Blijf niet wachten tot het ‘perfecte moment’

Wacht jij ook altijd tot het moment perfect is om iets te doen en stel je daardoor eindeloos uit? Niet wachten op dat perfecte moment, zegt coach Krista. Dat komt misschien namelijk wel nooit. Soms moet je gewoon in het diepe springen!

Hoe lang heb jij nodig voor je doet wat je van plan bent? Zorg je ervoor dat eerst alle randvoorwaarden in orde zijn of spring je ook wel eens gewoon in het diepe? Ik hang er zelf een beetje tussenin. Soms ben ik in een dolle bui en begin ik gewoon. En soms nemen mijn demonen het stuur van me over en blijf ik eindeloos dralen en treuzelen. Net zo lang tot het moment voorbij is en ik met spijt terugkijk op wat ik had kunnen bereiken als ik gewoon had doorgezet.

Als, als, als… er komen altijd weer nieuwe drempels in zicht

Eindeloos voorbereiden dus. Als ik dat ene boek heb gelezen dan… Als ik die opleiding gevolgd heb, dan… Als ik de rommel in mijn huis heb opgeruimd, dan… Als ik… Nou, dan komen er weer nieuwe drempels in het zicht. Nieuwe belemmeringen, nieuwe redenen om nog niet te beginnen aan datgene wat je voor ogen hebt. En zo blijf je jezelf eindeloos beperkingen opleggen, stel je telkens opnieuw uit wat goed voor je is.

De omstandigheden zullen nooit perfect zijn

Om iets te gaan doen wat je eng of moeilijk vindt zullen de omstandigheden nooit perfect zijn. Dus laat dat streven naar perfectie los. Je houdt jezelf ermee voor de gek. Je maakt jezelf wijs dat je alle dingen die je doet ter voorbereiding nodig hebt om sterker in je schoenen te staan, om beter opgewassen te zijn tegen datgene wat je gaat ondernemen, terwijl je in werkelijkheid alleen maar bezig bent het onvermijdelijke uit te stellen. Tot het opeens wél te vermijden blijkt, en je spijt hebt van alle kansen die je hebt laten lopen.

LEES OOK: MAAK DINGEN VOORAL NIET GROTER DAN ZE ZIJN, WANT DAT DOEN WE NOGAL SNEL…

Als je jezelf blijft tegenhouden, wil je het dan wel echt?

Een vriendin van mij houdt van reizen. Ze is nu met haar man een paar maanden in Amerika. Een paar jaar geleden reisde ze ruim een half jaar door Azië. Ze hoort voorafgaand aan haar reizen vaak: ‘O, dat ga ik ook doen, als ik…’ En dan volgt er een keur aan voorwaarden waaraan de omstandigheden van de persoon in kwestie moeten voldoen voor de stap gezet kan worden. ‘Gewoon dóen’, is haar devies. En als je blijft merken dat je jezelf tegenhoudt, dan moet je je afvragen of je datgene wat je van plan bent ook wel echt wilt. Mijn vriendin wilde echt. Natuurlijk, ze heeft geen kinderen om rekening mee te houden, ze is eigen baas en haar man heeft een waanzinnig flexibele werkgever. Dat helpt. Maar als zij zich was blijven verdiepen in alle beren die ze op haar weg had kunnen zien reed ze nu nog steeds niet in een huurauto door Ohio.

Als je iets echt wilt, dan vind je wel een weg. Prik een datum en werk daarnaar toe. Ik ga nu maar eens een datum prikken voor mijn eerstvolgende workshop; 28 juni gaat het worden! Dan ga ik daarna wel met al die beren aan de slag. (Foto: Hannah Morris/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.

LEES OOK: BEREN OP DE WEG, WAT KUN JE DAARVAN LEREN?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist