Hoe minder nieuws je leven leuker maakt

Elk verstandig mens moet goed geïnformeerd blijven. Daarom volg je elke dag het nieuws. Jarenlang dacht ik er zo over. Toch stopte ik drie jaar geleden abrupt met het kijken en lezen van nieuws. Dan heb ik het natuurlijk niet over álles wat journalisten maken, maar over de vluchtige, sensationele berichten waarmee we voortdurend worden bestookt.

Ik merkte namelijk dat al die journaals, nieuwsapps en schreeuwerige koppen me te vaak boos en onrustig maakten. Met elke vliegramp groeide mijn weerzin. Ik baalde van de politicus die weer eens iets doms had gezegd – en hoe daar elke keer opnieuw ophef over ontstond. Toen ik een nieuwslezer hoorde vertellen dat de zoveelste graaiende topman met z’n fratsen was weggekomen, was voor mij de maat vol. In het begin voelde het nog onwennig. Ik dacht dat ik hopeloos achterop zou raken en binnen de kortste keren de wereld niet meer zou begrijpen. Maar het liep helemaal anders. Mijn leven werd er alleen maar leuker op.

Nieuws maakt ongelukkig

Al die nieuwsberichten doen iets met je gemoed. Toen ik stopte met nieuws consumeren, kreeg ik gelijk betere zin en voelde ik vooral rust. Onderzoeken bevestigen dat nieuws ongelukkig maakt. Dat geldt niet alleen voor het moment dat je ernaar kijkt of luistert, maar ook voor de uren daarna. Kijk ‘s ochtends drie minuten lang naar berichten over dood en verderf en de kans op een rotdag neemt toe met maar liefst 27 procent. Hoe minder je jezelf blootstelt aan nieuws, des te makkelijker het dus is om een leuk leven te hebben.

Nieuws maakt dom

Nieuws maakt niet alleen ongelukkig, het maakt ons ook dom. Hè? Ja, echt waar! Nieuws is namelijk geen één-op-één-afspiegeling van het dagelijks leven. Het gaat altijd over de uitzondering en nooit over de regel. In zijn boek De meeste mensen deugen’ legt historicus Rutger Bregman uit hoe nieuws onze blik op de wereld vertroebelt. De wereld is nog nooit zo rijk, gezond en veilig geweest als nu, zegt hij. Toch hoor je daar zelden iets over: ‘Je ziet nooit een kop als: ‘AANTAL MENSEN IN EXTREME ARMOEDE GISTEREN MET 137.000 AFGENOMEN’, terwijl die kop in de afgelopen 25 jaar iedere dag op de voorpagina had kunnen staan. Je ziet nooit een live verbinding met een correspondent die zegt: ‘Ik sta vandaag in Lutjebroek, waar vandaag wéér geen oorlog is uitgebroken.’’ In plaats daarvan horen we over haat, geweld, misdaad, natuurrampen en ongelukken. Kijk elke dag naar het nieuws en je gaat vanzelf geloven dat de wereld louter ellende is.

Nieuws is een tijdrovende verslaving

Toen ik net aan mijn nieuwsdieet was begonnen, merkte ik hoeveel tijd ik opeens overhield. De 24-hour news cycle is namelijk een behoorlijk tijdrovende verslaving. Ga maar eens na. Je leest dat er vanochtend een gruwelijke moord is gepleegd/ een drugslab is opgerold/ een politicus met z’n hoofd tussen de koelkastdeur klem heeft gezeten. Wat dan? Eerst ben je nog verbaasd of boos. Maar binnen een paar dagen ben je dit nieuws waarschijnlijk alweer vergeten en is je aandacht verschoven naar het volgende sensationele nieuwtje. De dagen daarna? Dan is er wéér ander nieuws dat voor ophef zorgt. En ga zo maar door. Nieuws geeft ons het gevoel dat we de wereld begrijpen, terwijl we in werkelijkheid niets anders doen dan steeds in hetzelfde kringetje ronddraaien.

Minder nieuws = meer tijd om de wereld te ontdekken

Wil je na het lezen van bovenstaande ook beginnen met een nieuwsdieet? Gefeliciteerd! Je houdt nu tijd over om écht iets over de wereld te leren. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:
• Verdiep je in een (luister)boek.
• Kijk een documentaire.
• Luister een podcast (die van STRESSED OUT vind je hier, red.). Er bestaan podcasts over uiteenlopende onderwerpen, van koken tot sterrenkunde.
• Lees verdiepende stukken. Ik bedoel daarmee artikelen die bredere onderwerpen en ontwikkelingen bespreken, niet de waan van de dag. Kranten en tijdschriften hebben vaak fantastische verdiepende stukken en goede columns. Zelf vind ik online platforms als De CorrespondentAeon en Medium ook heel bruikbaar.
• Geen zin om naar artikelen te zoeken? Stel Google Alerts in op onderwerpen die je interesseren. Je krijgt na verschijning van een relevant artikel automatisch een seintje met een link naar het stuk in je mailbox.
• Installeer de Wikipedia-app op je telefoon. Elke keer als je de aandrang voelt om het nieuws te checken, lees dan een artikel van deze online encyclopedie. Je leert meer van een tekst over de basisprincipes van de economie dan van een bericht over de tirade die Trump vannacht weer heeft getwitterd.
• Volg een cursus.
• Ga op reis.
• Bezoek een museum. (Mijn beste investering van het afgelopen jaar: een Museumkaart.)

Zo houd je het nieuwsdieet vol

Bedenk dat het meest spectaculaire nieuws je hoe dan ook wel bereikt. Op sociale media zie je vast weleens een headline voorbijkomen. Bij de koffieautomaat of op verjaardagen hoor je ook het een en ander. Dat is oké. Een nieuwsdieet hoeft ook geen waterdicht pantser te zijn waarmee je je volledig afschermt van wat er in de media speelt. Het gaat erom dat je het nieuws zelf niet meer opzoekt. Op die manier houd jij tijd over voor een leuker, rustiger en leerzamer leven. Wees ook niet te streng voor jezelf. Je kunt zo nu en dan best het nieuws checken. Want zoals bij elk dieet geldt: je moet af en toe uit de band kunnen springen om het vol te kunnen houden.

Pieter Offermans is auteur, blogger en communicatiemedewerker. In zijn bijdragen onderzoekt hij de impact van hedendaagse verschijnselen (kantoortuinen, nieuwe media, etc.) op ons welbevinden. Meer informatie: pieteroffermans.nl

LEES OOK: HOE EEN TREINREIS ZONDER TELEFOON ME EEN WAANZINNIG INZICHT GAF…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *