Droombaan? Zo vind je hem!

1

Wat helpt je de afstand tussen wens en realiteit te overbruggen in je loopbaan? Hoe zorg je voor jouw persoonlijke droombaan? Dit artikel is geschreven door loopbaanadviseur en burn out coach Susanna Reuhl van 100%ik.

Verandering vanuit verlangen voelt altijd veel relaxter en fijner dan verandering vanuit urgentie, zoals bij een reorganisatie of ziekte. Want verlangen is een trekkende kracht, emotionele energie die je in staat stelt iets met grote inzet, plezier en energie te doen. Het is dat stemmetje wat al een tijd tegen je fluistert en nieuwe, andere wegen wil verkennen. Je wilt je drroombaan. Maar hoe dat te doen: van droom naar droombaan? Waar te beginnen? Help!

Houd het luchtig

Plezier, humor, lachen en relativeren draagt bij aan luchtigheid en ontspanning en heeft een positieve invloed op je creatief denkvermogen en het vermogen om oplossingen te vinden. Humor werkt als Pokon. En het laat je focussen op wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt.

Doe iets!

Vaak denk je al zover vooruit, dat de moed je al in de schoenen zakt voordat je überhaupt begint. De crux is wat mij betreft: beweging, als je iets wilt bereiken moet je dingen gaan doen die je richting dat doel brengen. Doen is de beste manier van leren. Bedenk eens wat je gratis zou doen en zorg dat je ervoor betaald krijgt! Als je het nu niet leuk vindt om (in theorie gratis) te doen, maakt het waarschijnlijk geen deel uit van je droombaan of grotere missie.

In kleine stapjes naar je doel

Heb je je missie gevonden? Leer de waarde van kleine stapjes naar je grotere doel. Welke kleine stap kun je al zetten? Maak je stapjes wel groot genoeg om het verschil te maken en om van denken naar doen te gaan. Kleine stapjes geven je een  gevoel van succes en de energie om door te pakken naar meer. Zo motiveer je jezelf optimaal naar je grotere doel en krijg je dat laatste steeds scherper.

Doe ervaring op

Probeer ervaring op te doen in je ideale werkveld. Zorg dat je omgeving op de hoogte is van wat jij zoekt. Ga  eens koffiedrinken met mensen in en buiten je netwerk… waar ben jij nieuwsgierig naar? Tip: zoek naar tien bedrijven waar je zou willen werken en praat met de mensen die het werk doen dat jij wilt doen. Beweging gegarandeerd!

Vraag actief om steun

Vraag vrienden, vrienden en/of collega’s om advies, tips, ideeën. Zoek actief naar mensen die optimistisch zijn en je graag support geven. Wie vindt het niet leuk om over zijn werk te praten of te helpen? En while you’re at it; denk eens na over een mentor. Wiens advies en ideeën wel heel goed aansluiten op wat jij nodig hebt. Dus; vraag actief om raad!

Waar heb jij invloed op?

Maak voor jezelf eens een lijstje met alles waar jij controle over hebt (voorbereiding, acties, hulp zoeken, etc.). Focus daarop, dat geeft rust. En denk eens na; hoe kun je dat versterken? Doet wonderen voor je motivatie!

Ga niet ‘jagen’ op werk

Ga niet lopen hengelen naar werk, dan ga je niet uit van je kracht. Praat altijd en overal over je passie en missie. Wees nieuwsgierig naar wat anderen drijft, wat hun droom is en wat zij doen. Zeg nou zelf. Dat geeft altijd inspiratie. Deel en help.

Susanna Reuhl is is loopbaanadviseur en burn out coach en heeft haar eigen adviesbureau: 100procentik. Ze ondersteunt bij loopbaanvragen en herstel bij stress- en spanningsgerelateerde klachten.

LEES OOK: ZO HERKEN EN BESPREEK JE STRESS OP DE WERKVLOER!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis

Jouw doel in het leven vinden? Lees: ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust en het behandelt ook jóuw doel in het leven vinden. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist