Wat als je je passie niet kunt vinden?

‘Steek je neus niet in andermans zaken’, ‘wees toch niet zo nieuwsgierig!’ Als kind al leren we het af om nieuwsgierig te zijn. We krijgen voortdurend de boodschap dat het niet netjes is nieuwsgierig te zijn, dat het niet hoort om te veel vragen te stellen, dingen te willen weten.

En toch… ik vind nieuwsgierigheid een groot goed. Door nieuwsgierig te zijn, door je in zaken te verdiepen, vergroot je je kennis. Niet alleen over algemene zaken, maar ook over jezelf. Ik luisterde vorige week naar een aflevering uit de Super Soul Conversations serie van Oprah Winfrey (en hier vind je de betreffende aflevering). Aan het woord was Elizabeth Gilbert, auteur van onder meer bestsellers Eten, bidden, beminnen, Big Magic en Het Hart van Alle Dingen. Elizabeth vertelt in deze aflevering hoe zij voorheen, net als ik, predikte hoe belangrijk het is je passie te volgen. Hoeveel voldoening het geeft om datgene te doen waarvan je voelt dat je ervoor in de wieg gelegd bent. Elizabeth heeft altijd geweten dat ze schrijver wilde worden. Ze schreef al op jonge leeftijd tot diep in de nacht, deed dat ook naast haar 9 tot 5-job. Ze voelde in iedere vezel van haar lichaam dat dat haar weg was. En dat heeft haar uiteindelijk geen windeieren gelegd. Ze kende haar passie en deed er alles aan om haar dromen waar te maken. Telkens als ze ergens op een podium stond vertelde ze hoe belangrijk het is; passie. Volg je passie en levensgeluk zou zijn gegarandeerd.

Daar ben je mooi klaar mee, als je niet weet waar je je passie zoeken moet

En dan ontvangt ze na een lezing een e-mail van een toehoorder. Die wijst haar erop dat niet iedereen die passie kent, dat er mensen zijn die, ondanks een jarenlange zoektocht, gewoon geen idee hebben wat hun passie dan zou moeten zijn. Dat dat leidt tot een hoop frustratie, niet in de laatste plaats omdat mensen als Elizabeth en ik er telkens op hameren hoe belangrijk het is om die heilige graal te vinden. Als je die eenmaal in handen hebt, dan komt het immers allemaal goed! Daar ben je mooi klaar mee, als je niet weet waar je je passie zoeken moet. Of als je wel weet waar je moet zoeken maar gewoon dat vuur niet voelt, dat vonkje nooit een vlam wordt, je de veelbesproken passie gewoon niet ervaart. Het zette Elizabeth aan het denken. Want het was natuurlijk waar. Zij was dan wel gezegend met een heel duidelijk pad; het schrijverschap, voor anderen was dat niet zo helder.

Er zijn drilboren en kolibries, zegt Elizabeth Gilbert

Elizabeth noemt de mensen die zo’n duidelijk doel hebben in het leven jackhammers (drilboren). Met hun passie in gedachten gaan ze recht op hun doel af en laten ze zich door niets of niemand tegen houden. Jackhammers zijn weliswaar inspirerend maar soms ook een tikkeltje overheersend. Daartegenover staan de hummingbirds (kolibries). De hummingbirds, niet gehinderd door zo’n kristalhelder pad, fladderen van de ene naar de andere plek, laten zich verrassen, nemen dat wat ze hebben geleerd overal mee naartoe, ze proberen van alles uit. Ze landen overal en nemen overal wat van mee, terwijl ze voortdurend ervaringen rijker worden.

De rode draad: dat is nieuwsgierigheid

De rode draad in een dergelijk leven? Nieuwsgierigheid. Durf nieuwsgierig te zijn naar wat er op je pad komt. Durf mee te fladderen, je weerstand los te laten. Durf op ontdekkingstocht te gaan. Stel je open voor nieuwe dingen, nieuwe mensen, voor het onbekende. Laat je verrassen door wat het leven voor je in petto heeft.
En op een dag kun je dan misschien constateren dat je precies op de juiste plek bent, op het juiste moment, omringd door de juiste mensen. En dan kan het zomaar zijn dat je het hebt gevonden; die passie waarvan je had besloten er niet meer naar op zoek te gaan.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

Binnenkort zal stressedout.nl e-courses en Masterclasses gaan organiseren
. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de Minder Stress Mail o.v.v. ‘innerlijke rust’ en jij hoort als eerste wanneer we beginnen!

LEES MEER: WAT ALS JE, TE LANG, TEGEN BETER WETEN IN DOORZET?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *