Introvert: dit zijn de 4 x types introvert

Waarschijnlijk ken je deze artikelen al over introvert zijn, ambivert zijn of extravert zijn. Zo niet: ga lezen! 😉 Maar… onlangs kwam ik er ook achter dat binnen het spectrum Introvert nog verschillende soorten te onderscheiden zijn.

Laatst publiceerden we op STRESSED OUT een artikel over introvert zijn (ook één over ambivert zijn en een over extravert zijn). Interessant: het blijkt dat een groot deel van onze lezer introvert óf ambivert is (Ook bleek het aantal HSP’ers (Hoog Sensitieve Personen) goed vertegenwoordigd bij de STRESSED OUT lezers). Het aantal extraverten ligt bij de STRESSED OUT lezers lager. Daarom denk ik dat dit artikel heel interessant kan zijn voor de introverten (en ambiverten) onder ons. In een artikel op New York Magazine in de rubriek ‘The Science of Us’ worden 4 types introvert onderscheiden. Benieuwd in welke jij je herkent. Misschien wel in meerdere? Persoonlijk denk ik dat er meerdere mogelijkheden zijn. Ikzelf herken me bijvoorbeeld in 2 en 4 (en ook wel in 1)…

De 4 vormen van introvert zijn:

1. Sociaal

Deze mensen houden niet van grote groepen mensen. Met kleine groepen kunnen ze soms wel uit de voeten, maar soms zijn ze zelfs liever alleen. Dit heeft trouwens weinig met verlegenheid te maken: dit type voelt zich in gezelschap niet angstig of gegeneerd.

2. Denkend

Misschien ga je prima op in een grote groep. Wat wel opvalt, als je dit type bent, is dat dit type introvert bovengemiddeld bezig is met zelfreflectie, introspectie en veel nadenkt. Zó veel, dat je nog weleens in je – voor jou hoogst interessante – eigen gedachtenwereld kunt blijven dwalen.

3. Anxious

By lack of a better word, omdat de vertalingen de lading niet dekken, noem ik hem hier maar even de ‘anxious‘. Oftewel: iemand die graag alleen is omdat hij of zij zich in gezelschap bekeken en overmatig zelfbewust voelt. Vaak voelen deze mensen zich in gezelschap vooral awkward en onzeker en gaan ze piekeren over hoe ze overkomen.

4. Gereserveerd

Deze persoon denkt goed na voor hij of zij iets zegt. Ook hebben deze mensen relatief veel tijd nodig om in sociale situaties op te warmen. Het duurt even voor ze loskomen. Ze lijken in hun sociale interactie iets trager, of eigenlijk bedachtzamer dan de meeste mensen, wat ook kan worden versleten voor sloom, ‘professorachtig’ of afstandelijk.

In welke herken jij je?

LEES HIER: BEN JIJ INTROVERT? DAN HERKEN JIJ DEZE EIGENSCHAPPEN!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *