‘Er zit geen ruimte in mijn planning’

In je planning nooit ruimte hebben voor iets onverwachts, het zal velen niet onbekend voorkomen. Gaat iets niet volgens plan, dan dondert meteen heel de boel in elkaar. Hoe los je dat op? Gelukkig heeft radiomaker en ‘stresskip’ Astrid de Jong (moeder van drie kinderen en te vinden op social via astridislief) weer goede raad.

Lieve Astrid,
Ik heb twee kleine kinderen, ik werk, mijn man werkt en we hebben een leuke vriendenkring. Dat vereist een behoorlijke organisatie en strakke planning en dat lukt ons redelijk goed. Maar als er dan een kink in de kabel komt (een ziek kind, een vergeten studiedag, een week vol verjaardagen), stort meteen mijn hele kaartenhuis in. Ik heb me al een keer ziek moeten melden op mijn werk en daar voel ik me heel schuldig over. Bovendien ben ik nu zo bang dat het weer gebeurt, dat ik constant stress voel en eigenlijk te veel werk om ‘alvast’ te compenseren. Hoe doe jij dat met onverwachte, extra dingen?
XXX, Regeltante

Lieve Regeltante,
Het klinkt nu al alsof je het beter onder controle hebt dan ik. Omdat ik onregelmatig werk heb ik geen enkele structuur. Aan de ene kant is elke onverwachte wending dus een drama, aan de andere kant ben ik zo gewend om het op te lossen. Ik heb ook twee fabeltastische oppassen die gewend zijn om last-minute in te springen.

Vangnet
Volgens mij begint het met het inzicht dat je niet altijd alles zelf hoeft op te lossen. Dus natuurlijk wil een ziek kind altijd het liefste bij mama of papa zijn, maar als het slaapt of tv kijkt, kun je ook best een oppas inschakelen. Overleg eens met je volleybalvrienden hoe zij dat doen, misschien kunnen jullie met elkaar een vangnetsysteem opbouwen?

Houd studiedagen goed bij
Ik moest een beetje lachen om de ‘vergeten studiedag’, want ik heb in het verleden regelmatig op een leeg schoolplein gestaan. Nu vraag ik ieder half jaar even na op school of mijn agenda nog klopt, en plan ik die dagen vrij of een oppas. Als ik die dagen vrij heb gaan we ook echt iets leuks doen. Studiedagen zijn ideaal om een pretpark of zwembad te bezoeken waar het op andere dagen overvol is. En voor logeerpartijtjes met klasgenoten!

Maak ruimte
Als ik jouw verhaal zo lees zou ik wel proberen iets meer ruimte in je schema te creëren. Toen ik nog vijf dagen per week werkte was alles zo vol, dat er inderdaad geen ruimte was voor een ‘extra’ gebeurtenis. Maar als ik dan eens vrij had, wist ik eigenlijk niet wat ik met die tijd moest. Nu fröbel ik een beetje armbandjes of schilderijtjes, en heb ik altijd wat ruimte voor extra werkzaamheden, maar stiekem vind ik dat gefröbel ook heel rustgevend en leuk, vooral als ik het met de kinderen samen doe…

Liefs, Astrid

PS. Ik heb een geschreven agenda. Ouderwets. Knullig. Gewoon een A4tje met de hele maand erop. Werkt ideaal voor mij!

ANDEREN LAZEN OOK: WEET JE WAT ER ACHTER JE PERFECTIONISME ZIT?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist