‘Wanneer moet je weer werken?’ Nou, nooit

Krista

In de laatste weken van mijn zwangerschapsverlof was de meest gestelde vraag toch wel: ‘Wanneer moet je weer aan het werk?’ 

Eén woord in die vraag intrigeert me: het woord ‘moet’. Moet ik weer aan het werk? Volgens mij niet. Natuurlijk, het is fijn als ik geld verdien om mijn boodschappen te kunnen betalen. Luiers zijn per slot van rekening ook niet gratis. Dat ik aan het werk ga is dus wel nodig. Maar ik zie het niet als moeten. Ik vind mijn werk vooral ontzettend leuk. Ben blij dat ik mensen mag helpen zichzelf goed te leren kennen. En ik heb mijn werk gemist de afgelopen maanden. Het was heerlijk om de focus een korte periode geheel op mijn gezin en op mezelf te richten, en nu vind ik het net zo fijn om weer aan de slag te gaan. De blik naar buiten te richten, weer aandacht te besteden aan andere kanten van mezelf.

Nooit meer werken?!

‘Wanneer moet je weer aan het werk?’ Deze vraag impliceert dat de steller het werken als een verplichting ziet. Als iets wat je niet zou doen als het financieel niet noodzakelijk was. Je hoort het vaak genoeg: ‘Als ik de loterij zou winnen, dan zou ik nooit meer werken!’ Mag ik daar voorzichtig uit concluderen dat die mensen, uitgaande van een fulltime baan, ongeveer een kwart van hun tijd besteden aan iets wat ze liever niet zouden doen? Een kwart van hun tijd! Zeg nou zelf, dat is toch hartstikke zonde?

En wat als je nou gewoon ‘leuk werk’ hebt? Is dat goed genoeg?

Nu zeggen mensen wel eens tegen me: ‘Ja, maar jij hebt makkelijk praten, jij hebt iets gevonden wat je heel erg leuk vindt…’ Dat klopt. Ik heb het gevonden. En dat is me echt niet komen aanwaaien. Ik heb het aangedurfd ernaar op zoek te gaan. Omdat ik mezelf dat gunde. Ik wilde genieten van álles wat ik deed. Niet alleen van mijn vrije tijd. En dat is gelukt. Of ik nu een strandwandeling maak, dineer met vrienden of een klant de beste versie van zichzelf laat zien, het geeft me allemaal even veel energie.

Simon Sinek: ‘Working hard for something we don’t care about is called stress. Working hard for something we love is called passion’

Ik ben het hartgrondig met bovenstaande quote van Simon Sinek eens. Waarom zou je niet met passie willen werken? Is het leven niet gewoon veel te kort om niet te genieten van wat je doet? Ben jij nu ook zo iemand die iedere 10e van de maand met een stapeltje loten voor de tv zit? Op die hoofdprijs in de loterij kun je, naast het kopen van eindeloos veel loten, geen (legale) invloed uitoefenen. Ga aan de slag met wat je wél zelf kunt veranderen. Werk is geen noodzakelijk kwaad. Echt niet. Het kan een verrijking zijn. En als het dat voor jou nog niet is, dan is het de hoogste tijd daar verandering in aan te brengen. Gun jezelf te doen waar je van houdt. Ga op zoek naar wat je echt drijft en maak er je werk van. Je verdient het.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl. 

LEES MEER: WAT ALS JE JE PASSIE NIET KUNT VINDEN?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist