Ja, ‘iedereen zag het aankomen’ en o, o, o, wat deed hij het ‘slecht’ bij RTL Late Night. Bijna iedereen had een mening over Twan Huys’ verscheiden bij én het opheffen van het programma. En toch denk ik dat we er ook wel iets van kunnen leren.
Het was meteen landelijk nieuws: Twan Huys en RTL Late Night stopten. Nu.nl had het op de voorpagina, tv-recensente Angela de Jong liet haar licht erover schijnen, Facebook stond er vol mee. Iedereen had er een mening over, menigeen gaf aan dat hij het al láng zag aankomen. Maar: wáárover hadden eigenlijk een mening?
Niet op je plek zitten kan een flinke deuk geven
Natuurlijk is het jammer als een baan en een persoon geen match zijn. Maar: we maken het bijna allemaal mee dat iets niet matcht. Of niet méér matcht, want dat kan natuurlijk ook. Ik heb ook meegemaakt dat ik ergens helemaal niet op mijn plek zat. Gewoon een slechte combi, dat werk en ik. En man, wat vrat dat aan mijn zelfvertrouwen. Niet op je plek zitten kan echt een flinke deuk geven en je fundamenteel aan jezelf doen twijfelen. Dat deed ik destijds ook. Hoezo lukte me dit niet? Dit konden anderen toch ook? Dit paste toch ook bij mijn collega’s? Ik begon oprecht ook aan andere vaardigheden te twijfelen. Het leek een collega zo makkelijk af te gaan, waarom had ik dan het gevoel dat ik trage stront tegen een berg aan het opduwen was en ondertussen ook nog allerlei wiskundeformules moest opdreunen? Zo moeilijk kon het toch allemaal niet zijn, als ik keek naar mijn collega die hetzelfde schijnbaar moeiteloos deed met twee vingers in haar neus? Was ik dan zó dom?
Het leven en ook je werk is een maatpak
We doen allemaal weleens iets buiten onze comfortzone. En dat kan heel goed zijn (soms ook juist niet). Het kan je laten zien dat je meer kunt dan je denkt. Het kan je vaardigheden uitbreiden. Feit is dat niet elk pak bij iedereen past. Het leven en ook je werk is geen confectiepak, maar soms ook vooral een maatpak. Het is niet one size fits all. En gelukkig maar. En dan kunnen we elkaar wel gaan zitten aanvallen, maar waarom kijken we niet naar wat wél werkt? I admire him for trying, wat zijn motivatie ook is. Iemand die niet geweldig is in licht nieuws, zoals Twan Huys, is in dit geval wél fantastisch in het zwaardere onderwerp. Juist daar ligt zijn kracht. En ja, soms maak je een misstap. Om erachter te komen waar je wél goed in bent. En daar dan nóg beter in te worden. Dat is menselijk. Het is pas zorgelijk als het een patroon is.
LEES OOK: BESTAAT FALEN? VOLGENS MICHAEL PILARCZYK NIET…
Zo veel mensen zitten in een mal die ze eigenlijk niet past
Dat laatste: als het een patroon is, ik zie het om me heen best vaak. Mensen die het gevoel hebben dat ze in een mal moeten zitten die ze eigenlijk helemaal niet past. Die bijvoorbeeld vinden dat ze een bepaalde functie moeten hebben, terwijl het alleen het ego is dat bevredigt wordt en de inhoudelijke taken eigenlijk helemaal niet passend zijn bij die persoon. Of die willen voldoen aan een van buiten opgelegd ideaal. Je merkt dan ook vaak dat op de lange termijn dit soort dingen niet houdbaar zijn. Het gaat wringen. Mensen spelen een rol, worden een karikatuur van zichzelf, te hard bezig met bevestiging van de buitenwereld te krijgen. Zelf heb ik het ook meegemaakt. Ik was een prima en succesvol fotomodel, maar uiteindelijk werd mijn drijfveer vooral dat ik goedkeuring wilde van de buitenwereld, om af te rekenen met een pestverleden. Als de drijfveer niet zuiver is (of niet méér is, zoals bij mij), wreekt het zich. Dan houd je het niet vol. Omdat het niet echt, oprecht, vanbinnen komt. Dan heb je het verkeerde pak aangetrokken (of past je pak niet meer, zoals in mijn geval).
Soms maak je een fout, maar je mag altijd weer opnieuw beginnen
Je kunt veel zeggen van Huys, dat dit programma niet bij hem paste, dat het een héél vreemde match is geweest, maar hij houdt wel zijn rug recht. Wat er nu is gebeurd, doet niets af aan zijn eigenwaarde. En dat vind ik goed. Soms maak je een fout, doe je iets wat niet bij je past. En dan kun je altijd weer opnieuw beginnen. Dat is het mooie in het leven. En naarmate je meer fouten hebt gemaakt, zul je minder misstappen zetten, want van je ervaringen leer je. Either you win, or you learn, try, fail, stand back up.
LEES OOK: WAAROM FALEN SOMS HET BESTE IS WAT JE KAN OVERKOMEN…