Haal die druk er eens af, zegt Merel


Sinds kort moet Merel niks meer van zichzelf. Het hoeft niet meer. Dat klinkt misschien dramatisch, maar stay with her. Ze kan het namelijk iedereen aanraden!

Het zit namelijk zo: wanneer ik iets moet, kan ik je garanderen dat het niet gaat gebeuren. Het woordje ‘moeten’ is echt mijn kryptonite. Dus als iets moet lukken – mijn boek moet een bestseller zijn of mijn blog moet binnen zoveel weken zo vaak gelezen worden of mijn relatie moet lukken of ik moet gelukkig zijn – leg ik mezelf zo achterlijk veel druk op, dat ik blokkeer. En dat is precies wat ik de afgelopen maanden, wat zeg ik, jaren, heb gedaan. Mezelf vooral opgelegd dat ik moet weten wat ik wil met mijn leven, dat ik succesvol moet zijn. Geld moet kunnen verdienen met mijn passie (eh… maar welke dan?). Met als gevolg dat ik dus inderdaad blokkeer: ik weet het nog steeds niet en ik doe maar wat.

Gewoon even zíjn
Nu klinkt het misschien redelijk voor de hand liggend dat ik blokkeer wanneer ik mezelf die druk opleg, maar ik heb het echt nu pas door. Vorige week was ik voor het laatst bij mijn coach en zei ik: ‘Fuck it. Allemaal. Ik ben zo moe van het zoeken en het proberen en het forceren. Van het moeten. Ik wil nu gewoon even zíjn.’ Ze lachte, want wat haar betreft was de coaching hiermee geslaagd. Dit was namelijk precies wat ik op de eerste dag had gezegd: ‘ik wil meer genieten van de weg en minder bezig zijn met het doel’.

Nu de druk eraf is, komt er ineens van alles op mijn pad

Nu die druk er af is – ik focus me meer op het zijn, hier en nu, wherever that may be – komt er ineens van alles op mijn pad. Van freelance klussen waar mijn hartje sneller gaat kloppen tot ideëen voor boeken. Ik zit lekkerder in mijn vel. Het is gezelliger thuis en met vrienden. ‘Het stroomt beter’, zei ik tegen een vriendinnetje. Ik kan het niet uitleggen, maar door de druk van het moeten eraf te halen kan ik zijn. En dat is veel leuker. Minder forceren, meer leven. Ik ben vóór. (Voor mijn gevoel heb ik dit al honderd keer gezegd. Ik denk dus stiekem dat ik best wel weet wat ik wil met m’n leven, maar dat ik gewoon vastloop op hoe ik er geld mee kan verdienen. Hoi, eye-opener. Wat als ook dat niet hoeft? Dat ik niet per se geld hoef te verdienen met mijn manier van leven, maar geld verdien met wat ik toevallig goed kan en leuk vind zodat ik zo kan leven?)

Moeten van jezelf
Laten we eerlijk zijn: wat je allemaal moet van jezelf is waarschijnlijk grotendeels ridiculous. Dus, tip van de week: haal de druk er af! Bedenk eens wat je allemaal moet van jezelf en bedenk dan eens wat er zou gebeuren als je het niet meer moet. Misschien wordt het dan makkelijker. Pas op dat je niet zoveel druk op het eraf halen van de druk legt, dat dat een dingetje wordt. Ja, ik ben ook nog op zoek naar die balans tussen een beetje achterover leunen en niet té ver achterover leunen. Ik wil ook niet helemaal als een passief weekdier door het leven gaan. Maar, zoals een van mijn voorbeelden Arianna Huffington (#goals!) ooit zei: ‘Life is a dance between making it happen and letting it happen.’

Dans mee met het leven, kijken wat er op je pad komt

Dus. Even minder moeten. Minder forceren. Wat meer vertrouwen op het feit dat het allemaal goed komt – ik las laatst dat dát de werkelijke definitie van positief denken is. Kan ik me wel in vinden. Even lekker meedansen met het leven, kijken wat er op je pad komt. Vertrouwen dat je altijd nog zelf de keuze kunt maken om er in mee te gaan. Of niet. Ik heb er zin in. Doe je mee?

Merel Lamboo leeft veel, leert veel en deelt veel. Meer over (en van) Merel vind je op haar eigen website, www.merellamboo.com.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *