As we speak heb ik geen internet. Hoe ik dit dan schrijf? Via de internet hotspot van mijn lief. Ik kan er niet heel lang op, maar dit artikel, dat ik schreef op mijn telefoon wil ik beslist met je delen. In deze vreemde tijd, waarin we ook nog eens continu online zijn, kun je nogal wat leren van een tijd zonder.
De laatste tijd werd ik behoorlijk moe van social media, ik schreef daar ook al dit artikel over. Het zal vast aan mijn social media bubbel liggen, maar mijn timelines op zowel Twitter als Facebook zijn veranderd in een soort loopgraven, waar mensen elkaar bekogelen met meningen. Het idee lijkt niet meer een constructief gesprek. Ik hoor dit van veel mensen, hoewel er ook mensen zijn die een bubbel hebben die heel gezellig is en anderen een bubbel hebben met alleen mensen die denken zoals zij. Lang leve het algoritme van social media (daar later eens een artikel over, algoritmes hebben namelijk zowel lichte als donkere kanten: zo ken ik veel goede vrienden juist dóór een algoritme, leef ik zelf op een algoritmische insulinepomp zonder welke ik nauwelijks levenskwaliteit heb, maar heb ik óók door Facebook algoritmes diverse relaties zien exploderen).
Interessante documentaire over social media en de algoritmes daarin, is de Netflix docu ‘The Social Dilemma‘, waarin haarfijn wordt uitgelegd wat het doel is van de algoritmes, en hoe vernietigend ze kunnen zijn, in individueel, relationeel, sociocolutureel, maar ook maatschappijtechnisch opzicht (lees verder onder de video).
We hadden van de ene op de andere dag geen internet meer
Anderhalve week geleden knalde ons internet er opeens uit. We zitten, zoals jullie in deze rubriek kunnen lezen, middenin een verbouwing, en of dat nu de oorzaak van de internetverbreking is of niet: we konden niet meer online. Dus ging mijn werk via de internethotspot op mijn telefoon, met het gevolg dat ik binnen no time door mijn data heen was – dit artikel schreef ik dan ook gewoon in Word en plaats ik via de internethotspot van mijn lief, die natuurlijk ook niet eeuwige datahoeveelheden heeft. De elekriciteitsman kon geen problemen vinden, dus komt de internetproviderman binnenkort eens poolshoogte nemen.
Enfin, het komt erop neer dat ik het grootste gedeelte van de dag nu in elk geval geen internet heb, en dus ook geen social media. En daarvan heb ik een aantal dingen geleerd, die ik graag met jullie deel.
1. Het is héél fijn niet continu (door) online te worden geprikkeld
Ook al heb ik sinds jaar en dag mijn notificaties uitstaan, het is héél fijn om gewoon een paar gekozen momenten per dag te hebben waarop je online prikkels opzoekt en het nieuws checkt. Alleen al de beschikbaarheid van online zorgt dat je er veel sneller naartoe gaat.
2. Er is zó veel meer te doen
Ik ben een enorme boekenverslinder, maar ik vind dat ik te weinig tijd heb om boeken te lezen. Nou, nu ik dus maar op bepaalde momenten online zit, lees (en schrijf!) ik opeens opvallend veel meer. En dat vind ik heerlijk.
3. Je compassie neemt toe
Te veel prikkels zorgen ervoor dat je steeds minder goed kunt filteren en alles alleen nog maar herrie en uiteindelijk ruis is. Het kan dan zijn dat je je overspoeld voelt. Veel mensen voelen zich in hun timeline tegenwoordig zo (vooral op Facebook en Twitter). Als je je bezoek aan social media beperkt, zul je merken dat je filter weer aan staat, je voor jezelf beter kunt bepalen waar je wel en niet aandacht aan hoeft te besteden. Je ‘hoort’ de ander ook weer beter, doordat je minder heftige prikkels krijgt, wat je compassie ten goede komt.
4. Je wordt je bewuster van je internetgebruik
Check jij weleens hoe vaak je online bent? Dat ik niet continu toegang heb tot internet, betekent dat ik zorgvuldig moet kiezen wannéér ik online wil, waar ik dan kijk en hoe lang (vanwege de data kan het niet eindeloos). Dat anders omgaan met internet alleen al, vanwege de beperkte beschikbaarheid, zorgt ervoor dat je je veel bewuster wordt van je online gedrag. Je kunt je tijd (en data) maar één keer gebruiken.
5. Je kunt beter stilstaan
Ben je niet de hele tijd online, dan kun je veel makkelijker stilstaan. In mijn boek ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ omschrijf ik social media ook wel als een doucheputje waarin ongemerkt ontzettend veel tijd en energie verdwijnt. Door mee te zwemmen richting het doucheputje, lukt het je niet meer om stil te staan. Alleen al daarom is het de moeite waard om je telefoon regelmatig weg te leggen. Omdat juist in de stilte de belangrijke dingen van het leven zichtbaarder worden.
LEES OOK: WAT ALS JE EEN MAAND ZONDER INTERNET DOORBRENGT?
Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).
Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie. In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.
Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.