‘But… what if you fly?’

Wat zou er gebeuren als je al dat gepieker en nadenken over wat er mis kan gaan nou eens en voor altijd zou laten gaan?

We zijn geneigd veel te piekeren. Te denken, te beredeneren, te concretiseren, we hebben de dingen graag grijpbaar. Zo houden we een beetje overzicht en controle op dat wat er met ons en om ons heen gebeurt. De een heeft die neiging uiteraard veel sterker dan de ander, maar voor de meeste mensen gaat dit in meer of mindere mate wel op.

Ik wist waar ik mee bezig was, en ik liet het gewoon gebeuren

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt; de sensatie dat je helemaal meegaat op de stroom zonder dat je behoefte hebt om op de rem te drukken. Een paar jaar geleden gaf ik mijn man een leuk verjaardagscadeautje we gingen een dagje skiën op de baan in Zoetermeer. Oké, het zijn niet de Alpen maar als je, zoals wij, vrijwel geen wintersportervaring hebt is het echt heel leuk. Ik had er een privé lesje bij geboekt. In het begin was het nog een beetje zoeken; mijn gedachten maakten overuren. Hoe verplaats je ook alweer je gewicht als je naar links wil? En als je wilt remmen, juist niet achterover leunen! Na een tijdje had ik het aardig onder de knie. De les was afgelopen en we gingen zelf aan de slag. Ik ging naar boven met de lift, tot helemaal bovenaan de baan. Ik keek de diepte in en voelde een opwindingsroes over me komen. Ik zette af, en daar ging ik. Ik dacht niet, ik deed alleen maar. Ik deed de juiste dingen. Ik omzeilde handig een gevallen snowboarder, ik ging precies zo hard als ik wilde, en ik voelde me blij. Want dit was zo’n fijn gevoel! Ik had precies de juiste hoeveelheid controle, zonder dat het krampachtig werd. Ik wist waar ik mee bezig was, en liet het gewoon gebeuren. Ik had makkelijk in paniek kunnen raken, want ik had immers nog nooit geskied. En het ging wel heel erg hard. Stel dat ik ergens tegenaan zou botsen. Of niet kon remmen. Of… Allemaal gedachten die heel voor de hand liggend zijn. Maar die had ik dus allemaal niet. En daardoor ging het fantastisch.

What if I fall? Oh my darling, but what if you fly?

Had ik wel al die dingen gedacht, had ik mezelf toegestaan zo in mijn hoofd te gaan zitten, dan was de kans groot geweest dat die paniek inderdaad was toegeslagen. Dan was ik halverwege geremd omdat het toch wel hard ging, of, als dat niet was gelukt, dan was ik misschien gevallen. Bovenal had ik mezelf dan een heerlijke ervaring ontzegd. Eeuwig zonde. En toch is dat precies wat je vaak doet. Je gaat nadenken over wat er allemaal kan gebeuren, over hoe het zou moeten gaan, over hoe je de gewenste uitkomst kunt bereiken, je denkt en overweegt, en twijfelt dan nog een beetje meer. Stel je nu eens voor dat je in plaats daarvan gewoon je hart volgt, dat je gewoon gaat doen. Niet meer twijfelen, niet meer beredeneren, maar gewoon springen. Erin Hanson schreef deze prachtige woorden: ‘What if I fall? Oh my darling, but what if you fly?

Blijf niet hangen in een soort pieker status

Je kunt blijven nadenken over die mogelijke val en je daardoor laten tegenhouden, maar dan weet je één ding zeker: dat vliegen ga je nooit ervaren. Je blijft dan hangen in een soort permanente pieker status, en dat levert vooral heel veel stress op. Gun jezelf in plaats daarvan wat ontspanning en waag gewoon de sprong. Zit je nu echt vast in die denkpatronen en weet je niet hoe je eruit kunt komen? Vraag dan eens iemand anders om een frisse kijk op jouw dilemma’s te geven. Dit kan een vriend of vriendin zijn, of een goede coach. Wat je ook doet, geef jezelf de ruimte om gedachteloos van die helling af te suizen. Genot gegarandeerd.
(Foto: Vinicius Wiesehofer/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: DIT IS DE ECHTE REDEN WAAROM JIJ NIET BEREIKT WAT JE WILT BEREIKEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *