De echte reden waarom het niet lukt je doelen te bereiken…

Je hebt doelen, maar het lukt je maar niet ze te bereiken? Frustrerend is dat, hè? Krista ziet het vaak in haar praktijk, in haar persoonlijke omgeving en ook zelf stapt ze soms in de valkuil. Maar: er is een oplossing.

Een jaar geleden zei hij het voor het eerst: ‘Ik wil graag een dag voor mezelf plannen. Een dag om te reflecteren op waar ik nu sta in mijn carrière, en waar ik naartoe wil.’ We hebben elkaar daarna een paar keer gezien. Elke keer kwam deze dag opnieuw ter sprake. Alleen de uitvoering kwam niet van de grond. Hij had eerst een paar keer een dag in zijn agenda geblocked, en toen bleek dat hij dat niet waar kon maken maakte hij er een dagdeel van. Ook dat wil maar niet lukken. Telkens zet hij de gereserveerde tijd toch in voor werkafspraken, voor zaken die ‘echt moeten gebeuren’. ‘Maar, dit moet toch ook?’ zeg ik tegen hem. Ja, het ‘moet’, maar juist dat is het probleem. ‘Je wilt het toch ook graag?’ probeer ik dan. Ook dat is waar. Het was nota bene zijn eigen idee. Waarom lukt het dan niet?

De noodzaak is er, maar de waan van de dag haalt je in

Ik heb het over een vriend die al jaren succesvol zelfstandig ondernemer is en de behoefte voelt het roer een beetje om te gooien. Om de richting van die nieuwe koers nauwkeurig te kunnen bepalen, heeft hij wat tijd nodig. En die tijd maakt hij niet. De noodzaak is er wel degelijk, alleen de waan van de dag haalt hem keer op keer in. Wat maakt nu dat de zaken die ‘echt moeten gebeuren’ zoals hij dat zelf omschreef, telkens voorrang krijgen? Die zaken zijn concreter. Ze zijn duidelijk, ze zijn afgebakend: een afspraak met Jan om project A te bespreken, een bezoek aan Peter voor een acquisitie gesprek aangaande project B, Het schrijven van een rapport, allemaal dingen die helder en duidelijk zijn en na afronding kunnen worden afgevinkt op de to-do-lijst. Terwijl ‘een dagje lummelen’ ( ja, zo noemde hij het zelf), nu niet bepaald bijdraagt aan een gevoel van voldoening aan het einde van je werkdag. Nee, als je het zo omschrijft, natuurlijk niet! Een dag ‘nadenken’ ook niet. Want wat ga je dan precies doen? Wanneer is dat afgerond? Wanneer ben je dan tevreden?

LEES OOK: WAAROM IS VERANDEREN ZO ONTZETTEND MOEILIJK?

Ik hobbel op zo’n dag maar een beetje achter de feiten aan

Een soortgelijke ervaring heb ik als ik een dag geen afspraken heb. Ik wil die dag dan inzetten om ‘orde op zaken te stellen’. Ik bedoel daarmee dat ik mijn administratie wil bijwerken, een stuk wil schrijven, leads wil nabellen, zaken afhandelen, kortom. Maar als ik dat niet specificeer komt het er niet van. Dan zie ik mezelf opeens een nieuwe – groenere – energieleverancier uitzoeken, ga ik dromend uit het raam zitten staren of haal ik een stofzuiger door het huis. Ook belangrijk, maar niet wat ik met mijn afsprakenvrije dag voor ogen had. Alleen als ik duidelijk opschrijf wat ik op die dag allemaal gedaan wil krijgen, lukt het me af te maken wat ik voor ogen had. Doe ik dat niet, dan heb ik de hele dag het gevoel dat ik achter de feiten aanhobbel, en voelt het bij alles wat ik doe alsof ik eigenlijk ergens anders mee bezig had moeten zijn. En dat gevoel levert stress op. Het zorgt ervoor dat ik met een gevoel van onvrede mijn werkdag afsluit. Dat suddert heel lang na, en wordt uiteindelijk onrust, of zelfs stress. Want de dingen die ik eigenlijk had willen doen, die op mijn mentale to-do-lijstje stonden, zijn nog steeds niet afgerond. Ze vragen nog steeds om aandacht, en blijven dat doen tot ze die aandacht krijgen. Ook al ben ik er niet eens altijd heel bewust mee bezig, het is er wel degelijk.

Maak je doelen concreet: formuleer waar je hoe aan gaat werken

Cruciaal hierbij: maak je doelen concreet. Wat wil je bereiken? Wanneer ben jij tevreden? Formuleer voor jezelf waar je aan gaat werken, wat je precies gaat doen, en schrijf het op. Ja, heel ouderwets, op een papiertje, en niet in je telefoon. Ten eerste omdat dat wat je schrijft nu eenmaal beter blijft hangen dan wanneer je typt, omdat je hersenen harder moeten werken om te schrijven. Daarnaast duurt het langer, en sta je dus langer stil bij datgene wat je opschrijft. Maar, en dat vind ik nog veel belangrijker, een lijstje in je telefoon kun je niet op een zichtbare plek leggen, het is uit het zicht zodra je de applicatie waarin je de lijst gemaakt hebt afsluit. Terwijl je een papiertje met daarop een aantal acties in je eigen handschrift mooi pontificaal op je bureau kunt leggen. Dan wordt het al een stuk moeilijker om te doen alsof het niet bestaat. Mijn vriend heeft een nieuwe datum geprikt en opgeschreven waar hij bij stil gaat staan op zijn eigen heidag. Ik weet zeker dat het hem dit keer wel zal lukken. (Foto: Viktor Juric/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.

LEES OOK: BETER VOOR JEZELF ZORGEN? DAT DOE JE ZO…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *