5 x boeken om bij weg te dromen (en waarom dat juist nu belangrijk is)

In deze vreemde tijden kunnen we wel wat afleiding gebruiken, legt coach Annelies uit. Eerst laat ze (beeldend!) zien wát er nu precies bij velen van ons gebeurt en deelt vervolgens een lijst met prachtige boeken om bij weg te dromen.

Angst veroorzaakt een stress reactie van ons lichaam. Als die stress te lang duurt, doet ons immuunsysteem niet meer doet wat het zou moeten doen. Dat is heel kort door de bocht hoe ons lichaam werkt. In onze hersenen hebben we twee amygdala zitten. Je zou deze je gevarenscanners kunnen noemen. De hele dag doen ze niets anders dan scannen naar gevaar. Terwijl ik dit artikel schrijf, zijn mijn amygdala aan het kijken of ik wel veilig ben. Terwijl jij dit leest, doen jouw amygdala dat. Je zou ze als twee Bambi’s kunnen zien, het schattige kleine schichtige hertje en dat denkt de hele dag: ‘Ben ik veilig? Ben ik veilig? Ben ik veilig?’ Deze prachtige vergelijking met Bambi leerde ik van yogi Amir Jaan.

Elke regendruppel wordt door je amygdala beoordeeld

Onze amygdala zijn het meest nerveuze deel van onze hersenen. Alles wordt geregistreerd. Echt alles. Elke regendruppel die op de voorruit van jouw auto valt als je door de regen rijdt, wordt door jouw amygdala beoordeeld. ‘Ben ik veilig? Oké, die kennen we, niks aan de hand.’ (Er gebeurt nog veel meer en er is ook communicatie met de ‘directeur’ van je hersenen, de prefrontale cortex, maar dit wordt een vrolijk artikel, geen college over de hersenen!). Als je je realiseert dat alle regendruppels geregistreerd worden, dan kun je je voorstellen hoe we overprikkelt kunnen raken van de pixels op alle apparaten die we tegenwoordig gebruiken. En zeg eens eerlijk? De afgelopen dagen heb je vast vaker je telefoon gepakt om te kijken of er nog nieuws was en ging je vaker dan normaal naar social media. Ik in elk geval wel. Tel daarbij op dat we in een onzekere situatie zitten en het recept voor angst is klaar. Als je merkt dat je je opgejaagd, onrustig of angstig voelt, is het dus totaal niet handig om nóg meer prikkels toe te voegen.

Netflix? Je hersenen kennen geen verschil tussen feit en fictie

Netflixen is dus niet per se een goed idee als je je al een beetje overwhelmed voelt. Begrijp mij niet verkeerd, ik hou van Netflix! Maar ik merk ook wat het met mijn systeem doet. Als het dan ook nog eens een heftige film of serie is waarbij het bloed bij wijze van spreke van het scherm af spat, gaat het dubbel mis: je hersenen kennen namelijk het verschil niet tussen feit en fictie (wel rationeel, maar niet qua beleving). Arme Bambi. Toen ik een burn out had, ging ik vier weken na mijn ‘grote kortsluiting’ op vakantie naar Aruba. Dat was al  gepland. Daar waar ik in Amsterdam als een kapotte lappenpop op de bank naar Gossip Girl keek – ik wist toen nog niks van de Bambi’s in mijn hoofd – ging het op Aruba eigenlijk best goed. Ik heb daar in twee weken tijd maar één keer een paniekaanval gehad (Je kunt dit stukje van mijn burn out uitgebreid lezen in mijn boek Zout water, waarin ik je ook meeneem op mijn reis naar herstel en een nieuw leven).

Als iets niet gaat, stel dan de vraag: wat kan wel?

Dat het in een andere omgeving opeens beter met je gaat, gaat écht niet alleen over de prachtige stranden en de heerlijke zon. Nee, verandering van omgeving doet een mens echt goed, omdat je niet even uit het patroon stapt waarin het probleem ontstaan is. Vandaag zitten we met zijn allen in een onzekere situatie en verandering van omgeving zou goed voor ons allemaal kunnen zijn. Maar dat gaat op dit moment niet.

Maar als iets niet gaat, stel dan altijd de vraag: ‘Wat kan wel?’

Het lezen van een good old fashioned boek kan je meenemen naar andere tijden, culturen en landen. Je Bambi’s moet dan ook werken, maar minder hard dan met pixels en schermpjes. Je zult merken dat je er kalmer van wordt dan van je tv en dat je er beter door gaat slapen. Probeer het maar eens. (Wil je meer tips om te slapen klik dan hier [linkje naar andere artikel])

Ik ben een ontzettende boekenwurm en een wandelende bibliothecaresse, als je leestips wilt over persoonlijke ontwikkeling, mindset, burn out, stress en meer, ga dan even naar mijn site. Maar in dit artikel wil ik 5 boeken met je delen waarin je je in een ander land, cultuur of tijd kunt verliezen, zodat je het gevoel van weg zijn een beetje kunt vinden! Hier komen ze (de link naar het boek vind je telkens in de titel):

Tropenbruid – Susan Smit

Een prachtig boek, over het Amsterdamse weesmeisje Anna dat in 1907 naar Nederlands Indie vertrekt om daar te gaan wonen bij haar echtgenoot die ze nog niet kent. Je voelt meteen met Anna mee en door de prachtige beeldende manier van schrijven, kun je je helemaal voorstellen wat zij ziet, hoort en ervaart. Een onderbelicht stuk van onze koloniale geschiedenis in combinatie met verlangen, moed, zinderende liefde, gekonkel en nog veel meer.

Zout op mijn huid – Benoîte Groult

Een prachtig liefdesverhaal over een onmogelijke en hartstochtelijke liefde tussen een Parisiene en een Bretonse zeeman. Je kan niet anders dan wegdromen bij dit mooie verhaal. Je voelt de emoties, de pijn, de warmte, de kracht en de onmogelijkheden. Het is alsof je de hoofdpersoon wordt. Op de voorkant van de editie die ik heb staat terecht ‘De everseller.’ Dit is niet zomaar een bestseller, dit stopt niet. En daar is een reden voor. Het verhaal speelt zich vooral in Parijs en Bretagne af, maar neemt je ook nog mee naar Afrika en de US.

Zoals de wind waait – Jodi Picoult

Een verhaal over de liefde van een moeder, de liefde voor olifanten, een zoektocht naar de waarheid, een hartverscheurend geheim. Jenna gaat op zoek naar haar moeder – die researcher is naar het gedrag van olifanten- en de vraag waarom zij haar achtergelaten heeft bij haar vader. Geschreven vanuit meerdere perspectieven en spannend tot de laatste bladzijde. Speelt zich af in Botswana en de US. Jodi Picoult is een internationale bestseller auteur en dat begrijp je helemaal na het lezen van dit boek.

De Orchideeëntuin – Lucinda Riley

Je hebt vast al gehoord over de boeken De zeven zussen. (Zo niet, krijg je bij deze zes bonus tips, lees deze boeken!) De orchideeën tuin is van dezelfde auteur en ook op een vergelijkbare manier geschreven, namelijk twee (liefdes) verhalen door elkaar, waarin heden en verleden elkaar afwisselen in Engeland en Thailand. Je wil continu weten hoe het verder gaat met beide verhaallijnen en daarom is het vaak onmogelijk om een boek van Lucinda Riley weg te leggen.

De Waterdanser – Ta-Nehisi Coates

Bij het lezen van dit boek biggelden de tranen regelmatig van mijn wangen. Ik heb het op dit moment nog niet uit, maar ben ver genoeg om te weten dat het absoluut niet op dit lijstje mag ontbreken. Hiram wordt geboren als slaaf en hij leeft op de plantage waar zijn vader de eigenaar van is. Het is boek is extreem goed geschreven en het is een verhaal over moed, magie en rechtvaardigheidsgevoel. Oprah vindt het een van de beste boeken die ze ooit gelezen heeft. En daar ben ik het mee eens.

Heb jij ook tips voor boeken? Laat ze hieronder in de comments achter, dan kunnen we elkaar inspireren!

P.S. Noot van de hoofdredactie: de boeken ‘NIETS’ en ‘Viktor en het vuur‘ kennen de normale, daarvoor geldende levertijden, ook nu (je vindt beide op de boekenpagina).

LEES OOK: VAN WELKE NETFLIX FILMS GA JE JE BETER VOELEN? TIPS VOOR ECHTE FEELGOOD FILMS!

Annelies is eigenaar van e-Merge coaching, waarbij ze mensen duurzaam helpt zichzelf te (her)vinden. Ze werkt als (groeps) coach en trainer op het gebied van energie- en stressmanagement. Ook spreekt ze professioneel over deze onderwerpen en werkgeluk. Wil je meer lezen van Annelies? Haar eerste boek ‘Zout water’ is hier verkrijgbaar.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *