Durf fouten te maken, het is nuttig! Leona legt uit

We zijn er bang voor om fouten te maken. Eigenlijk heel zonde, stelt Leona Aarsen. Het is namelijk juist góed af en toe te ‘falen’. Dit is waarom…

Vanaf de basisschool tot in organisaties zijn veel systemen en procedures gericht op het verminderen of zelfs vermijden van fouten en op controle. De angst om fouten te maken beheerst van kleins af aan onze levens. Maar: de angst om niets te bereiken en niemand te zijn zou groter moeten zijn dan de angst om fouten te maken. Waarom is fouten maken wél goed?

1. Door fouten te maken leer je jezelf kennen

Door de fouten die je maakt, leer je je grenzen, mogelijkheden en onmogelijkheden kennen. Wat lukt al, wat bijna en wat nog niet? Tegelijk leer je ook met mildheid naar jezelf en anderen te kijken.

2. Door fouten te maken leer je de belangrijkste levenslessen

Het is een illusie om te denken dat verandering en innovatie plaatsvindt op inspirerende congressen en opzwepende bijeenkomsten. De grootste levenslessen leer je juist wanneer je vastloopt, struikelt, fouten maakt. Klem komen zitten nodigt meer dan wat dan ook tot verder zoeken en stappen zetten.

3. Door fouten te maken reken je af met de mythe van perfectie

Mensen zijn niet perfect. Jij ook niet. Als je een fout maakt, wordt je hiermee geconfronteerd. De zeepbel van absolute maakbaarheid en perfectie spat uit elkaar. er ontstaat ruimte voor kwetsbaarheid, voor speelsheid, voor anders-zijn.

4. Door fouten te maken leer je te vergeven

Iedereen maakt fouten en het is zelden het einde van je leven of je carrière. Het is een tussenstap of een opstap naar iets anders, mits je wilt vergeven.

5. Door fouten te maken leer je omgaan met angst

Een groot verschil tussen succesvolle en minder succesvolle mensen is hoe ze omgaan met angst. De succesvolle mensen zetten stappen ondanks hun angst en nemen het risico om fouten te maken. De minder succesvolle mensen durven het risico niet te nemen om fouten te maken en leren nooit dat angst te overwinnen valt.

6. Door fouten heb je een creatiever, uitbundiger en (zin)voller leven

Als je geen fouten durft te maken, is de kans groot dat je weinig vernieuwends durft te ondernemen. Je durft niet groots te dromen, laat staan groots te handelen. Als je geen fouten durft te maken, snijd je je weg af naar creativiteit, spel en plezier. De kans dat je met spijt terugkijkt op je leven, is aanwezig, vanwege alles wat je had willen of kunnen doen, maar niet hebt aangedurfd. Als je fouten durft te maken, dan heb je een zinvoller en boeiender leven.

7. Fouten zijn de keien op het pad naar geluk

Geluk heeft te maken met voldoening, met het maximaal inzetten van je talenten bij uitdagende taken, die eigenlijk net je vermogens te boven gaan. Als je geen fouten durft te maken, is de kans klein dat je je uitstrekt naar groei en succes en flow ervaart. Thomas Edison had meer dan 10.000 mislukte pogingen achter zich voordat hij de gloeilamp succesvol op de markt heeft gebracht!

Leona Aarsen is bedrijfscounselor en psychosociaal therapeut, eigenaar van anderZverder. Ze richt zich op preventie, voorlichting en begeleiding bij stress- en burn outgerelateerde klachten. Binnenkort zal stressedout.nl e-courses en Masterclasses gaan organiseren
. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de Minder Stress Mail o.v.v. ‘innerlijke rust’ en jij hoort als eerste wanneer we beginnen!

LEES VERDER: FALEN IS SOMS HET BESTE WAT JE KAN OVERKOMEN, EN DIT IS WAAROM!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist