Zit je vast? Laat het los! (je hersenen zullen je dankbaar zijn)

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar één van de grotere uitdagingen in mijn leven is geweest om wat meer ‘uit mijn hoofd te komen’. Mijn standaard houding was vroeger namelijk: denk er gewoon zoveel mogelijk over na, dan komt er uit al dat denken vanzelf een keer een oplossing. Maar: het tegendeel is waar.

Toch merkte ik op een gegeven moment dat blijven denken vaak averechts werkt. Heel onbewust kwam ik al jaren geleden met die les in aanraking. Vroeger, toen ik bij het tijdschrift Yes werkte, ging ik regelmatig mídden in een vergadering naar het toilet. Ik maakte dan altijd de grap dat ik zou terugkomen met een idee. Dat kwam een beetje gek over, maar vaak wás het ook zo: als ik even naar het toilet was geweest, kam ik terug met een idee. Wat ik toen nog niet wist, maar nu wel, is dat bepaalde hersendelen, die verantwoordelijk zijn voor reflectie, het bedenken van oplossing én creatief denken, alleen samenwerken als je níet cognitief aan het denken bent. Dus niet bewust nadenkt. Die hersendelen staan samen bekend als de Het is meteen een verklaring voor de gevleugelde uitspraak dat de beste ideeën onder de douche ontstaan.

Ik ga iets héél anders doen als ik vastzit

Zit ik tegenwoordig met een probleem, dan ga ik standaard iets héél anders doen. Zo heb ik tijdens het schrijven van mijn boek (met alle respect, maar dat is een behoorlijke aanslag op je denkvermogen) héél vaak een lekker warm bad genomen om even uit het gepieker te komen. Ook heb ik in die tijd meer gewandeld dan normaal. En ook de wasmachine zag me veel vaker dan tijdens gewone weken, waarin ik de was meestal vrij lang links laat liggen. Het waren allemaal dingen die me uit mijn hoofd haalden en, wat ik noem, ‘ruggengraat acties’: dingen waar je niet bij na hoeft te denken, maar die je vanuit je ruggengraat, vrij automatisch, kunt uitvoeren. In NIETS schrijf ik hier ook uitgebreid over trouwens. Tijdens die momenten dat je niet in je hoofd zit, ontstaan namelijk vaak ook goede ideeën. Dat even uit je hoofd zijn en in je lichaam écht verantwoordelijk kan zijn voor de meest wonderlijke ideeën, wordt misschien wel bewezen dat zowel STRESSED OUT als het boek NIETS zijn ontstaan tijdens zo’n moment dat ik even niet bewust aan het nadenken was. Iets anders doen lijkt contraproductief, maar het is vaak het beste wat je kunt doen. Dus zit je vast, laat het los. En ga even de hond uitlaten. Kom je vast en zeker terug met meer inzichten.

In de video hieronder leg ik het nog even uit:

LEES OOK: DIT IS DE GROTE MISVATTING OVER DOEN WAAR JE BLIJ VAN WORDT…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *