Rommel op je computer: dat geeft rommel in je hoofd. Daar word je gestrest van! Monique Lutz, professional organizer, helpt je. Ze behandelt voor STRESSED OUT de meest voorkomende en meest stressvolle situaties op het gebied van overzicht houden.
Haar computer staat vol mapjes met mapjes met mapjes. En in die mapjes staan plannen. Inspirerende challenges die ze nog wil doen, nieuwsbrieven, e-books en interessante artikelen die ze nog wil lezen, boeken die de moeite waard lijken, websites waar ze echt nog op wil kijken, foto’s die nog eens uitgezocht moeten worden. Het is veel. Te veel. En dus doet ze er niets mee. Waar moet ze beginnen?
De hoeveelheid mapjes wordt steeds groter, de kans dat ze er iets mee doet steeds kleiner
Steeds weer voelt ze de druk. ‘Ik moet er nog iets mee’, zegt ze. Die gedachte grijpt haar aan. De hoeveelheid wordt steeds groter en de kans dat zij ermee aan de slag gaat steeds kleiner. Maar Molly kan het niet blijven uitstellen. Ze voelt dat het haar steeds meer energie kost en dat er niets gebeurt bezorgt haar een schuldgevoel en ze gaat aan zichzelf twijfelen. Ze vindt dat ze het zelf moet kunnen aanpakken, maar toch lukt het haar niet er tijd voor te maken en zich ertoe te zetten.
LEES OOK: IS JE HUIS EEN BENDE? MINDER STRESS IN HUIS MET DEZE SIMPELE HUISHOUDHACKS!
Meepraten
Molly heeft een brede interesse en vindt het leuk om goed geïnformeerd te zijn. Ze wil kunnen meepraten. ‘Het is toch stom als ik nergens over mee kan praten, dan vinden ze me vast dom.’ Met die overtuiging gingen we aan de slag. Want die overtuiging zorgt ervoor dat Molly haar computer vol te zet met ongelezen informatie die schreeuwt om aandacht. Al die bestanden kun je wel opruimen, maar ik pak het probleem liever bij de basis aan. Waar we ook aandacht voor hebben, is dat voor Molly de berg veel te groot is. Door naar het geheel aan uit te zoeken informatie te kijken, lijkt het een enorm grote klus. Plus: het is niet echt belangrijk en het is niet urgent, dus blijven andere activiteiten voorrang krijgen.
Bepaal een doel, definieer kleine stapjes en geef daar prioriteit aan
Uiteindelijk is er een aantal mappen (onderwerpen) die ze ongelezen los kan laten. De mappen die overblijven wil ze allemaal bekijken, lezen en beoordelen. Dan is het goed om een doel te bepalen, kleine stapjes te definiëren die ertoe leiden dat je dat doel gaat behalen en er prioriteit aan te geven. Molly plande drie keer per week een half uurtje in haar agenda voor het opschonen van haar mappen. Soms was het moeilijk er voor te gaan zitten, maar als ze eenmaal begonnen was, ging ze vaak langer dan een half uur door.
Alleen relevante informatie
Door zich steeds af te vragen wat de echte reden was dat ze zich ergens in wilde verdiepen (haar eigen oprechte interesse in het onderwerp of de behoefte aan erkenning en waardering als ze ergens over kan meepraten) lukte het haar steeds beter keuzes te maken tussen loslaten of aandacht aan besteden. Na een paar weken was haar computer helemaal opgeschoond en stond er alleen nog voor haar interessante, relevante informatie op. Die op een voor haar prettige manier was geordend. En had ze niet alleen meer rust in haar computer, maar ook in haar hoofd.
Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.
ANDEREN LAZEN OOK: IS JOUW KLEDINGKAST OOK ZO’N ONOVERZICHTELIJK GEHEEL? LAAT MAAIKE DAAR NU GEWELDIGE TIPS VOOR HEBBEN…