Rommel in je huis zorgt voor rommel in je hoofd en dus voor stress. Monique Lutz, professional organizer, weet er alles van. Ze behandelt voor STRESSED OUT de meest voorkomende en meest stressvolle rommel situaties.
Grace vraagt me haar te helpen de hobbykamer op te ruimen. Het is een behoorlijk grote ruimte, die behalve als knutselkamer dienst doet als werkkamer en inloopkast. Ook staan er een bank en televisie met spelcomputer en wat fitnesswerktuigen waar eigenlijk geen plek voor is door alle dozen en losse spullen die niet alleen in maar ook naast de kasten staan. De tafel waaraan geknutseld moet worden, staat ook propvol.
Eigenlijk is alles waar in de rest van het huis geen plek voor is, in deze ruimte gezet
Eigenlijk is alles waar in de rest van het huis geen plek voor is, in deze ruimte gezet. Inclusief alles wat ooit nog eens uitgezocht moet worden. En daar is de ruimte eigenlijk te klein voor. Ik zet Grace dan ook eerst aan tot nadenken. Voor welke activiteiten wordt deze ruimte nu gebruikt? Eigenlijk alleen de administratie (zo goed en zo kwaad als het gaat tussen de wirwar aan spullen, want voor de rest is geen plek). Voor welke activiteiten die je voor deze ruimte bedacht had, kun je een andere plek bedenken? En welke activiteiten wil je in deze ruimte echt doen?
Prioriteit
Het gaat in wezen op prioriteiten stellen voor de ruimte, dat doet ze nu niet. In deze ruimte wil Grace heel graag de twee grote kasten met knutselspullen en de grote lege tafel, zodat ze daar aan kan zitten knutselen. De garderobekasten blijven staan maar moeten wel open kunnen. Het bureau met de bijbehorende kasten blijven ook. Dat betekent dat de bank, televisie, spelcomputer en fitnesswerktuigen verhuizen naar andere plekken in huis. Het betekent ook dat Grace er een prioriteit van wil maken de dozen vol spullen die nog uitgezocht moeten worden, aan te pakken. Een belangrijke beslissing, want om spullen op een fijne manier te kunnen gebruiken, moet je er de ruimte voor hebben. Hoe meer je in één ruimte propt, hoe minder je er daadwerkelijk mee kunt.
ANDEREN LAZEN OOK: JE KAST EENS GOED OP ORDE KRIJGEN? MET DEZE TIPS GAAT DAT MAKKELIJK!
Twee dagen kost het ons om:
– De indeling om te gooien zodat er voor elke activiteit voldoende ruimte is
– Alle knutselmaterialen te sorteren (er mag niets weg, maar Grace is zich er heel bewust van dat ze voorlopig niets meer hoeft te kopen)
– De spullen in kasten naast het bureau uit te zoeken en opnieuw in te delen
– Alle dozen met spullen (met name documenten) die nog uitgezocht moeten worden, apart te zetten zodat Grace daar zelf mee aan de slag kan
– Alle spullen die niet in de kamer horen, op de juiste bestemming te brengen (kliko’s of andere ruimtes in huis)
Nadenken over de bestemming van een ruimte zorgt dat je weet welke spullen er wel en niet horen
Het hebben van een bestemming voor een – deel van een – ruimte, is essentieel. Het geeft je richting welke spullen daar horen. Veel mensen doen dit niet bewust waardoor het onduidelijk is of (zoals bij Grace) te veel voor één ruimte. Heb jij een ruimte die altijd volloopt en wil je daar vanaf? Dan is het goed om na te denken over de bestemming van die ruimte. Waar wil je de ruimte voor gebruiken en welke spullen horen daarbij? Grace geniet nu met volle teugen van deze ruimte en hoewel het een uitdaging blijft om het niet opnieuw dicht te laten slibben, lukt dit haar wel door de duidelijkheid die ze nu aan de ruimte heeft gegeven. En door een telefonische afspraak met mij iedere week – als stok achter de deur – is het haar ook gelukt de zes dozen achterstallig uitzoekwerk op te ruimen. (Beeld: Unsplash/Bench Accounting)
Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.
OOK LEZEN: JE HUIS NETJES HOUDEN? DAT KAN EFFICIËNTER: HANDIGE HUISHOUDHACKS…
Heb jij vragen voor Monique, op het gebied van orde scheppen in jouw chaos? Stel je vraag op onze Facebookpagina!