Waarom de zoektocht naar snel geluk juist ongelukkiger maakt

Veel mensen zijn op zoek naar direct geluk. Misschien heb je zelf wel eens gezocht op ‘snel rijk worden’, ‘snel afvallen’, ‘de snelste weg naar geluk’, of iets anders wat je snel zou kunnen bereiken. Natuurlijk zou het fijn zijn als je de Staatsloterij wint die ‘al je problemen oplost.’

Natuurlijk zijn er bedrijven die garen spinnen bij dit denken – of eigenlijk in de illusie – in dat alles in het leven maar snel bereikt kan worden. Helaas zit er in het snel willen oplossen van je problemen juist het grootste probleem opgesloten. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar geluk. Als je elke dag, elk uur op zoek gaat naar geluk en dat meteen wil hebben zal je nooit gelukkig zijn. Je gaat dat geluk namelijk binnen één dag niet vinden, je moet er de tijd voor nemen.

Zou een topsporter binnen één dag trainen een gouden medaille willen winnen?

De meeste dingen in het leven kosten nu eenmaal tijd en die moet je durven te nemen. Sterker: de tijd nemen geeft je extra voldoening. Denk je dat een topsporter echt heel blij zou zijn als ze één dag voor de Olympische spelen start met trainen en dan de gouden medaille wint? Wat is die wedstrijd dan waard als iemand binnen een dag trainen kan winnen?

Als alles er nu moet zijn, ben je altijd ongelukkig

En nu gaat het er juist niet om dat je vier jaar aan de slag gaat om gelukkig te worden. Het gaat erom dat je jezelf dingen gunt waar je vier jaar over mag doen. <- lees de vorige zin nog een keer. Als je namelijk het idee hebt dat alles er NU moet zijn, dan ben je altijd ongelukkig, omdat niet alles er NU meteen is.

Stop met rennen

Gun jezelf dus de tijd om bezig te zijn met dingen en je zult merken dat dát hetgeen is wat je juist gelukkig maakt. De tijd voor dingen nemen. De rust die het je geeft, zorgt ervoor dat je van elke dag kan genieten, in plaats van elke dag rennen als een kip zonder kop op zoek naar geluk. Je zult dan zien wat er al is en als je ergens naartoe werkt, kun je ook genieten van de weg erheen, want die is vaak wonderlijk mooi. Stop met rennen, start met gelukkig zijn.

LEES OOK: WAAROM WE VAKER MOETEN STILSTAAN, MET ONZE OGEN DICHT

Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen. Paul is ook maker van De Patronus podcast en Dwarsliggers (laatstgenoemde samen met Merel Lamboo).

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *