Waardering: een recept voor meer geluk

Vertellen wat je in iemand waardeert, dat doen we eigenlijk maar weinig. En dat terwijl het zó fijn is om te horen. Er is nog iets. Iets wat we nóg minder doen. En wat misschien wel net zo belangrijk is…

Een vriendin vroeg me laatst of ik in het kader van haar opleiding een aantal mooie en minder goede kanten van haar voor haar wilde opschrijven. Ik zei natuurlijk gelijk ‘ja’. Die mooie eigenschappen stonden zo op papier, over de mindere moest ik toch echt even nadenken. Niet omdat ze die niet heeft, we hebben allemaal minder goede kanten, dat is wat ons mens maakt. Ik moest erover nadenken omdat de talenten en de mindere kanten zo met elkaar verweven zijn. Mijn vriendin heeft bijvoorbeeld altijd haarfijn in de gaten wat de mensen om haar heen nodig hebben. Dat maakt haar ook tot zo’n fijn persoon om om je heen te hebben. Ze straalt een bepaalde rust uit die iedereen die het even moeilijk heeft heel goed kan gebruiken. Zoveel oog als ze heeft voor anderen, zo weinig aandacht heeft ze echter voor zichzelf. Ze geeft niet altijd gehoor aan haar eigen behoeften. Die negeert ze soms, al dan niet bewust. Dat is in de eerste plaats vervelend voor haar zelf, ze doet zichzelf soms echt tekort. Het is ook zonde voor haar omgeving. Immers: als je goed zorgt voor jezelf en jezelf geeft wat je nodig hebt wordt je gelukkiger. En gelukkige mensen, daar omringen anderen zich graag mee. Jouw geluk straalt af op de mensen om je heen.

Verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ eigenschappen is niet zo makkelijk

Het leek me fijn om toe te lichten wat ik had opgeschreven, dus voor ik mijn antwoorden naar haar mailde hebben we ze besproken. Dat was prettig, zo konden we direct bespreken of ze zich kon vinden in wat ik had opgeschreven. Tijdens het bespreken kwam bovendien eens te meer naar voren dat dat onderscheid tussen ‘goede’ en ‘slechte’ eigenschappen echt niet zo makkelijk te maken is. Wat voor de één goed is werkt niet voor de ander, en waar de één absoluut geen baat bij heeft kan voor de ander een eerste levensbehoefte zijn. Het werd dus meer een verhaal dan dat het een lijstje met eigenschappen was. Na het bespreken stuurde ik haar mijn antwoorden toe zodat ze het nog eens na kon lezen. ’s Avonds kreeg ik een appje van haar: ‘Wat mooi. Ik ben er een beetje stil van’. En dat ontroerde mij dan weer. Het enige wat ik had gedaan was schetsen hoe ik haar zag, vanuit de grond van mijn hart. Mijn waardering uitspreken voor wie ze was. En daarmee had ik haar geraakt. Dat was blijkbaar voldoende om een  prachtige verbinding te laten ontstaan. Het was voldoende voor haar om zich te realiseren hoe mooi ze eigenlijk is.

We denken dat de dingen die wij zien vanzelfsprekend zijn, dat zijn ze niet

‘Dit zouden we allemaal vaker moeten doen’, zei mijn vriendin. Ik ben het roerend met haar eens. Vertel deze week eens aan de mensen die belangrijk voor je zijn wat je van ze vindt. Stuur ze een kaartje, een e-mail, bel ze, of ga spontaan bij ze langs. Geef hen een knuffel en zeg: ‘Dankjewel’. We denken dat de dingen die wij zien ook voor anderen vanzelfsprekend zijn, maar niets is minder waar. Die vriend die altijd klaar staat met goede raad als je het even niet meer weet? Grote kans dat hij zelf niet weet hoe belangrijk hij voor je is. Die collega die precies weet hoe jij je koffie het liefst drinkt en elke ochtend een kop bij je langs komt brengen waardoor jij je zo gezien voelt? Het zou goed kunnen dat ze zich er totaal niet van bewust is dat je daardoor iedere werkdag met een glimlach begint.

Wat zou er gebeuren als je jezelf vaker waardering zou geven?

Je geeft hen een groot cadeau door je waardering uit te spreken. Voor jezelf is het ook fijn; hoe leuk is het om een ander blij te maken? En hoe zou het zijn als je het ook bij jezelf zou doen, als je jezelf ook af en toe zo’n cadeau zou geven? Dát zou extra veel verschil maken. We focussen ons bij onszelf zo vaak op wat beter kan, dat we onze mooie kanten niet eens meer zien. Bovendien is het makkelijk bepaalde eigenschappen te benaderen als ‘negatief’, terwijl, net als bij mijn vriendin, dat niet het hele verhaal is. Wat als je eens in de spiegel zou kijken en zou uitspreken wat jij aan jezelf waardeert? Wees die goede vriendin eens voor jezelf. Je zult zien dat het jou net zo gelukkig maakt als dat je iemand anders kunt maken met jouw waardering.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: DE ECHT BELANGRIJKE DINGEN, ZIE JIJ ZE OVER HET HOOFD?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *