Zelfhulpboeken: wanneer je er wél iets aan hebt

Krista

Zelfhulpboeken, heb je er nu wat aan of niet? Hangt ervan af, zegt coach Krista van Stepping Up. Hangt vooral erg van jezélf af…

Zelfhulpboeken, veel mensen kunnen er een flinke boekenplank mee vullen, al dan niet gelezen. Het staat ook zo mooi, die prachtige boeken op de plank. En je kunt ermee bewijzen dat je werkt aan jezelf. Dat toon je aan de buitenwereld. En aan jezelf. ‘Ik? Niet in staat tot zelfreflectie? Jawel hoor, kijk maar. Ik heb laatst nog dit boek gelezen!’

Van alleen maar lezen, word je uiteindelijk lui

Het is prachtig hoor, al die goede adviezen, waterdichte theorieën en verhalen van ervaringsdeskundigen. Een goed boek kan écht heel veel voor je doen. Ik heb zelf al vaak mooie inzichten verkregen tijdens het lezen. Maar met alleen lezen kom je er niet. Sterker nog, van alleen lezen word je lui. Hoe meer boeken je leest, hoe makkelijker het is jezelf ervan te overtuigen dat je keihard werkt aan jezelf, dat je jezelf ontwikkelt, dat je echt bezig bent jezelf te leren kennen. Je leest er immers hartstikke veel over, daar groei je toch van? Nee dus, niet per definitie. Je wordt er wel steeds beter in jezelf voor de gek te houden. Elke keer dat je voelt dat je niet lekker in je vel zit, pak je er een boekenwijsheid bij, je realiseert je weer hoe je het eigenlijk zou moeten doen, en opgelost is het probleem!

Of niet?

Een tijdje geleden sprak ik C. Haar eigen bedrijf kwam niet goed van de grond, ze zat slecht in haar vel. Ze had al veel boeken gelezen, maar het had nog niet erg geholpen. ‘Het is nu wel echt tijd om er iets aan te doen’, zei ze. En daarom had ze een nieuw boek gekocht. Fuck It was het geworden, van John Parkin. ‘Door regelmatig Fuck it te roepen kun je je leven ingrijpend veranderen’, staat in de beschrijving van het boek. Ik denk dat dat waar is. Loslaten, overgave, ik geloof erin. Maar daarover lézen is wel heel anders dan het ook daadwerkelijk dóen.

Dit zelfhulpboek moest doen wat alle andere boeken niet gelukt was

Dit boek moest dus doen wat al die andere boeken niet gelukt was; het leven van C. een positieve wending geven. Zie je het? Het bóek moest het gaan doen. C. vestigde haar hoop op een boek, dat mocht de problemen voor haar oplossen. Wake-up call: dat kan een boek niet. Een boek kan helemaal niets. Het is een bundel papier met heel veel letters. Het heeft geen gevoel, het heeft geen geweten. Het kan niet praten, het kan je niet eens een schop onder je kont geven.

Je bepaalt zelf welk effect de woorden hebben

Een boek kan er alleen maar zijn. Welk effect de woorden hebben die je leest, dat bepaal je vervolgens zelf. Wat je met die woorden doet, dat is ook aan jou. Je kunt veranderen, je kunt invloed uitoefenen op je situatie. Altijd. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor is een aanpassing in je gedrag nodig. Tijd voor actie dus! Die schop onder je kont, die moet jij jezelf geven. Als je iets leest wat je aanspreekt, breng het dan in de praktijk. Verander je gedrag, en: houd het vol. Ook  (juist) als het even tegenzit. Dan zul je zien; die zelfhulpboeken kunnen een enorme impact hebben.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl. 

LEES VERDER: ‘Wanneer ik weer moet werken? Nou, nooit…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist