Help, ik heb onzichtbaar werk!

Wat nu als je werk hebt dat voor anderen niet erg zichtbaar of soms zelfs niet goed meetbaar is? Help, je hebt onzichtbaar werk! Dat kan nog behoorlijk gaan schuren en zelfs frustreren. Gelukkig heeft organisatieadviseur/coach Jildou Oostenbrug adviezen. 

Onzichtbaar werk: ‘De hele dag druk en aan het einde van de dag heb ik niets in handen. Kan ik niets vastpakken of in mijn tas stoppen. Ik kan thuis mijn verhalen niet opleuken met tastbare producten zoals een fris geschuurde tafel, zelfgemaakt jasje of een zelfgebakken cake. Mijn werk laat zich vatten in woorden, ervaringen en waarnemingen. Die ik kan vertalen naar ronkende verhalen. Dat dan weer wel.’

Hoofdwerk
Veel mensen hebben tegenwoordig onzichtbaar werk. Hoofdwerk. Handarbeid is grotendeels vervangen door hoofdwerk. Nog maar tien procent van de Nederlanders werkt met zijn handen. En dat is best gevaarlijk. Het risico voor psychische overbelasting neemt daarmee toe.

De kwaliteit van diensten is soms maar lastig te meten

Want, hoe weet je wanneer je werk goed genoeg is? Hoe meet je dat? De kwaliteit van een product kan ondubbelzinnig worden gemeten en vastgesteld. Er zijn maten voor de lengte, kleur, energiegebruik, gewicht etc. van een product. Op deze manier is goed of fout duidelijk, net als te veel of te weinig. De kwaliteit van diensten is veel lastiger te meten. Bij hoofdarbeiders is er een enorm schemergebied van grijstinten als het gaat over goed of slecht werk.

Grenzeloos doorploeteren
Het kan altijd meer en beter. Je kan altijd meer vakliteratuur lezen, meer cursussen volgen, sneller, efficiënter, diepgaander werk leveren. Het gevaar schuilt hierin dat het grenzeloos is. De werkdruk en werkhoeveelheid neemt alleen maar toe, en als we niet opletten gaan we steeds harder ploeteren. Annegreet van Bergen schrijft hierover in haar boek ‘De lessen van burn out’: ‘De mogelijkheden om hun werk te verbeteren zijn eindeloos. Daarom moeten we zelf grenzen stellen. Genoeg is genoeg. Maar wie weet in een wereld van opgeschroefde eisen nog wat genoeg is?’

Je innerlijke kompas kan dienen als instrument in het oerwoud aan mogelijkheden

Omdat het best lastig is om te bepalen wat goed genoeg is met veel soorten hoofdarbeid, is het van cruciaal belang om jezelf goed te kennen en een soort innerlijk kompas te ontwikkelen. Dit innerlijke kompas kan dan dienen als je eigen meetinstrument in het oerwoud aan mogelijkheden. Tevens beschermt een goed beeld van jezelf en je (on)mogelijkheden je tegen ‘het oplichterssyndroom’. Mensen met het oplichterssyndroom denken dat het niet lang kan duren voordat iemand erachter komt dat ze eigenlijk niets kunnen. Dat ze bedriegers zijn in de wereld van de gebakken lucht. Het is wachten op de dag dat je door de mand valt. Mensen die concrete voorwerpen maken, hebben letterlijk het bewijs van hun vakmanschap in handen. Hoofdarbeiders met ‘onzichtbaar’ werk, hebben soms onvoldoende helder waar hun talenten en kwaliteiten liggen. En ook waar hun grenzen liggen. In dat geval wordt het tijd om jezelf te herijken.

Je diepste waarden
Zelf mag ik altijd graag in vakanties en andere vrije momenten iets tastbaars doen. Dat geeft enorm rust in het hoofd en direct een tevreden gevoel. Bijvoorbeeld een kast opruimen, koken of knutselen. Ook klus ik in huis (tafels schuren, kastjes lakken, ramen lappen en lampen ophangen). Ik raad dan ook iedereen met onzichtbaar werk aan om daarnaast iets tastbaars te doen. En: werk aan je innerlijke kompas. Leer jezelf kennen, onderzoek je eigen kleur. Ga op zoek naar je diepste waarden en drijfveren en breng deze bewust naar buiten. In het boek ‘Je binnenste buiten’ wordt dit werken aan je Professionele Identiteit genoemd. Hoe beter jij jezelf kent als mens en als professional, hoe steviger je blijft staan in een wereld die grenzeloos is en die continu onderhevig is aan verandering. En dat geeft rust, veerkracht en vrijheid. Dan kun je dansen in je vak, óók als het onzichtbaar is.

Jildou Oostenbrug is ondernemer en organisatieadviseur/coach bij Berckeley Square,  een eigenwijs adviesbureau voor sociale innovatie, transformatie en zelforganisatie. Dit artikel verscheen ook op Jildou’s site

MEER LEZEN: OVER WERK: IS HET GOED GENOEG OM ‘LEUK WERK TE HEBBEN’?

Heb jij onzichtbaar werk? Hoe ervaar je dat? Praat erover mee op Facebook!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist