Je bent een eikel.

Nee, Mariette bedoelt het niet lullig. Integendeel. Er valt heel wat te leren uit het woord ‘eikel’.

We staan er wellicht nooit zo bij stil, dat er uit zo’n kleine eikel zo’n joekel van een eikenboom groeit. Het is te vergelijken met een eicel en een zaadcel; als je de grootte van die twee bekijkt, zou je ook niet verwachten dat daar een baby uit voortkomt, met alles erop en eraan. Er is echter een interessant verschil, oké, misschien wel wat meer, maar waar de eikel alle ruimte krijgt om te groeien en te zijn wie die is, namelijk een eikenboom, niet meer maar zeker ook niet minder, ligt dat voor ons mensen net wat anders.

Wat de impact ook is en hoe goedbedoeld ook; elk kind past zich aan

Niemand vertelt een eikenboom dat ‘ie niet hard genoeg groeit, dat zijn takken te klein of niet groen genoeg zijn, dat hij breder, groter, smaller, kleiner, kortom anders of verder moet zijn dan de eikenboom verderop in het bos. Een eikenboom groeit en wordt groot door simpelweg water, licht, voldoende ruimte en wie weet ook wel een snufje liefde van de mensen die hem aanschouwen of tegen zijn stam leunen om te schuilen tegen de zon.
Een baby daarentegen heeft te maken met ouders en familie, vanaf een jaar of vier met het onderwijssysteem, met de media, het internet, religie, cultuur en de maatschappij. Allemaal factoren die van buitenaf een kind beïnvloeden, dan wel positief, dan wel negatief. Wat de impact ook is, en hoe goedbedoeld het vaak ook is, een kind gaat zich aanpassen. Elk kind.

We groeien op met overtuigingen, idealen, plaatjes en verwachtingen

Waar de eikel verandert in een eikenboom die gewoon is, zonder rol of titel voor zijn naam, verandert de baby die in essentie compleet is, in een volwassene die het gevoel heeft dat er iets mist en niet goed genoeg is. Het kind groeit op met dusdanig veel overtuigingen, idealen, plaatjes en verwachtingen, dat het op latere leeftijd vaak geen idee heeft wie het ook alweer in essentie is. Tel daarbij op al die keren dat iets of iemand ons pijn heeft gedaan, wat ervoor zorgt dat we een grote dikke beschermlaag om ons heen hebben gebouwd.

We willen niet voelen dat we onszelf missen

Waar de eikenboom rustig geworteld ergens in een bos staat en doet wat hij moet doen, namelijk een boom zijn, vinden wij mensen het maar knap lastig om gewoon onszelf te zijn en te dealen met de spanning die we voelen, omdat we niet leven wie we zijn. We gaan alcohol drinken, drugs gebruiken, keihard werken, zes keer per week sporten, acht Netflix series achter elkaar kijken, shoppen, gamen, te veel eten, porno kijken, nog verdere reizen maken en raken verslaafd aan koffie, suiker, brood, sigaretten en ga zo maar, waardoor we half in slaap en verdoofd onze dagen doorbrengen. Waarom? Om maar niet te voelen dat we onszelf missen. We hebben tal van manieren gevonden om onszelf te medicaliseren, waarvan velen als ‘normaal’  en ‘dat hoort erbij’ worden bestempeld.

In essentie zijn wij net als die eikel en die eikenboom…

In essentie zijn wij net als die eikel en die eikenboom: groots, mooi, liefdevol, compleet en geweldig.
Hoe komt het dat we in een wereld leven waarin we het normaal vinden om in een trance te leven in plaats van werkelijk goed voor onszelf te zorgen? Zolang we ervoor kiezen om uit connectie met onszelf te leven, blijven we gemanaged worden door al die factoren van buitenaf. Eén andere keuze maken, bijvoorbeeld op tijd naar bed gaan (de uren voor middernacht zijn dubbel belangrijk), anders te eten of geen televisie te kijken, is al voldoende reden voor al die cellen in ons lichaam om te gaan juichen: HOERA, ER WORDT VOOR ONS GEZORGD! (Foto: Elizeu Dias/Unsplash)

Mariette Reineke is freelance journalist voor nieuws.nl, ze deelt haar dagelijkse leven op heartstorm.nl, is lifestyle coach en is mede-initiatiefnemer van Stichting Verkering met Jezelf.

LEES OOK: LOIS VLUCHTTE IN ALCOHOL EN WIL DAAR ANDEREN NU VOOR WAARSCHUWEN…

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist