Deze vakantie nou eens zonder stress? 5 x simpele tips!

Op vakantie zonder stress? Dat kan. In dit artikel 5 simpele, toepasbare tips voor minder stress tijdens die heerlijke zomer.

1. Verwacht niet dat vakantie al je problemen oplost

We willen dat de vakantie al onze problemen oplost en we volledig ‘zen’ terugkomen. Daarmee leggen we er veel te veel druk op. Daarom: probeer niet té ‘gewicht’ op je vakantie te leggen, want in het ergste geval maak je iets mee als dit.

2. Begin op tijd en werk met lijstjes

Ik begin altijd vrij vroeg met pakken. Boeken die ik wil lezen pak ik bijtijds in in een ‘boekentas’ en ik werk elk jaar met hetzelfde Excell lijstje om mijn spullen in te pakken. Dat ontlast me van last minute ‘ik ga dingen vergeten’-stress, en maakt dat ik alleen maar hoef af te vinken.

3. Plan niet je hele vakantie vol

Groot risico voor je slecht voelen (en helemaal als je een burn out hebt, of hebt gehad) is je vakantie vol plannen, al is het maar met ‘relaxte’ dingen, zoals een dagje spa. Het hele idee van vakantie is gebrek aan verplichtingen.

4. Je vakantie hoeft niet perfect

We willen alles in ons leven perfect, óók onze vakantie. Leg je erbij neer dat niks perfect is, ook je vakantie niet. Regent het? So be it! Probeer een alternatief, zoals spelletjes binnen doen of rustig lezen of muziek luisteren. Restaurant of camping valt toch wat tegen? Leg je erbij neer en zie het als een avontuur! Ik heb verschillende keren meegemaakt dat ik dan uiteindelijk de grootste lol had.

5. Pak je niets-iets momentjes

Tja, daarvoor lees je natuurlijk gewoon mijn boek ‘NIETS’, over een inzicht uit de Japanse ma filosofie, dat mijn leven veranderde. Ik vertel daarin over mijn zoektocht naar meer rust in mijn leven (o.a. over de veeleisendheid van mijn eerdere internationale modellencarrière, de burn out tijdens mijn journalistieke loopbaan en hoe ik gekomen ben waar ik nu ben), oh, en als je op vakantie bent kun je ook gewoon het e-book kopen. Een aantal lessen uit het boek: verwonder je, benoem de dingen in je hoofd, leg die verdammte telefoon weg, accepteer wat ís en dat niets doen soms het beste is wat je voor jezelf kunt doen en realiseer je: dit moment is er alleen vandaag, and all we have is now. (Foto: Veronika Nedelcu/Unsplash)

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte.

LEES OOK: OJEE, IK HEB ELK JAAR WEER LAST VAN VAKANTIESTRESS…

Help stressedout.nl en doneer nu!

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Doneer nu!