Hoe houd je dat vakantie gevoel vast?

Het paasweekend is voorbij, een paar heerlijke, zonnige dagen, die meteen hét vakantie gevoel met zich meebrachten. Hoe houd je dat vakantie gevoel vast? Coach Krista zegt dat het heus zo moeilijk niet is als we denken…

Ook zo genoten van het paasweekend? Het leek wel zomer; overal bootjes op het water, de barbecues werden massaal aangestoken, er was even geen ruimte voor de dagelijkse rompslomp. Al was het maar omdat bijna alle winkels in elk geval op zondag dicht waren, en je dus gewoon geen weekboodschappen kón doen. ‘Ik heb me in lange tijd niet zo ontspannen gevoeld’, verzuchtte mijn man. En ik herkende dat gevoel. We hoefden even niks. We hebben wel veel gedaan hoor, onze zolderverbouwing laat zich ook door een paar Paasdagen niet uit het veld slaan, en de was moest ook gewoon worden weggewerkt. Maar bovenal heerste er een gevoel van ontspanning.

Hoe zorg je ervoor dat het vakantie gevoel beklijft?

En nu is het voorbij. Voor veel mensen is het normale leven weer begonnen vandaag. En al staat er misschien geen file omdat veel mensen op vakantie zijn, verder is dit weer een gewone werkdag. Hoe zorg je er nu voor dat het heerlijke vakantie gevoel van de afgelopen dagen nog even beklijft? In elk geval niet door het krampachtig vast te houden. Onze neiging is om heel hard te blijven denken aan hoe fijn het was, en vast toe te leven naar de zomervakantie, waarin we misschien weer datzelfde gevoel zullen ervaren. Maar dat is natuurlijk niet erg mindful, je bent dan niet bezig met wat er nu is. Terwijl dat zo belangrijk is.

Als je bezig bent met wat was of wat komt, ben je nú niet aanwezig

Als je voortdurend bezig bent met wat er was of nog moet komen, ben je vooral aan het denken, en niet zozeer aan het zijn. Je bent dan niet bewust aanwezig bij wat je ervaart op het moment zelf. Je bent je dan niet bewust van de geuren om je heen, de geluiden, van wat je voelt of meemaakt. En juist in die sensaties ligt ontspanning besloten. Oók als je het druk hebt op je werk of als er 3 kinderen om je heen dartelen die om je aandacht vragen. Je kunt proberen jezelf daarvoor af te sluiten en terug te denken aan die heerlijk zomerse Paasdagen, maar dan is een ‘was ik nog maar daar’-gedachte onvermijdelijk. Die gedachte kan je vreselijk uit balans brengen. Want je bent niet daar, je bent hier, achter je bureau. Of bedolven onder de Duplo.

Er is nooit een moment dat je leven niet nu is

Leven in het nu is van alle tijden en alle religies, maar werd meer dan 20 jaar geleden al mooi inzichtelijk gemaakt door Eckhart Tolle in zijn boek ‘De kracht van het NU’. Hij schrijft daarin: ‘We lijden omdat we ons identificeren met tijd. Er is nooit een moment dat je leven niet nu is. Besef dat het huidige moment alles is dat je ooit zult hebben. Maak van het Nu het belangrijkste aandachtspunt van je leven.’ Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet meer bezig mag zijn met mooie herinneringen of leuke vooruitzichten. Het is heerlijk om af en toe weg te dromen en te denken aan hoe het was. En plannen maken voor de toekomst is altijd een goed idee. Of het nu gaat over je carrière of de aanstaande zomervakantie. Blijf er echter niet in hangen. Want het is geen Pasen meer, en de zomervakantie is ook nog best een eindje weg.

Wat deed je om je fijn te voelen? Kun je dat nu ook doen?

Denk terug aan een tijd waarin je je heel prettig en ontspannen voelde (ja, het mag nu even). Wat deed jij om je zo fijn te voelen, wat was jouw bijdrage daaraan? Kun je dat nu ook doen? Ik zal als voorbeeld mijn eigen Paasweekend nemen. De omstandigheden waren ideaal; het was heerlijk weer, ik hoefde niks, en de kinderen waren vrolijk (want een nieuwe roeiboot, gekocht van hun eigen zakgeld). Daaraan heb ik zelf niet zozeer een bijdrage geleverd. Wat ik wél heb gedaan: ik heb mezelf toegestaan ervan te genieten. En juist daar zit de kracht. Ik zou lang niet zo van het weekend genoten hebben als ik mezelf die toestemming niet had verleend. Als ik bezig was geweest met de gedachte dat die verbouwing nog lang niet af is, of me druk had gemaakt over andere zaken; dat ik dit artikel nog moest schrijven bijvoorbeeld. Ik was gewoon aanwezig bij wat er was op dat moment. En nu het weer een gewone werkdag is vertaal ik dat naar nu: ik geef mezelf toestemming om te genieten van de kleine dingen die vandaag voor me gebeuren. Een glimlach van een willekeurige voorbijganger, een leuk liedje op de radio, een blije klant. En die ruimte heb ik, omdat ik niet alleen maar denk aan hoe jammer het is dat dat heerlijk zomerse Paasweekend alweer voorbij is. Ik ben me bewust van alle mooie dingen om me heen, die er altijd zijn, en overal. En af en toe sluit ik mijn ogen en zie ik mezelf weer zitten, op mijn tuinstoel, met mijn boek. Dan geniet ik nog een beetje extra.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: WAAROM MEER ‘NIETS’ IN JE LEVEN HEBBEN ZO ONTZETTEND BELANGRIJK IS…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *