Welke goeroe is de beste?

Al die zelfhulp goeroes, je zou door de bomen het bos niet meer zien. Welke moet je hebben? Astrid de Jong (@astridislief), drukbezet radiomaker, moeder van drie kinderen en zelfverklaard stresskip, geeft advies heeft een even to the point als ontnuchterend antwoord.

Lieve Astrid,

De zelfhulpgoeroes vliegen me de laatste tijd om de oren. Natuurlijk wil ik ook de beste versie van mezelf worden. Welke is nou de beste?
X! Welkegoeroe

Lieve Welkegoeroe,

Toevallig zat ik laatst een televisieserie te kijken waarin de hoofdpersoon zei: ‘Al die zelfhulpboeken zijn gewoon gezond verstand gegoten in een aantrekkelijkere vorm’, en dat vond ik wel heel erg raak. Diep in je hart weet je ook wel dat je gezond moet eten, veel moet bewegen en rust moet nemen. Maar je wilt heel graag horen dat ‘chocolade best gezond is’, ‘een glas wijn per dag je bloedsomlooop bevordert’ en dat je ‘afvalt van de hele dag eieren eten’. Of wat je moet doen om eeuwig gelukkig te zijn.

Je bent al snel goeroe

Ooit volgde ik een cursus ‘cold reading’. Dat is een soort van handlezen met voorkennis. Daar leerde ik dat we graag dingen herkennen en ons verbonden voelen, en daarom snel geloven dat iemand ons kan helpen. Maar in feite is bijvoorbeeld iedereen van rond de veertig op zoek naar ‘de zin van het leven’ omdat je dan meestal al lange tijd in hetzelfde beroep bezig bent en op zoek gaat naar iets nieuws, en de kinderen (als ze er zijn) wat ouder worden en we dus weer wat tijd en energie hebben om ons te ontwikkelen. Giet dat in een mooie vorm en je bent al een goeroe.

Gezond is je beste goeroe

Dus eigenlijk… is je eigen gezond verstand je beste goeroe. Of je partner of beste vriendin of een geliefd familielid. Vraag hen eens om je advies te geven over de dingen die je misschien uit gewoonte doet en niet meer zou moeten doen, of de dingen waar ze je al jaren over horen maar waar je nooit echt iets mee gedaan hebt. De beste zelfhulpgoeroe ben je, uiteindelijk, zelf. Oh, en ik natuurlijk, haha!

LEES OOK: WANNEER ZELFHULPBOEKEN WEL WERKEN, VOLGENS KRISTA!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist