Meer ruimte in je hoofd: negeer je emoties niet

Het is vaak makkelijk om ‘door te gaan’ en de emotionele kant van een proces over het hoofd te zien. Dat is juist niet wat je moet doen, zegt professional organizer Monique. Sta bewust stil bij elke stap. Dat helpt. Ze vertelt waarom het belangrijk is aan de hand van een case in haar praktijk.

Ze stuurt me een berichtje, waarin ze vraagt wat ze moet doen. Haar man is overleden en zij moet binnen een paar weken van een eengezinswoning met drie verdiepingen naar een appartement met drie kamers. Dat is op zich al een flinke uitdaging, maar zo vlak na het overlijden van je partner is het helemaal heftig.

Behalve naar de praktische kant, kijken we ook naar de emotionele kant

Ik ontmoet haar in ‘hun huis’ en we bespreken wat er allemaal moet gebeuren. We maken een plan hoe we het gaan aanpakken. Behalve naar de praktische kant, kijken we ook heel goed naar de emotionele kant. Je kunt dit proces immers maar één keer doorlopen en het kan heel mooi bijdragen aan het rouwproces, maar het kan ook een enorme kater opleveren als je achteraf ergens spijt van krijgt. Madelon weet dat ze niet anders kan dan vertrekken naar een kleinere woning, maar wil eigenlijk helemaal niet weg uit haar geliefde huis waar zoveel herinneringen in geborgen waren. Dat ze een groot deel van haar spullen niet mee kan nemen omdat daar nu eenmaal geen ruimte voor is, maakt het extra lastig. Maar ze is heel moedig. Ze heeft al een nieuwe woning en die is zo ver klaar dat ze er in kan trekken.

Het zelfgemaakte schilderij krijgt alvast een plekje in haar appartement

Om haar langzaam maar zeker te laten wennen aan het idee en stapje voor stapje naar haar nieuwe woning toe te groeien, hanteren we een bijzondere aanpak. Ze bepaalt in haar appartement eerst welke kamer haar slaapkamer wordt en welke haar werkkamer. Door hier duidelijkheid in te scheppen, schept ze een kader welke spullen in welke ruimte horen. Dan kiest ze welke meubels meegaan naar haar appartement en verhuizen we de meubels die ze al kan missen. Ook een zelfgemaakt schilderij krijgt alvast een plekje in het appartement.

Dan zoeken we haar spullen uit. Uitgangspunten van haar keuze:
• Is het de moeite waard om mee te nemen?
• Hoeveel heb ik er van nodig?
• Heb ik er een specifieke plek voor in mijn nieuwe appartement?

Ze bewaart de spullen die ze graag gebruikt of die haar heel dierbaar zijn

Door eerst te bedenken of het de moeite waard is, maakt Madelon een hele bewuste keuze wat er mee mag. Dat zijn eigenlijk alleen spullen die ze heel graag gebruikt of die haar heel dierbaar zijn. Ook kijkt ze kritisch naar de hoeveelheid items die ze nodig heeft. Zo kan ze al een heleboel keuzes maken en een heleboel spullen loslaten. Als ze twijfelt of ze een bepaald voorwerp mee wil nemen, vraag ik haar ook waar ze het zou opbergen in haar nieuwe appartement. Hoort het in haar keuken, woonkamer, badkamer, slaapkamer of werkkamer? Zo niet, waar wil ze het dan laten? Door er zo concreet naar te kijken, wordt het makkelijker om keuzes te maken.

Doordat ze de emotionele kant niet heeft afgeraffeld, is ze er klaar voor

Als ze één of enkele dozen vol heeft met spullen die ze niet direct nodig heeft in haar dagelijks leven, brengt ze die naar haar appartement en zet ze die spullen op de plek waar ze horen. Zo wordt het steeds een beetje verder ingericht en wordt het steeds een beetje meer van haar. Hierdoor voelt haar oude huis op een gegeven moment te leeg, te kaal, te onpersoonlijk, en krijgt ze er zin in om definitief te verhuizen. Dat is het moment om ook de spullen in te pakken die ze wel dagelijks gebruikt, waarna ze haar intrede neemt in haar appartement. Doordat Madelon het proces zo bewust heeft afgerond en de emotionele kant ervan niet heeft afgeraffeld, is ze er klaar voor. Het is belangrijk je emoties de ruimte te geven. Doe je dat niet, dan kunnen ze je op een later moment alsnog inhalen.

Als je overhaast beslissingen neemt, is de kans dat je spijt krijgt groot

Van haar overleden man zijn al best wat spullen weggegaan en andere spullen zijn meeverhuisd omdat direct duidelijk is dat Madelon die wil houden. En natuurlijk zijn er nogal wat twijfelgevallen. Die wil ze niet zomaar wegdoen en dat hoeft ook niet. Als je overhaast beslissingen neemt, is de kans dat je daar spijt van krijgt groot.  De tijd zal leren welke spullen blijven en welke spullen alsnog weggaan. Voor sommige beslissingen is nu eenmaal wat meer tijd nodig dan voor andere en dat is oké.

Er was ruimte voor emoties, maar ze liet zich er niet door overspoelen

Madelon laat me weten dat dit hele proces enorm heeft bijgedragen aan haar rouwproces. Door de bijzondere manier waarop we dit hebben aangepakt, is de verhuizing (en alles wat daarbij kwam kijken) heel natuurlijk verlopen. Door mijn aanwezigheid was er ruimte voor haar emoties, maar liet Margreet zich er niet door overspoelen. Hoe naar de aanleiding ook is, Madelon is dankbaar dat het noodzakelijke proces zo fijn verliep en ik ben heel dankbaar dat ik haar daarbij mocht begeleiden. (Foto: Keenan Constance/Unsplash)

LEES OOK: SOMS KAN SCHRIJVEN ENORM HELPEN JE EMOTIES OP EEN RIJ TE ZETTEN. CATELIJNE PROBEERDE HET UIT. HELPT HET ECHT ZO GOED?

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist