Ontspullen: minder spullen, meer rust met deze 5 x haalbare tips

Ontspullen. Ik weet uit eigen ervaring: minder spullen, meer rust. Daarom: 5 haalbare (!) tips voor minder spullen én minder stress. Omdat ik zelf ook heus heb bijgeleerd en jou ook extra rust gun.

Al eerder verschenen op STRESSED OUT een aantal fijne artikelen van professional organizer Monique Lutz van Meerruimte.nu over het (ont)spullen van je huis en je computer. En, oja, je tas! We vinden ontspullen, oftewel declutteren maar wat moeilijk. Terwijl het echt meer rust geeft om wat minder rommel in je leven te hebben. Geloof me, ik kan het weten als geboren rommelkont.

Daarom: 5 tips om te ontspullen.

5 x tips om te ontspullen:

1. Vraag je af: heb ik dit echt nodig?

Bewaar geen dingen voor ooit. Ooit wordt nooit. En na verloop van tijd weet je überhaupt niet meer waar je je spullen hebt gelaten. Zo ben ik nu een hele (!) zak kerstversiering kwijt.

2. Dubbele spullen: hoeveel ruimte nemen ze in

Ik had ooit vier vazen. Ik gebruikte er standaard één. En als ik er dan één extra nodig had, kon ik die ook even lenen van de buurvrouw. Bekijk: hoeveel ruimte nemen bij jou thuis de dubbele ‘voordezekerheid’ spullen in? Hoe vaak gebruik je ze écht? Is er een alternatief?

LEES OOK: 8 x HUISHOUDHACKS OM JE HUIS STRESSVRIJ NETJES TE HOUDEN!

3. Je hoeft niet óveral op voorbereid te zijn

Het grootste probleem is vaak dat we door het bewaren van spullen op alle situaties voorbereid denken te zijn (‘Stel je nou voor dat ik een extra soeplepel nodig heb!’. Verrassing: dat kan niet. Volledige controle is een illusie. Meer spullen betekent dus niet per se: meer controle over je leven.

4. Kijk of je spullen kunt laten dubbelen in functie

Hoewel ik tegenwoordig probeer zo weinig mogelijk dubbele spullen probeer te hebben, probeer ik juist wel spullen te laten dubbelen in functie. Zo heb ik bijvoorbeeld een sjaal die zó enorm is, dat hij bij ons thuis ook parttime een taak vervult als dekentje op de bank.

VOOR NOG MEER SUCCES OP DIT GEBIED: MET DEZE 8 TIPS KRIJG JE MINDER STRESS VAN JE KLEDINGKAST!

5. Laat het gaan, laat het los

Zoals alle Frozen adepten plegen te zingen: ‘Laat het gaan, laat het los’. Niet altijd makkelijk, maar probeer spullen ook los te laten als ze hun beste tijd hebben gehad of hun functie hebben vervuld. Feit is dat we er alleen maar naar kijken tijdens een verhuizing, nietwaar? Zo had ik héél veel kinderspullen die echt te veel ruimte innamen. Wat doe je dan? Goede tip: maak een foto. Is het toch nog een heel klein beetje bij je. En: natuurlijk heb ik ook nooit meer naar die foto’s gekeken. Tja.

LEES MEER: ECHT AAN DE SLAG MET ONTSPULLEN IN JE LEVEN? DAN MOET JE EIGENLIJK EVEN ALLE ARTIKELEN VAN PROFESSIONAL ORGANIZER MONIQUE LEZEN…

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). In dit boek komt digitale gezondheid ook uitgebreid aan de orde. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist