Borstkanker en burn out #3: ‘Vier de kleine dingen’

Rosanne Tanja kreeg op haar 29e borstkanker en ontwikkelde daardoor uiteindelijk ook een burn out. Voor stressedout.nl schrijft ze over die periode. 

Het leven is een feest, je moet alleen wel zelf de slingers ophangen, hoor je vaak.
 Veel mensen onderschatten de kracht van het vieren van kleine en grote successen. Zéker in zware tijden is ieder klein succesje een reden om er even bij stil te staan. Een zware periode in je leven, wat de oorzaak ook is, is namelijk beter vol te houden als je een positieve mindset hebt.

De ‘taartmomentjes’ waren voor mij heel belangrijk

In het begin van mijn kankertijd maakten we elke vervelende ziekenhuisafspraak een beetje minder vervelend, door daarna een lekker stuk taart te eten of een gevulde koek. Of nieuwe kleren te kopen. Dat was natuurlijk lekker en fijn, maar die taartjes blijven uiteindelijk wel zitten op de heupen en achteraf gingen die daar toch iets minder makkelijk van af dan gedacht. 

De eigenlijke functie van dat taartje, was een moment van stilstaan bij en het verwerken van wat er gebeurde. Even evalueren, laten bezinken wat er allemaal gezegd was en wat er gedaan moest worden. Soms gewoon even de slappe lach om de bizarheid van het alles – of juist een traan. Die momenten waren voor mij heel belangrijk. Of ik nu alleen was of met mijn naasten, we namen even de tijd voor elkaar en voor wat er gebeurde in mijn/ ons leven. Om daarna weer verder te kunnen met de orde van de dag: de boodschappen, werken of de was ophangen.

Soms moet je even zoeken naar de slingers van je leven

Terug naar het vieren en die slingers. Slingers die je niet altijd meteen kunt vinden. Soms moet je even zoeken naar de slingers van je leven, misschien wel helemaal op zolder, maar iedereen heeft er altijd wel een paar liggen… Het leven een feest als je kanker hebt? Not really. Verre van. Daarom is het juist belangrijk om de goede, positieve gebeurtenissen te vieren. Je kunt na elke afgeronde chemokuur of na elke mijlpaal in je behandelproces, met mensen die in je hart zitten, stilstaan bij die mijlpaal of die overwinning. En je kunt natuurlijk letterlijk slingers op gaan hangen, maar dat hóeft niet. De slingers die ik bedoel, zijn figuurlijk en staan symbool voor allerlei manieren van vieren. Jij kunt dhlemaal zelf bepalen hoe je zoiets invult.

Doe wat bij jou past en waar jij blij van wordt

Als je budget het toelaat, koop je iets leuks voor jezelf. Of als je energie het toelaat, ga je in je favoriete restaurant uit eten. Of je bestelt iets lekkers en laat het thuis bezorgen. Koop allemaal lekkere fruitsoorten, knal ze in de blender en trakteer jezelf op een vitamine-boost. Maak een mooie boswandeling. Kijk een leuke nieuwe film in de bioscoop met een extra grote bak popcorn. Ga een weekendje weg naar een fijne plek, als dat kan. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Doe wat bij jou past en waar jij blij van wordt. Want positieve vibes, die heb je keihard nodig. En de enige persoon die dit voor jou kan regelen, ben jij zelf. Soms with a little help, from your friends (and family).

Door de kleine en grote succesjes te vieren, help je jezelf (en je omgeving) om een positieve mindset vast te houden of weer op te pakken. Soms komt het uit je tenen of moet je het inderdaad ‘van zolder halen’ je slingers, maar dat maakt het ‘feest-gevoel’ alleen maar grootser en waardevoller.

LEES OOK: CAROLINE SCHREEF EEN BOEK OVER HAAR BORSTKANKER…

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Rosanne Tanja is ervaringsdeskundige op het gebied van burn out en kanker. Wat ze zelf heeft gemist toen ze ziek was, hoopt ze nu te kunnen bieden aan lotgenoten, via Nova Me

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *