Catelijne zoekt kalmte: ren (en wees schaamteloos)!

Catelijne zoekt kalmteHoe word je rustig in je hoofd? Een hele uitdaging voor de moderne mensch. En zeker voor Catelijne Elzes, want ze is een klassieke tobber. Al zo’n tien jaar probeert ze haar rusteloosheid te bestrijden, met wisselend succes. Lees wat helpt (en wat niet). Dit keer: ren (en wees schaamteloos)!

Jammer dat ik niet kan tekenen. Kon ik dat wel, dan zou je hier de volgende strip zien. Plaatje één: meisje met grote ogen, strakke paardenstaart en hardlooppak aan stapt de deur uit. Boven haar een overvol denkwolkje met een heleboel woorden die niks met elkaar te maken hebben. Bijvoorbeeld: mail, feest, stamppot, aflossing, koffie, vakantie, Saskia, deadline, Zumba, plakband, mentoravond, lekke band. Op plaatje twee zie je haar rennen door een park. Gras, boompjes, een passerende fietser. Haar denkwolkje is al wat minder vol. Laat we zeggen dat er nog vijf woorden in staan. Op het laatste plaatje heeftze roze wangen, een losse staart en in haar denkwolkje staat alleen nog maar een enkel muzieknootje. Ze staat te stretchen voor haar huis.

Een vrolijke noot
Hardlopen helpt bij mij tegen gepieker, getob, een druk hoofd. Ben ik klaar met mijn rondje rennen dan voel ik me opgeruimder, lichter, positiever en het zorgt voor een vrolijke noot gedurende de rest van de dag. ‘Oh, heerlijk, ik heb al gerend vanmorgen’, schiet er dan een paar keer door me heen.

‘Het enige probleem met hardlopen: het volhouden’

Het bewijs dat hardlopen helpt bij milde psychische klachten zoals de mijne, is er voor zover ik weet nog niet. Hardlopen helpt wel bij ernstige psychische klachten zoals bijvoorbeeld een depressie of een angststoornis. En sporten in het algemeen helpt tegen stress. De hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in je bloed is lager als je flink hebt bewogen. Tijdens het sporten blijk je ook allerlei fijne stofjes aan te maken zoals dopamine, die je humeur verbeteren (zie voor meer informatie het kopje ‘onderzoek’ onderaan de pagina).

‘Het heeft ook wel wat: steeds opnieuw beginnen’

Alleen dan nu het probleem: volhouden. Meestal wil het in het begin nog wel lukken. Vooral als ik me een tijdje niet vrolijk en onrustig voel, breng ik het relatief makkelijk twee, drie keer per week op. Mede omdat ik weet wat het voor me doet. Maar dan slaap ik weer beter, pieker ik minder, neemt het leven z’n loop en ga ik nog maar eens per week. Of per maand. Of eh… niet meer. Totdat na drie maanden weer het moment komt dat ik afglijd en mijn hardloopschoenen weer oppoets. Is het erg, dit ritme van gaan/niet gaan, sporten/niet sporten? Geen idee. Het heeft ook wel wat, steeds opnieuw beginnen. Alsof die dopamine er harder inkickt als je iedere keer weer naar nul bent afgezakt, dan wanneer je het op niveau houdt. Laat ik zo zeggen: dit is de manier waarop ik het doe. De manier waarop het voor mij werkt. En dat maakt de kans dat ik blijf hardlopen (met ups en downs) groter.

Tips
1. Schaam je niet

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: schaam je nergens voor. Niet voor je lelijke schoenen, je (dikke) dijen, je langzame tred. Het maakt niet uit, echt niet, respect voor iedereen die van de bank afkomt.

2. Loop met een ‘coach’
Maak het jezelf makkelijker door met een ‘coach’ te lopen. Er zijn tegenwoordig zo veel goede hardloop-apps. Ik gebruikte Start 2 Run van de Belgische radiopresentator Evy Gruyaert, en dan de MP3-versie vind je hier.

3. Begin ‘s avonds
Je hardloopoutfit ’s avonds klaarleggen, maakt de kans vele malen groter dat je daadwerkelijk gaat.

4. Ga met een groep
Zit je op een dood punt? Sluit je (een tijdje) aan bij een groep. Ik deed het en alleen al het feit dat je moet afzeggen als je niet gaat motiveert. Bovendien leerde ik een betere looptechniek aan.

5. Verwen jezelf
Koop af en toe iets nieuws voor jezelf. Verrassend hoe zo’n fijne nieuwe hardloopbroek je toch weer drie keer vroeg uit bed kan krijgen.

Onderzoek
Het Trimbos-instituut ontdekte dat mensen die sporten de helft minder kans hebben om een psychische stoornis te ontwikkelen. Als je die stoornis eenmaal (toch) hebt, herstel je sneller wanneer je sport. Het positieve effect van sporten is volgens het Trimbos het best te zien bij mensen die een angststoornis hebben. Eén tot drie uur sporten per week is genoeg om het positieve effect te bereiken, zeggen de onderzoekers.

Meer Catelijne vind je hier, foto Catelijne: Margriet Hoekstra.

LEES MEER: Catelijne probeerde eerder ook mindfulness. Kun je eigenlijk 24/7 mindful zijn? Ja, dat kan, met deze tips!

Volg ons nu ook op Facebook! Tot daar!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist