De waarheid over jou en je mobiele telefoon

We zeggen onszelf dat het wel meevalt: onze mobiele telefoon verslaving. Maar ís dat zo? Coach Krista wil er wel iets over kwijt, want ook zij bleek verslaafder dan ze dacht…

Met de laatste iOS update beschikt mijn telefoon over een nieuwe leukigheidje. Elke week laat hij me zien hoelang ik naar mijn scherm heb zitten staren. En daar schrok ik toch wel even van: de afgelopen week was dat gemiddeld 2 uur en 10 minuten per dag. 2 uur en 10 minuten! Dat is gewoon heel veel. Natuurlijk, ik doe heel erg veel op mijn telefoon. Ik check er mijn mail, maak foto’s, lees het nieuws, gebruik het boodschappenlijstje in de Appie-app, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik bel ook met mijn telefoon trouwens. Je zou bijna vergeten dat die dingen daar in eerste instantie voor gemaakt zijn.

Waarom besteed ik mijn kostbare tijd aan doelloze zaken?

En toch… meer dan 2 uur per dag heb ik dat toestel in mijn hand. En dan heb ik het nog niet eens over de tijd die ik nog op mijn laptop doorbreng op social media. Dat is voor een groot gedeelte zakelijk, ik ben vooral erg actief op LinkedIn, maar ja, ook ik zit wel eens oeverloos te scrollen langs mijn Facebook tijdlijn. Waarom doe ik dat toch? Waarom besteed ik mijn kostbare tijd, waarvan ik toch al veel te weinig heb, aan dit soort doelloze zaken? Het antwoord is simpel: omdat het me een heerlijke afleiding biedt. Het leidt me af van de dingen die ik te doen heb die ik moeilijk vind. Als ik een artikel aan het schrijven ben, en het lukt even niet? Facebook biedt uitkomst. Ik kan even mijn zinnen verzetten en me 10 minuten bezig houden met iets anders dan de frustratie van de mislukking. Ben ik bezig met het maken van een boodschappenlijstje? Saai! O, wacht! Even kijken naar dat leuke filmpje wat die vriendin me stuurde. Het boodschappenlijstje is er geen centimeter langer door geworden, maar, hey, ik heb wel weer even gelachen. En ik ben ook direct op de hoogte van wat die vage kennis gisteren heeft gegeten.

Word je er wel zo ontspannen van: je schermgebruik?

Nu heb ik het over mezelf, maar de kans is groot dat jij dit ook doet. En als je ook zo’n fijne toepassing op je telefoon hebt dan kun je dus ook inzien hoe het gesteld is met jouw schermgebruik. De verleiding is groot er gewoon niet naar te kijken, en onszelf te vertellen dat het bij ons echt wel meevalt. We houden onszelf nu eenmaal graag voor de gek. Maar daag jezelf nu even uit en wees eerlijk. Hoeveel tijd besteed jij aan je telefoon, en dan vooral aan ‘niet-nuttige’ dingen als social media, en wat levert dat je nu eigenlijk op? Misschien is je eerste reactie wel dat je er lekker van ontspant. Maar is dat wel zo? Word je er wel zo ontspannen van? En welk gevoel levert het je op, als je al die leuke levens van anderen ziet? Het risico bestaat dat je je tijdens het kijken niet altijd realiseert dat mensen doorgaans alleen de leuke dingen op social media plaatsen; zodat het kan lijken alsof hun levens veel leuker, gezelliger en beter geslaagd zijn dan dat van jou. En dat is nu niet direct een gedachte om gelukkig van te worden, wel? Het is overigens ook niet waar, maar dat heb je op het moment dat je er mee bezig bent niet altijd in de gaten.

Wil je niet liever wél met je aandacht ergens bij zijn?

Daarnaast zit je vaak gedachteloos wat te scrollen op social media, erg bewust ben je dan ook niet bezig met je tijd. Dat is zo nu en dan natuurlijk helemaal niet erg, je hoeft echt niet ieder moment van de dag heel mindful te zijn. Maar als het om enkele uren gaat kun je er wel je vraagtekens bij zetten. Is het dan nog wel zo’n goed idee? Is het in dat geval niet verstandiger om je tijd te besteden aan iets waarbij je wél met je volle aandacht aanwezig bent? Iets waar je veel meer voldoening en plezier uit haalt. Een taart bakken met je kinderen bijvoorbeeld, of een vriendin bellen, je kledingkast opschonen, een goed boek lezen… En vergeet dan vooral niet er een mooie foto van te maken. Kun je die weer posten op Facebook. (Foto: Becca Tapert/Unsplash)

Heb jij ook zo’n update op je telefoon? Hoe veel gebruik jij je mobiel? Of heb je vaste momenten? Geef een reactie onderaan deze pagina.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk:steppingup.nl

LEES OOK: EEN MAAND OFFLINE ZIJN… HOE BEVALT DAT?

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *