Waarom je nieuwe inzicht niet meteen de oplossing voor alles is

Een nieuw inzicht, dat is heerlijk. Dít gaat je leven veranderen! Alleen… gebeurt dat meestal niet meteen. Frustrerend! Wat zie je toch over het hoofd? Daar heeft coach Krista antwoord op. 

Tijdens je leven doe je een hoop nieuwe inzichten op. Niet alleen als je daar gericht naar op zoek gaat, zoals bijvoorbeeld – meestal – het geval is als je start met een coachtraject, maar ook gewoon tijdens je dagelijkse bezigheden. Omdat je opeens iemand ontmoet die de dingen anders doet dan jij, waardoor je ook met andere ogen naar je eigen handelingen gaat kijken. Of omdat je je realiseert dat de manier waarop je de zaken aanpakt, niet meer voor je werkt. Omdat het gewoon tijd is voor verandering. Of omdat je jezelf, al dan niet bewust, in een nieuwe situatie brengt. Inzichten kunnen overal vandaan komen. Dat je inziet hoe je iets op een andere manier kunt aanpakken, wil nog niet zeggen dat je die nieuwe manier ook direct onder de knie hebt. Als jij de dingen al je hele leven op een bepaalde manier doet, is alleen begrijpen hoe het anders kan niet voldoende om je gedrag direct blijvend aan te passen. Daarvoor is oefening nodig. En de gelegenheid om fouten te maken. Die gelegenheid mag je zelf creëren. Het is aan jou daar ruimte voor te scheppen.

Eerst moet je de essentie begrijpen, maar vergeet het oefenen niet!

In oktober was ik drie dagen in Valencia. Aan het einde van mijn verblijf wist ik feilloos welke metro ik moest hebben om te komen waar ik wilde zijn. Ik had begrepen hoe het werkte, ik had mijn nieuwe inzichten – in dit geval over het metrostelsel – begrepen. En toch ging het mis, de allerlaatste keer dat ik, vlak voor mij vertrek, vanaf het centrum naar het appartement ging waar ik verbleef. Ik was overtuigd van mijn nieuwe kennis en was daardoor niet alert. Ik stapte gedachteloos in de metro en realiseerde me pas na vertrek dat ik de verkeerde kant op ging, ik was in de verkeerde metro gestapt. Ik had het systeem weliswaar begrepen, maar het me nog onvoldoende eigen gemaakt om er onoplettend in te reizen. Deze gebeurtenis is een mooie illustratie van waar het in dit artikel over gaat. Je kunt de essentie van datgene wat je geleerd hebt begrijpen, maar het vraagt oefening om het je vervolgens ook echt eigen te maken. Oefening en tijd. Sta jezelf toe fouten te maken, wees mild als je merkt dat je even bent teruggevallen in je oude gedrag. Durf erom te lachen en ga na waar je je vergiste. Wat kun je daarvan leren? Wat kun je de volgende keer anders doen? Eis niet van jezelf dat je je nieuwe gedrag in één keer onder de knie hebt, maar gun jezelf het leerproces. Je merkt vanzelf dat het steeds makkelijker wordt, en dat je je steeds minder vaak vergist.

Ik had mezelf makkelijk kunnen veroordelen nu het niet was gelukt

Over hoe lang het duurt om nieuw gedrag aan te leren zijn de meningen verdeeld. Dat het tijd en energie kost staat echter vast. Houd daar rekening mee, en behandel jezelf vriendelijk. Eén van mijn doelen in Valencia was me daar te redden met het vinden van mijn weg. Ik wilde aan mezelf tonen dat ik dat kon zonder al te zeer de mist in te gaan en te verdwalen. In dat kader had ik mezelf kunnen veroordelen over het nemen van de verkeerde metro. Ik had kunnen denken: ‘Verdorie, nu had ik het onder de knie, gaat het tóch weer niet goed!’, met alle mogelijke faal-gedachten als gevolg. In plaats daarvan stond ik mezelf toe de humor ervan in te zien. Ik stapte uit op het eerstvolgende station en nam tien minuten later de metro de andere kant op. Nieuwe inzichten hebben tijd nodig om te rijpen. Ook als je denkt dat je ze al helemaal de baas bent.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES DOOR: GUN JIJ JEZELF WEL DE TIJD OM JE INZICHT TE LATEN RIJPEN? HOE DOE JE DAT?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *