5 x dingen waar je vanaf nu géén sorry meer voor zegt

Dit is een rijtje met dingen waarvoor je vanaf nú géén sorry meer voor zegt. Omdat dat helemaal niet hoeft.

1. Nee zeggen

We vinden het ontzettend moeilijk om nee te zeggen. Voelen ons er vaak zelfs schuldig over, omdat we aardig gevonden willen worden. Maar op het moment dat iemand jouw grenzen niet respecteert, is het vaak zo dat die persoon er gewoonweg baat bij heeft en blijft hebben dat jij ‘ja’ blijft zeggen. Als je jouw grens wilt aanhouden, is dat jouw grens. Je grens aangeven en nee zeggen omdat je je eigen grenzen respecteert is juist ontzetten krachtig. Daar hoef je nooit sorry voor te zeggen.

2. Andere keuzes maken dan anderen

Niet iedereen leeft in hetzelfde tempo, niet iedereen heeft dezelfde behoeftes. Het is echt oké om anders te zijn dan de mensen om je heen (lees hier bijvoorbeeld mijn bekentenis over mijn hekel aan verjaardagen ;-)). Sommigen varen wel bij rennen en racen, voor anderen is een lager tempo juist veel beter. Sommigen laden op van een druk sociaal leven en veel contact, anderen lopen daar juist op leeg. Hoe het ook zit bij jou, je mag gewoon jezelf zijn en naar jouw behoeftes luisteren.

3. Jouw persoonlijke definitie van ‘een goed leven’ te hebben

Veel mensen hebben de neiging om hun leven te meten in ‘succes’. De prestatiemaatschappij en social media zijn daar natuurlijk ook volledig op ingericht. Het is goed als jij voor jezélf bepaalt hoe je wilt leven en waar jij je leven in wilt meten. Voor mij persoonlijk zijn dat bijvoorbeeld de momenten met de mensen van wie ik houd, en de andere kleine momenten die het leven waarde geven.

4. Tijd te stoppen in kleine dingen

We zijn eraan gewend geraakt om vooral nog de ‘grote dingen’ op waarde te schatten. Groots en meeslepend leven is de norm geworden. Maar, zoals ik ook in punt 3 én vooral in mijn boek ‘Niets’ betoog, het is prima en kan zelfs heilzaam en stressverlagend zijn om de kleine dingen meer te leren waarderen en daar gewoon volop van te genieten; het hoeft niet altijd groter, beter, meer.

5. Eens niks te doen

Supermoeilijk vinden we het, niks doen. Veel mensen krijgen zelfs last van schuldgevoelens als ze even niks doen, voelen zich opgejaagd en willen per se door met rennen, omdat dat een veilig gevoel geeft. We willen ons graag ‘nuttig maken’. Maar even niks doen kan juist enorm nuttig zíjn. Het zorgt ervoor dat onze hersenen ruimte krijgen om te reflecteren, om oplossingen te bedenken en vooral, om eindelijk eens tot RUST te komen. Niks doen wordt onderschat. Je mag het doen, echt, en zeg er gewoon vanaf nu heerlijk géén sorry voor.

LEES OOK: DIT IS WAAROM VERANDEREN NIET MAKKELIJK IS (EN HET JE VANAF NU TOCH LUKT)…

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *