Moet ik me wel of niet druk maken? Stel jezelf deze simpele vraag

Ik was er echt een meester in; me overal druk om maken. Tegenwoordig is dat gelukkig al een stuk minder. Eigenlijk door een vrij simpel inzicht. En dat alles door een Indiase filosoof die leefde van 685 tot 765 na Christus.

Iemand doet niet aardig tegen me – ik maakte me druk. De dag loopt niet zoals ik wil – ik maakte me druk. Iets wat ik wilde lukte niet – ik maakte me druk.

Vroeger had ik niet veel nodig om me druk te maken

Vroeger had ik niet veel nodig om me druk te maken. Ik was er echt een kei in. Je zult het niet geloven, maar toen ik als model met vliegangst (ik weet het, geweldige combinatie) de wereld rondreisde, kon ik me zelfs druk maken om of de piloot wel uitgerust genoeg was om ons van Amsterdam helemaal naar New York te vliegen. Toen ik als journalist werkte bij een tijdschrift, kon ik me héél druk maken om of het anderen wel lukte om personen te vinden bij de verhalen die we tijdens de redactievergadering hadden besproken. Als dat niet dreigde te lukken, raakte ik echt zowel mentaal als fysiek behoorlijk in paniek. Noem het controledwang, want daar zal zeker iets van hebben meegespeeld (overigens vertelt Maaike Hartjes in haar Burn out Dagboekhier ons interview met haar – over ditzelfde verschijnsel, dat boek moet je echt gelezen hebben).

Bij mijn burn out moest ik veel herzien, maar één vraag sloeg ik over…

Toen ik een burn out kreeg, moest ik van alles herzien. Mijn drijfveren, bijvoorbeeld. Wat me had gedreven na een pestverleden, de wil om ‘goed genoeg te zijn’ had me ook kapotgemaakt. Maar ook moest ik aan de slag met bepaalde hardnekkige gewoontes en denkwijzen die me niet langer verder hielpen.

Er was bijvoorbeeld één vraag die ik altijd oversloeg als ik weer eens het gevoel had dat ik me ergens enorm druk om moest maken. Namelijk de vraag: heb ik hier invloed op of niet? Eigenlijk bleek het namelijk vrij makkelijk. Hieronder leg ik het uit in een video, en daaronder loopt de tekst door.

Ik kwam in aanraking met de ‘why worry methode’ van eerder genoemde Shantideva. Hij stelde zichzelf een simpele vraag, waarmee je vrij makkelijk de zin van de onzin kunt scheiden.

  •  Kun je er iets aan doen? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt er immers iets aan doen!
  • Kun je er niets aan doen? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt er immers niets aan doen?

Natuurlijk is het in zekere zin een simplificatie als het om héél moeilijke dingen gaat. Ik kan niets doen aan mijn diabetes type 1 (nou ja, mijn regulatie zo goed mogelijk houden, maar dat is helaas geen definitieve garantie tegen blindheid, hart- en vaatziekten en nierfalen), desondanks maak ik me er wél eens zorgen over. Volgens Shantideva zou dat dus niet hoeven. Al moet ik zeggen: ik verdrink niet in de zorgen erom, simpelweg omdat ik van mijn kostbare tijd op deze aarde ook wil genieten van mijn man, kind, het leven.

Veel van tijd gaat op aan zorgen die we achterwege hadden kunnen laten

Sommige dingen kun je niet beïnvloeden en zijn vervelend en vragen om die reden je aandacht. Maar: ontzéttend veel tijd van onze eerder genoemde kostbare tijd gaat op aan zorgen die we achterwege hadden kunnen laten. En juist díe tijd kun je je met de vragen van Shantideva besparen. Graag gedaan.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte.

LEES OOK: ZET JIJ TE LANG DOOR, TEGEN BETER WETEN IN?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *