Kijk eens kritisch naar je doelen

Doelen hebben in je leven is een groot goed, het geeft je richting, zorgt voor uitdaging en groei. Maar doelen kunnen je ook heel ongelukkig maken, zegt coach Krista… En dan?

We hebben in ons leven allerlei doelen. En dat is mooi. Doelen zorgen ervoor dat we onszelf uitdagen, blijven groeien, grenzen opzoeken, dat maakt ons doorgaans blij. Het behalen van doelen vervult ons met trots, en geeft ons de drive om nieuwe doelen na te streven, grenzen te verleggen en te onderzoeken wat we nog meer in onze mars hebben.

Helaas worden we er niet altijd gelukkig van

Helaas zijn er ook doelen waar we stiekem helemaal niet gelukkig van worden. Doelen die we hebben omdat we om de een of andere reden vinden dat we ze moeten behalen. Omdat de buurvrouw het ook heeft gedaan, of omdat het zo leuk staat op je cv. Of gewoon omdat het een goed verhaal oplevert. En dus breiden we onze bucketlist uit. Salsa dansen zetten we erop. En gitaar leren spelen. De Inca trail lopen. Een 10-gangen diner koken voor 8 vrienden.

Soms gaat vasthouden aan doelen ten koste van je eigen groei

Maar… als jij niet muzikaal bent, niet veel hebt met hiken en veel liever op het strand ligt, of eigenlijk niet van koken houdt, dan zul je maar weinig plezier beleven aan het bereiken van die doelen. Het behalen van het doel op zich is best wel mooi, maar daarvan word je niet gelukkig. Het is juist de weg ernaartoe die uiteindelijk de meeste voldoening oplevert. En als die weg geplaveid is met hobbels en obstakels waarvan je je alleen maar ellendig gaat voelen, is het misschien beter een andere afslag te kiezen. Door dan te blijven vasthouden aan dat doel, omdat je je er nu eenmaal in hebt vastgebeten, blokkeer je jezelf juist. Dat gaat ten koste van je eigen groei. Je steekt op dat moment namelijk veel energie in iets waarvoor je maar heel weinig terug krijgt. En die energie kun je dan dus niet meer gebruiken voor dingen die je wél echt gelukkig maken. Je energie is schaars, gebruik die voor dingen die voor jou echt een positief verschil kunnen maken. Waarvan je dan weer meer energie krijgt, die je weer kunt gebruiken om… nou ja, you get the point

LEES OOK: LUISTER JIJ EIGENLIJK WEL GENOEG NAAR JE GUT FEELING, JE BUIKGEVOEL?

Kijk eens kritisch naar de doelen die jij jezelf hebt gesteld. Passen ze echt bij wie jij bent, gaan ze je echt iets opleveren? Zo niet, heb dan geval het lef te besluiten dat dit specifieke doel niet voor jou is weggelegd. En heb daar vrede mee. Door het te schrappen van je doelen-lijst creëer je ruimte. Ruimte voor dingen waar je wel echt blij van wordt. Zoals die all-inclusive vakantie in Mexico. Schaakles. Of 8 vrienden uitnodigen en eten halen bij die goede Thai.
(Foto: Isaac Viglione)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: STOPPEN IS GEEN OPTIE? WEL DUS, ZEGT JILDOU!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist