11 x zelfzorg tips bij een slechte dag

We hebben allemaal weleens gewoon een slechte dag. Hoe kom je daar het makkelijkst doorheen? Met een beetje extra zelfzorg. In dit artikel een aantal tips die je absoluut gaan helpen.

1. Draag comfortabele kleding

Een rotdag vraagt om een warme omhelzing. En hoe beter dan kleding te dragen die je de hele dag dat gevoel geeft? Als het even kan, draag iets waar je je extra comfortabel in voelt. En warm en zacht is dan natuurlijk extra fijn (want troostend). Wat dacht je bijvoorbeeld van een fijn vest?

2. Positief parfum

Is er een parfum dat jou helemaal vrolijk maakt? Doe hem op. Júist als je je rot voelt kan een goede geur een groot verschil maken. De geur van citrus zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je energieker voelt, vanille maakt rustig en lavendel kalmeert.

3. Zorg voor een paar goede playlists

Dit is sowieso een aanrader. Zorg voor een playlist die je opvrolijkt, maar het kan ook zeker geen kwaad er een te hebben voor extra energie EN een om even flink bij te janken. Want dat laatste is soms ook gewoon nodig.

4. Accepteer het

Sommige dagen zijn gewoon ruk. Je ertegen verzetten maakt het alleen maar erger. Accepteer dat ook slechte dagen bij het leven horen. Er niet tegen vechten (zonder er meteen in te zwelgen) helpt echt.

5. Wees lief voor jezelf

Wat zou jou nu kunnen helpen je minder rot te voelen? Je favoriete thee? Het idee dat je vanavond lekker even een Netflix serie gaat bingewatchen? Je favoriete badcrème kopen om vanavond in bad te doen? Wees lief voor jezelf en gun jezelf wat extra zorg en aandacht.

6. Ga naar buiten

Door de frisse lucht waait je hoofd leeg en door te wandelen worden bepaalde hersendelen met elkaar in verbinding gebracht (default modus network), die ervoor zorgen dat je beter kunt reflecteren en makkelijker oplossingen bedenkt voor problemen. Bovendien zorgt in de natuur zijn voor meer geluksgevoel. Dus hup, naar buiten.

7. Bloemen maken blij

Als het kan, koop eens een bosje bloemen voor jezelf. Zelf heb ik ook een aantal gedroogde takken met knoppen die ik regelmatig hergebruik door ze in een vaas te zetten, zo staat er altijd iets moois op tafel te shinen.

8. Kaarsen aan

Kaarsen geven een veel warmer en fijner gevoel dan hard licht. Dus heb je kaarsen in de buurt, steek ze aan. Liefst nog geurkaarsen met een geurtje waar je vrolijk of rustig van wordt. Zie punt 2 voor welke geurkaarsen je zou kunnen gebruiken.

9. Kijk feelgood films

Even een totaal andere wereld duiken met een fijne film, dat kan je echt even door een slechte dag heen trekken. Op de bank, dekentje, thee… Gelukkig hebben wij alvast een lijstje feelgood films van Netflix samengesteld voor je.

10. Lees een inspirerend boek met belangrijke wijsheden

Een goed boek kan je soms op een slechte dag de wijsheid geven die je nodig hebt. Wij van WC-eend adviseren graag ‘Niets, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ dat al duizenden mensen heeft geholpen zich beter te voelen. Je kunt hem hieronder bestellen via Bol.com, maar bij aankoop via deze link ondersteun je de auteur.

11. Knuffel

Of het nou je partner is, je kind of een huisdier, knuffelen is gezond en je maakt oxytocine vrij als je knuffelt, een gelukshormoon. Knuffel dus vooral een eind weg, want daar word je blij van!

LEES OOK: LIEVER VOOR JEZELF ZIJN? DAT DOE JE ZO (EN DIT HIELD JE TEGEN)!

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *