Hoe je wél je doelen behaalt

We willen onze doelen behalen, en graag snel een beetje. Liefst in one go. Maar: je kunt het beter stap voor stap doen, pleit coach Krista. Dat geeft minder frustratie en is veel effectiever…

Daar sta je dan. Aan de voet van de berg. Je houdt je hand boven je ogen en kijkt omhoog, naar de top. Daar wil je naartoe. Je zucht. Hoe krijg je dat voor elkaar? Je kijkt eens naar je voeten, neemt peinzend de lengte van je benen op en tuurt dan weer omhoog. Dat gaat je nooit lukken. Je hebt geen zevenmijlslaarzen. Geen Willie-Wortel-springsysteem. Je hebt alleen maar die twee benen. En die redden dat nooit; in één stap helemaal naar boven. Je slaakt nog een diepen, teleurgestelde zucht en draait je om. Dan maar een gewone wandeling.

Grappig, niet waar? Een beetje belachelijk ook. Want dat zou je nooit doen, overwegen of je in één stap een hele berg kunt beklimmen. Toch?

Wel dus. Velen van ons doen het de hele dag. Je stelt jezelf een doel, en bent pas tevreden als dat héle doel behaald is. Het liefst in één keer. En als je eenmaal hebt geconstateerd dat het je niet gaat lukken gooi je het bijltje erbij neer. Niets zo demotiverend als een onbereikbaar doel. Dan kun je het maar beter helemaal uit je hoofd zetten. Maar wees eens eerlijk; hoe prachtig zou je ontwikkeling zijn als je jezelf zou uitdagen wel die doelen te halen, of daar in ieder geval je uiterste best voor zou doen?

Hoe kom je in werkelijkheid bij die top? Stap voor stap!

Even terug naar dat voorbeeld van die berg. Hoe kom je in werkelijkheid bij die top? Stap voor stap! Natuurlijk kijk je af en toe omhoog, om te zien hoe ver het nog is. Dat is ook handig om te checken of je nog een beetje op koers ligt. Maar je doet er verstandig aan je te focussen op de stap die voor je ligt. En pas als die genomen is kijk je waar je daarna je voeten kunt plaatsen. En zo kom je met elke stap een beetje dichter bij je doel.

Je kunt niet alles al zien vanaf je beginpunt…

Stel je nu eens voor dat je vanaf de voet van die berg het hele traject zou moeten overzien. Dat je van onderaf iedere stap al zou moeten bepalen, al moet weten hoe je je vast moet houden, waar je je voeten plaatst en hoe stijl het laatste stukje is. Dat is niet mogelijk. Je kunt niet alles zien vanaf je beginpunt. Je weet bovendien niet hoe vermoeiend het zal zijn, je weet niet wanneer je even wilt rusten. Je ziet niet eens wat er achter dat eerste bochtje is, laat staan wat zich verschuilt achter alle bochtjes die volgen. Daarvan kun je alleen maar een inschatting maken. En niets meer dan dat. Hoe dan ook is dat niet voldoende om vanaf je beginpunt met zekerheid vast te stellen of je het wel of niet aankan. Dat kun je alleen ontdekken door te beginnen. Door de eerste stap te zetten. Telkens opnieuw.

Als een doel onmogelijk te behalen lijkt, bekijk het dan stap voor stap. Voer een eerste actie uit, geef jezelf daarvoor een schouderklopje en ga verder met het volgende stapje. Zo beklim je die berg. Dan ben je boven voor je het in de gaten hebt.

Enne… vergeet niet onderweg van het uitzicht te genieten!

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES DOOR: EEN GOEDE TIP: MAAK DINGEN NIET GROTER DAN ZE ZIJN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist