Stress tijdens de feestdagen. Klinkt aan de ene kant als een contradictio in terminis (stress én feest?), aan de andere kant hebben we er bijna allemaal last van. Hoe kom je de feestdagen door met zo weinig mogelijk stress? 8 tips.
Scheid de zin van de onzin
Wat is belangrijk? Ik zelf vind bijvoorbeeld een feestig huis allesbehalve belangrijk, sterker nog, ik word er onrustig van, al die prulletjes. Dus een minimum aan prullaria voor mij (lees: een kerstboom, een dekentje, wat kaarsjes, dat is voor mij perfect hygge). Anderen mogen daar iets van vinden, maar dat boeit me niet. Bedenk wat belangrijk is voor jou en vooral: wat niet.
Maak het jezelf niet te moeilijk
Tegenwoordig hebben supermarkten hele feestdagenlijnen met speciaal eten wat makkelijk klaar te maken is. Dit is geen advertentie en ik word hier niet voor betaald, maar zelf ben ik best enthousiast over de Delicieux feestdagen producten van Lidl. Zoals de truffelbrie. Ze hebben er zelfs oesters!
Vergeef jezelf als niet alles perfect gaat
Eén van de grootste problemen tijdens de feestdagen, is onze veeleisendheid naar onszelf. Dat perfectionisme. Daar schreef ik ook al over voor METRO (Lees: ‘Ik ga voor easy in plaats van amazing’). Realiseer je dat er niet zoiets bestaat als perfect. Zoals Catelijne zo mooi verwoorde in dit artikel waarin het boek ‘Big Magic‘ van Elizabeth Gilbert wordt besproken: ‘Perfectionisme is angst op hoge hakken’. Goed is echt goed genoeg. Mensen herinneren zich echt niet die beetje-aangebrande-aardappelschotel. Ze herinneren zich wél of jullie samen hebben gelachen (of of jij juist super gestrest door het huis liep).
Verdeel de verantwoordelijkheid
Ben jij tijdens feestdagen ook de vrouw of man die in de keuken het vlees staat te snijden of de oliebollen bakt en zich ook nog druk maakt om de muziek, kaarsjes, enzovoort? Verdeel de verantwoordelijkheid en vraag hulp! Is jouw zus een kei in leuke muziek playlists maken? Geef haar de verantwoordelijkheid voor de muziek. Is vleiend voor haar, makkelijk voor jou. Ook voor-, hoofd- en nagerecht kun je heel goed onderling verdelen. En ik kan het weten, want deze heb ik met mijn broer uitgeprobeerd vorig jaar.
Trek het je niet aan
Feestdagen kunnen soms bol staan van frustratie, omdat iedereen zó gespannen is, dat alles meteen persoonlijk en ‘groot’ wordt. Trek tijdens de feestdagen een denkbeeldige glazen stolp om je heen, waardoor vervelende dingen je niet kunnen raken. Klinkt zweverig en is het ook, maar het helpt soms wel. Probeer het eens.
Doe het anders eens helemaal anders met de feestdagen: doe niets
Vorig jaar hebben wij in de feestdagenperiode een paar dagen gewoon gezellig in onze pyjama gezeten, met iets saais te eten. Was ge-wel-dig. Doe het gewoon ook eens helemaal anders. Doe lekker niets, als het even kan. Bouw in elk geval één dag samen-zonder-verplichtingen in. Dat geeft zó veel rust.
ANDEREN LAZEN OOK: HOE OVERLEEF JE DE FEESTDAGEN MET EEN BURN OUT?
Pak ook tijdens deze drukke dagen tijd voor jezelf
Ga bijvoorbeeld uitgebreid in bad, ga even in je eentje wandelen, trek je even terug voor de drukte begint in je slaapkamer met een boek, zorg dat je even een moment pakt dat helemaal van jou zelf is. Lukt dat niet, dan mag het ook op het toilet: even rustig tot jezelf komen met iets te lezen (en desnoods een ademhalingsoefening), kan echt zorgen dat je er daarna weer helemaal tegen kunt.
Realiseer je wat de gedachte is van de feestdagen
Door al het gedoe eromheen, vergeten we weleens waar het echt om gaat tijdens de feestdagen. En dat is: het samenzijn met je dierbaren. Dáár gaat het om. Geniet daarvan. De rest is bijzaak.
LEES VERDER: EXTRA TIPS VOOR HET OVERLEVEN VAN DE FEESTDAGEN MET EEN BURN OUT? DIE VIND JE HIER.