Meer ruimte in je hoofd: ben je écht zo chaotisch?

‘Ik ben chaotisch. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar.’ Hoor jij het jezelf ook zeggen? Professional organizer Monique (Meerruimte.nu) heeft daar wel iets op aan te merken. Ben je inderdaad écht zo chaotisch?

Ze heeft een afspraak en moet nu echt weg. Maar waar zijn haar sleutels? Ze struikelt in haar zoektocht over een tas en wordt steeds chagrijniger. Dan bedenkt ze zich dat ze nóg iets mee moest nemen, maar wat? Speurend tussen de vuile vaat op het aanrecht vindt ze haar sleutels. Terwijl ze zich naar de deur spoedt, grist ze nog een stapeltje papieren van de trap en grijpt haar jas van de kapstok. En waar is haar tas nou weer? Waarom is ze toch zo chaotisch?

Had ze de formulieren nu eens wél op tijd klaarliggen, vergeet ze ze

Als ze eindelijk alles gevonden heeft en goed en wel op de snelweg rijdt op weg naar haar afspraak, schiet haar te binnen wat ze nog mee moest nemen: de formulieren, die ze dit keer wél eens op tijd klaar had liggen voor de afspraak waar ze nu naartoe op weg is. Grrr.

Wat ze kwijt was varieerde, wat ze vergat mee te nemen was ook steeds anders

Dit was voor Margriet een veel voorkomende gang van zaken. Wat ze kwijt was varieerde, wat ze vergat mee te nemen was ook steeds anders. Maar het niet kunnen vinden van haar spullen vlak voor vertrek, de stress die dat opleverde en het steeds niet bij zich hebben van de juiste documenten of spullen, dat was aan de orde van de dag…

Als de overtuiging ‘ik ben chaotisch’ je in de weg zit…

Margriet vond het vreselijk irritant dat het elke keer zo ging en maakte zichzelf verwijten. ‘Het is belachelijk dat ik zoiets simpels niet voor elkaar krijg en toch lukt het me niet.’ Dat maakte haar boos en ze voelde zich tekortschieten. De reden dat ze het niet voor elkaar kreeg, is dat er allerlei overtuigingen in de weg zaten. Want hoewel Margriet het vreselijk irritant vond, bleek ze ook de overtuiging te hebben dat ze nu eenmaal zo chaotisch was en dat dat niet zou veranderen. Door dit soort onbewuste overtuigingen zet je geen concrete stappen om je gedrag te veranderen. Bovendien had Margriet geen idee hoe ze dit het beste kon aanpakken.

LEES OOK: JE HUIS IS EEN GROTE ROMMELBENDE? HIERNA NIET MEER…

Als je te veel tegelijk wilt aanpakken, lukt het je niet om het vol te houden

Toen eenmaal duidelijk was welke onbewuste overtuiging (‘Ik ben nu eenmaal chaotisch’) Margriet tegenhield, konden we ons richten op een structurele aanpassing van haar gedrag. Want daar gaat het in feite om. Bij Margriet hielp het om eens goed te kijken naar vaste plekken. Voor sommige spullen had ze wel een plek gereserveerd (zoals voor haar sleutels), maar daar legde ze het nooit neer. Samen bekeken we wat goede vaste plekken waren en hoe Margriet zich kon aanwennen om haar spullen daar dan ook neer te leggen. Ook hielp het haar om eerst alleen te focussen op haar jas, tas, sleutels en werkdocumenten. Dat andere spullen overal rondslingerden? Daar kon ze later aan werken. Als je te veel dingen tegelijk wilt aanpakken, lukt het uiteindelijk niet om dat vol te houden. Het kost gewoon te veel tijd, te veel moeite. En dan doe je het niet. Hoe kleiner de aanpassingen, hoe groter de kans van slagen. En hoe minder chaotisch, in Margriets geval.
(Foto: Veeterzy/Unsplash)

Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.

LEES VERDER: BEN JIJ OOK LESS THAN PERFECT? DAN MOET JE DIT EVEN LEZEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist