Wat zegt je succes angst? (2/2)

In het vorige artikel van deze 2-delige serie over succesangst legde coach Krista uit wat succesangst nu precies is. In dit artikel gaat ze er dieper op in: wat kan succes angst over jou persoonlijk zeggen?

In het vorige artikel schreef ik over de angst voor succes. De angst om te falen, van je voetstuk te vallen als je eenmaal succes hebt geboekt. Soms laat je je leiden door al die angsten, waardoor je je dromen niet waar durft te maken. Nu is er ook nog een andere veelvoorkomende reden waarom we ons niet door onze dromen durven te laten leiden. Soms is het namelijk een ander soort angst die je tegenhoudt om te doen wat je het allerliefste wilt. Want stel je nu voor dat je je dromen hebt waargemaakt, wat is er dan daarna nog over? Waar kun je dan nog van dromen?

Wat als ik niet zo goed was als ik dacht? En wat zou iedereen vinden?

Ik heb daarvan zelf een mooi voorbeeld. Als klein meisje zong ik al graag. Met mijn haarborstel als microfoon stond ik voor de spiegel en vertolkte ik het volledige repertoire van Madonna. Stiekem droomde ik ervan om zanglessen te nemen. Dan zou ik mijn eerste cd opnemen en de hele wereld zou mijn muziek kennen. Maar ik durfde niet. Want… misschien was ik toch niet zo goed als ik dacht, en wat zouden mijn vriendjes er wel niet van denken, om over mijn oudere broers maar niet te spreken… De wens om zanglessen te nemen bleef, ook toen ik ouder werd. De angst niet goed genoeg te zijn bleef ook.

Misschien was ik dan mijn heerlijk fantasie kwijt, wilde ik dat wel?

Maar er kwam iets bij. Ik had al lang niet meer de ambitie een wereldster te worden. Van de gedachte alleen al kreeg ik koude rillingen. Ik ben veel liever coach. Maar zingen wilde ik wel. Ik vroeg me ook af wat er zou gebeuren als het zover zou zijn, als ik de stap had gezet en mijn eerste les een feit was. Dan zou datgene waar ik al mijn hele leven over fantaseerde opeens waarheid zijn. Misschien viel het wel tegen. Was het eigenlijk niet zo leuk als ik gedacht had. En dan was ik die heerlijke fantasie opeens kwijt. En wilde ik dat wel?

Ik had een nieuwe angst: de angst voor het verlies van de fantasie

Een nieuw soort angst had de kop opgestoken; de angst voor het verlies van de fantasie. En ook die angst kan een enorm verlammende werking hebben. Want het is natuurlijk prachtig om je dromen te verwezenlijken, maar zolang je niet zeker weet wat je krijgt, is er alleen over fantaseren best wel prettig en heerlijk veilig bovendien. Van die droom weet je ten minste zeker dat hij je een glimlach oplevert. En van de werkelijkheid moet je dat nog maar afwachten. En dus is de neiging groot jezelf maar in de waan te laten leven dat je eens… op een dag… Maar nu nog niet…

Om te zien wat er voor uitzicht is op de top, moet je de berg beklimmen

Wat je jezelf op deze manier ook ontzegt is het ontwikkelen van nieuwe dromen. Dromen waarvan je nu nog niet weet dat je ze hebt, omdat die eerste droom nog in de weg zit. Om te zien wat er voor uitzicht is op de top, zul je de berg moeten beklimmen. En dan krijg je vanzelf een geheel nieuw perspectief. Ik heb een half jaar geleden na lang wikken en wegen besloten al mijn angsten terzijde te schuiven en een zangschool te bellen. Om de week heb ik zangles. Ik vind het fantastisch. En ik ontdekte een nieuwe droom; ik zou nu ook graag gitaar willen leren spelen. Nooit geweten dat ik die ambitie had…

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.

LEES OOK DEEL 1 VAN DEZE 2-DELIGE SERIE: HEB JIJ LAST VAN SUCCES ANGST?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist