Hoe een aantal simpele vragen je verder helpt…

Het is ontzettend nuttig om af en toe stil te staan en jezelf vragen te stellen. Het vertelt je namelijk waar je staat, waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat. Ikzelf doe het dan ook vaak. 

De vragen die ik mezelf bijvoorbeeld met enige regelmaat stel zijn (neem ze gerust over voor jezelf!):

1. Waar ben ik op dit moment gelukkig om?

2. Waar ben ik op dit moment minder blij mee?

3. Waar geniet ik het meest van?

4. Wat kost me op dit moment meer energie dan het me oplevert?

5. Waar wil ik meer energie in steken?

Dit soort vragen zorgt ervoor dat ik niet ‘gedachteloos door het leven dender’. Dat gebeurt namelijk maar al te makkelijk, gedachteloos door het leven denderen. Ik stel mezelf deze vragen meestal tijden het wandelen; wandelen is voor mij een belangrijk moment om te reflecteren.

Het is bij reflecteren fijn om een goed hulpmiddel paraat te hebben

Een uitbreiding van vragen is natuurlijk altijd welkom. En ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen handig is om bij reflectie een goed hulpmiddel paraat te hebben. Een tijdje geleden ontving ik van Meulenhoff Boekerij het boek ‘Volgens Proust, leer jezelf kennen in 61 vragen‘. Een boek gebaseerd op de vragenlijst die Marcel Proust meer dan 100 jaar geleden bedacht en die nog steeds actueel is: de Proust Questionnaire. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt door het vermaarde Vanity Fair en ook HP de Tijd gebruikt de vragenlijst bijvoorbeeld al jaren in een rubriek. Het is de klassieker onder de zelfkennisvragenlijsten.

Sommige antwoorden zullen hetzelfde blijven, anderen zullen veranderen

De auteurs van ‘Volgens Proust’ zien hun boek met 61 vragen als het verkrijgen van een plattegrond van je eigen geest. En ik kan niet anders zeggen: het is interessant de vragen te beantwoorden. Het is trouwens ook boeiend ze aan je partner voor te leggen. Mij gaf het veel inzicht in de momenten die van doorslaggevende waarde zijn geweest, van verlangens, uitdagingen en de dingen waarvoor ik dankbaar ben. Ik zal een kleine selectie maken met vragen die je jezelf vandaag nog kunt stellen, waar je veel van leert over jezelf en hoe jij nu in het leven staat. Pak er gerust een pen en papier bij. Komen ze.

1. Wat is je diepste wens?

2. Hoe krijgen ze je kwaad?

3. Welke eigenschap zit je in de weg?

4. Wat is meer dan eens over je gezegd?

5. Wanneer was je het gelukkigst?

6. Is er iemand die je benijdt?

7. Ben je koopman of dominee?

8. Wat is je grootste talent?

9. Waarvoor wil je vechten?

10. Lijk je nog steeds op wie je vroeger was?

Interessant is om jezelf de vragen volgend jaar rond deze tijd opnieuw te stellen – zet dat vooral in je agenda -: sommige antwoorden zullen hetzelfde blijven, maar je zult zien dat veel antwoorden ook zullen veranderen in de loop der tijd (de plattegrond is dus niet statisch).

LEES OOK: SCHRIJF EENS EEN BRIEF AAN JEZELF! MAAIKE DEED HET ZEER OPENHARTIG…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *