Lach, zelfs al voel je je rot vandaag

Als je vrolijk bent, dan lach je. Maar het werkt ook andersom: voel je je niet zo vrolijk, probeer dan eens de magische kracht van de lach! Wat (zelfs nep-)lachen voor goeds met je doet? Je leest het hieronder.

Dat je op de fiets zit en het regent, en dat dan ook het stoplicht net op rood springt, terwijl je al wat aan de late kant bent. Herkenbaar? Voor mij wel. Met de mondhoeken naar beneden peddel je door. Geen beeld om vrolijk van te worden, wel? En toch is het goed om juist dan een glimlach op te zetten. Ook al voel je je verre van vrolijk en heb je helemaal geen zin om te lachen. Doe het toch!

LEES OOK: NOG ZO’N LES IN KLEIN GELUK, WAAROM LOONT HET OM MORGEN VROEG OP TE STAAN?

Door te lachen komen endorfine en dopamine vrij

Door te glimlachen (zelfs nep), komen onder andere endorfine en dopamine vrij, stoffen die zorgen voor een prettig, zorgeloos en opgewekt gevoel (endorfine is pijnstillend). Het verschil tussen nep en echt lachen herkent je lichaam niet, dus ook als je een lach forceert profiteer je daarvan. En dan het effect van een glimlach (of juist het ontbreken daarvan), op je omgeving… dat is enorm. Kijk maar eens naar indrukwekkende onderstaande filmpje over de interactie tussen een moeder en een baby (tekst gaat door onder de video).

Je lach is besmettelijk

Uit onderzoek van de Zweedse Universiteit van Uppsala blijkt dat wij de controle over onze gezichtsspieren verliezen als we iemand zien lachen. Automatisch ga je de glimlach van de ander nadoen, waardoor je beiden een goed gevoel overhoudt aan de ontmoeting. Ik maak zelf regelmatig een wandeling. Heerlijk, even een frisse neus halen, verstand op nul en lopen maar. Achter mijn huis ligt een wandelgebied, waar veel mensen komen. Hardlopend, wandelend met de hond, of, net als ik, lopend zonder duidelijk doel. Vaak beginnen mensen stuurs naar hun voeten te staren als ze een ander tegenkomen. Of ze kijken gewoon de andere kant op, acterend alsof ze er niet zijn. Of ik nu zin heb in interactie of niet, ik kijk de ander altijd aan, glimlach en zeg vriendelijk gedag. Negen van de tien keer zie ik het gezicht van de ander dan oplichten en levert het me een wedergroet op. Met een echte glimlach! Alleen al het idee dat ik iemand door mijn actie een glimlach heb bezorgd, met alle positieve gevolgen van dien, maakt me vrolijk.

Lach met een potlood tussen je tanden

Dus… lach! Ook als je er eigenlijk geen zin in hebt. Het werkt. Voor je het weet, krijg je die glimlach niet meer van je gezicht. Kleine moeite, groot plezier. Trouwens, als je je te chagrijnig voelt om te glimlachen, neem dan een potlood tussen je tanden. Vreemde tip? Nee hoor. Kijk maar naar onderstaand filmpje (tekst gaat door onder filmpje).

Van zo’n potlood tussen je tanden gaan je mondhoeken dus vanzelf omhoog en houd je je hersenen dus eigenlijk voor de gek, die denken dat je daadwerkelijk blij bent en dat maakt dan weer dat je je beter voelt. Probeer het zelf maar eens.

(Foto: Priscilla du Preez/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.

LEES OOK: ALS JE DAN TOCH EVEN WILT LACHEN, KIJK DAN HOE MAAIKE PROBEERT TE RELAXEN...

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist