Deze vakantie nou eens zonder stress? 5 x simpele tips!

Een vakantie zonder stress? Dat kan. In dit artikel 5 simpele, toepasbare tips voor minder stress tijdens de zomer.

1. Verwacht niet dat vakantie al je problemen oplost

We willen dat de vakantie al onze problemen oplost en we volledig ‘zen’ terugkomen. Daarmee leggen we er veel te veel druk op. Daarom: probeer niet té ‘gewicht’ op je vakantie te leggen, want in het ergste geval maak je iets mee als dit.

2. Koester de vakantierituelen

Ook vakanties kennen zo hun eigen ritueeltjes. Elke ochtend koffie in de zon, een wandelingetje na het eten, die zelfgemaakte ijsthee die je anders nooit drinkt. Koester je vakantierituelen, ze brengen je tot rust.

3. Plan niet je hele vakantie vol

Groot risico voor je slecht voelen (en helemaal als je een burn out hebt tijdens je vakantie, of die net hebt gehad) is je vakantie vol plannen, al is het maar met ‘relaxte’ dingen, zoals dagjes weg. Het hele idee van vakantie is gebrek aan echte verplichtingen.

4. Je vakantie hoeft niet perfect

We willen alles in ons leven perfect, óók onze vakantie. Leg je erbij neer dat niks perfect is, ook je vakantie niet. Regent het? So be it! Probeer een alternatief, zoals spelletjes binnen doen of rustig lezen of muziek luisteren. Leuke bijkomstigheid, als je je niet verzet tegen wat er gebeurt, beleef je soms nog best heel leuke avonturen. Zo heb ik eens tijdens een vakantie in Frankrijk een heel interessante avond gehad in een waardeloos restaurant, gewoon door naar de andere gasten te kijken.

5. Pak je niets-iets momentjes

Tja, daarvoor lees je natuurlijk gewoon mijn boek ‘NIETS’, ook beschikbaar in e-book versie, over een inzicht dat ik verwierf uit de Japanse ma filosofie. Ik vertel daarin over mijn zoektocht naar meer rust in mijn leven (o.a. over de veeleisendheid van mijn eerdere internationale modellencarrière, de burn out tijdens mijn journalistieke loopbaan en hoe ik gekomen ben waar ik nu ben). Een aantal lessen uit het boek: verwonder je, benoem de dingen in je hoofd, leg die verdammte telefoon weg, accepteer wat ís en dat niets doen soms het beste is wat je voor jezelf kunt doen en realiseer je: dit moment is er alleen vandaag, and all we have is now. (Foto: Veronika Nedelcu/Unsplash)

LEES OOK: OJEE, IK HEB ELK JAAR WEER LAST VAN VAKANTIESTRESS…

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). In dit boek komt digitale gezondheid ook uitgebreid aan de orde. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist