn!

LEES OOK: HSP AANSTELLERIJ? NEE. DAT IS HET DUS NIET.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *