De verbouwing #1: ‘We komen er meteen al niet uit’

Het wordt gekenmerkt als een van de stressvollere evenementen des levens: verbouwen. En: de verbouwingen nemen in deze tijd enorm toe, blijkt uit de cijfers. Het toeval wil dat zowel onze badkamer als keuken ruim veertig jaar oud zijn en letterlijk uit elkaar vallen; dus ook wij gaan verbouwen. Er zit niks anders op. Ik neem jullie elke donderdag mee van begin tot eind en geef wekelijks een verbouwingstip. Deel 1: de oriëntatie. P.S.: deze serie is waargebeurd, maar níet heel serieus van toon.

‘Mij maakt het niet uit’, zegt mijn lief Joram, als ik hem vraag of hij specifieke ideeën heeft over hoe onze badkamer er uit moet zien. ‘Daar kan ik niets mee’, zeg ik, ‘wil je dat ik het uitzoek?’ Hij vindt ‘t prima.

Ik mag beslissen, maar alles wat ik beslis vindt hij vreselijk

‘Wat vind je van wit marmer achtig?’, opteer ik. ‘O nee, vreselijk!’, antwoordt hij zonder tussendoor adem te halen, ‘nee, dat veto ik.’ ‘Helemaal wit dan?’ Nee, dat vindt hij ook niks. Ik gooi nog wat opties op. Zwart marmer. Gewoon zwart. Allemaal afgekeurd. ‘Dus het maakt je niet uit, behalve alles wat ik bedenk, want dat is allemaal vreselijk?’ Hij moet lachen. ‘Geef me dan in elk geval iets om mee te werken’, zeg ik.

Tijd voor een moodboard op Pinterest

We komen tot de conclusie dat we allebei behoorlijk zijn gecharmeerd door de minimalistische spa-look. ‘Cement-achtig’, is daarvoor de beste samenvatting. Tijd voor Pinterest. Ik maak een moodboard aan en vrij snel kunnen we vanaf dat moment aftikken wat we allebei mooi vinden, wat onderhandelbaar is en wat juist onverteerbaar. Regelmatig wordt door een van ons tweeën een veto ingezet (zoals door mij, bij zijn suggestie voor een soort rode brandweerkranen bij de douche).

Gelukkig kan er veel ook wél

Veel is vrij snel duidelijk, nu we weten welke kant we op denken. We willen geen onnatuurlijk uitziend materiaal, en alles het liefst alles zo sober mogelijk. Maar: ook luxer dan we nu gewend zijn, met onze jaren 70 badkamer. Hardop filosofeer ik: ‘Ik wil bij wijze van spreken badderen in de sfeer van een boeddhistisch klooster,’ zeg ik, ‘maar dan wel met dimlichten en muziekinstallatie.’ Ja…ja, knikt Joram. Ik wil van alles wat niet gaat passen, en Joram roept me regelmatig terug naar de realiteit. Gelukkig kan er veel ook wél. Na een flinke avond ‘pinnen’ op Pinterest, sluiten we af. ‘Oké, prima; ik doe de sfeer, jij de afmetingen. Deal?’, zeg ik. ‘Deal’, zegt hij.

Volgende week een afspraak bij de badkamerboer. Ik zet me nu al schrap.

Verbouwingstip 1: bereid je goed voor

Voor je begint te denken aan een verbouwing, zorg ervoor dat je in gedachten hebt wat je allebei mooi vindt. Een moodboard op Pinterest of het in huis halen van een aantal woonbladen kan helpen.

P.S.: We hebben het geprobeerd, maar door de verbouwing is het opnemen en editen van STRESSED OUT, de podcast tijdelijk onmogelijk geworden. De komende tijd herhalen we daarom de meest succesvolle afleveringen van de podcast. Na de verbouwing zijn we weer terug met nieuwe afleveringen!

LEES OOK: JE HUIS HYGGE MAKEN? MET DEZE TIPS LUKT DAT JE MAKKELIJK!

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Maaike Helmer is oprichter STRESSED OUT: de eerste (online) uitgever ter wereld op dit gebied. Eind 2018 verscheen haar boek ‘NIETS’, over meer innerlijke rust in tijden van alles. Het boek kreeg veel landelijke media aandacht in o.a. Flow, Koffietijd, JAN, Elle, Flair, De Telegraaf en Trouw.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *