De laatste tijd ben ik weer begonnen met lijstjes maken en man, wat geeft me dat een goed en vooral rustig gevoel. De onvolprezen schoonheid van het lijstjes maken moeten maar eens bezongen worden. Hierbij, een ode aan lijstjes. Waarom zijn ze nou precies zo handig en fijn?
1. Lijstjes geven overzicht
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar bij mij stapelen taken zich continu in mijn hoofd op. Omdat dat hoofd maar beperkte opslagruimte heeft, vergeet ik op een gegeven moment dingen of raak ik gestrest omdat ‘ik nog zoveel moet’. Lijstjes geven overzicht.
2. Een lijstje zorgt ervoor dat je prioriteiten stelt
Prioriteiten stellen is moeilijk, helemaal als je het overzicht dreigt te verliezen. Kleine, simpele dingen (zoals het terugbrengen van bibliotheekboeken) kunnen zo in je hoofd enorme verplichtingen worden. Een lijstje zorgt ervoor dat je prioriteiten stelt. Als je een lijstje maakt, zie je automatisch welke dingen het belangrijkst zijn, kun je bezigheden clusteren (als ik toch in de stad ben voor die bibliotheekboeken, kan ik net zo goed meteen even een kadootje scoren voor vriendin A.) en kun je ook bepalen of sommige dingen wel echt nodig zijn.
3. Lijstjes geven een voldaan gevoel en je kunt loslaten
Lijstjes kunnen je een heerlijk voldaan gevoel geven, omdat je zelf het heft in handen neemt en je niet langer laat overspoelen. Zo kun je de verplichtingen die anders in je hoofd blijven hangen (en de hele tijd om je aandacht zeuren) makkelijker loslaten.
4. Lijstjes kun je afstrepen
Zó fijn om iets te kunnen afstrepen: zo, dat heb ik toch maar gedaan, ha! Elke keer dat je iets van een lijstje doorstreept, krijg je de input van jezelf dat je goed bezig bent. Mensen zien graag een positief beeld van zichzelf bevestigd en dus zorgt het ervoor dat volgende bezigheden je makkelijker afgaan en het nóg simpeler is het volgende punt van het lijstje af te werken.
5. Hoe fijn is het om lijstjes weg te gooien
Ik zelf vind het heerlijk om als een lijstjes volledig is afgewerkt deze ritueel door te strepen of weg te gooien. Onder het mom van: ‘ZO DAT IS OOK WEER KLAAR’. Als het eenmaal doorgestreept of weggegooid is, is het ook echt helemaal af en weg. Halleluja!
6. Er zijn verschillende manieren om lijstjes bij te houden
Natuurlijk zijn er veel verschillende (leuke) manieren om lijstjes bij te houden, van een agenda, tot een gewoon aantekeningenboekje – mijn favoriet – tot de mega hippe bullet journal die veel mensen aanspreekt, maar die mij te bewerkelijk is. Hoe dan ook: lijstjes maken is magisch, gaf NRC ook al eens in dit artikel. Kan ik me volledig in vinden. Leve de lijstjes!
LEES DOOR: AFVINKEN IS LEKKER, MAAR LUI ZIJN OOK; DIT ZIJN ULTIEME GUILTY LUIER PLEASURES!
Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). In dit boek komt digitale gezondheid ook uitgebreid aan de orde.
Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.