Kom uit je comfort zone en zeg ja!

We wikken, we wegen, we zijn geneigd het onbekende buiten de deur te houden. Daarmee ontzeggen we onszelf een hoop verrassingen. En dat is jammer, zegt coach Krista. Kom uit je comfort zone en zeg eens wat vaker eens zomaar ‘ja’!

Mijn man en ik gaan regelmatig naar het theater. We kopen soms kaartjes voor een voorstelling waarvan we eigenlijk geen idee hebben waar die over gaat. Zo kwamen we jaren geleden eens terecht bij een cabaret voorstelling van Sjaak Bral. Ik herinner me niet goed waar de voorstelling over ging, wel dat we dubbel hebben gelegen van het lachen. Niet eens zozeer omdat de grappen zo ontzettend goed waren, dat viel eigenlijk wel mee. De situatie was gewoon ontzettend lollig. We zaten te kijken naar een man van wie we eigenlijk nog nooit hadden gehoord, die grappen maakte waar wij normaal gesproken helemaal niet zo hard om zouden moeten lachen. En juist omdat we daar door onszelf te verrassen terecht waren gekomen zal ik die avond nooit meer vergeten. Het werd een top ervaring.

We konden kiezen: of ons geld terug, of een verrassingsvoorstelling

We hadden ook eens tickets voor een voorstelling van Jan Jaap van der Wal. Een paar dagen daarvóór kregen we te horen dat zijn one-man-show dus niet door zou gaan. We konden kiezen: óf we kregen ons geld terug, óf we gingen op de bewuste avond gewoon naar het theater voor een verrassingsvoorstelling. We kozen voor de laatste optie. Veel mensen hadden ervoor gekozen hun kaarten in te leveren, dus er was nog plek genoeg. ‘Wil je misschien mee pap?’, vroeg ik aan mijn vader. ‘Nee,’ zei hij, ‘als ik naar het cabaret ga wil ik wel een écht goede voorstelling. Geen tweederangs optreden.’ We gingen dus met zijn tweeën. En we hebben die avond verschrikkelijk hard gelachen. Dit keer wél omdat de grappen echt ontzettend goed waren. Dolf Jansen was er, Hans Sibbel, iemand van wie ik de naam niet meer weet die vreselijk grappig was, en Jan Jaap zelf. Mijn vader baalde als een stekker.

Zeg ja, ook al heb je geen zin of vind je iets doodeng

Onderdruk af en toe eens je neiging de bekende weg van je comfort zone te bewandelen en neem een onbekende afslag. Zeg ‘ja’ als iemand je vraagt om te helpen klussen, ook als je eigenlijk geen zin hebt. Zeg ‘ja’ als je kind met je wil ganzenborden. Zeg ‘ja’ als je een kans krijgt om te spreken in het openbaar, ook al vind je dat doodeng. Verras jezelf. Doe wat je niet van jezelf verwachtte. Daarmee geef je kleur aan jouw leven en aan dat van anderen. Zodat je ’s avonds met een glimlach kunt gaan slapen.

LEES OOK: SPREKEN IN HET OPENBAAR STRESSVOL? 7 GEWELDIGE TIPS VAN DE PRO!

Met dit experiment kom je pas écht uit je comfort zone

En heb je zin in een leuk experiment? Spreek dan eens met jezelf af dat je de hele dag op álles wat er op je pad komt ‘ja’ zegt. Dus óók als je kind pannenkoeken en patat wil eten, als je vriendin belt om te vragen of je koffie komt drinken terwijl je net boodschappen wilde gaan doen en als je baas je vraagt of jij morgen die presentatie in haar plaats kunt geven. Dan kom je pas écht uit je comfort zone. Je zult versteld staan van jezelf.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: DINGEN DIE JE SPANNEND VIND MOET JE JUIST NIET VERMIJDEN EN WEL HIEROM!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist